Främst är det amerikanska vapenföretag som dominerar marknaden. Hela 12 av de 25 största företagen som säljer vapen finns i USA, inklusive de fem största: Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon och General Dynamics.
Fyra kinesiska företag ingår även på topp-25 listan: Avic, CETC, Norinco och CSGC.
– Kinesiska vapenföretag har fördelar av Folkets befrielsearmés militära moderniseringsprogram, säger Nan Tian, forskare på Sipri, i ett pressmeddelande.
Ny på listan, på plats 22, är företaget Edge som är baserat i Förenade arabemiraten. Det är första gången ett land i Mellanöstern står med bland de största vapenföretagen.
– Edge är ett bra exempel på hur en kombination av hög inhemsk efterfrågan på militära
produkter och tjänster tillsammans med en önskan att bli mindre beroende av utländska leverantörer driver på ökningen av vapenföretag i Mellanöstern, säger Pieter Wezeman, forskare på Sipri, i pressmeddelandet.
Ökade med 105 procent
Sex europeiska företag utgör 18 procent av listan. Den största procentuella ökningen bland de 25 företagen var franska Dassault Aviation Group som ökade sin försäljning med 105 procent.
– En kraftig ökning av exporten av Rafale stridsflygplan förde Dassault Aviation in på topp 25-listan för första gången, säger Lucie Béraud Sudreau, chef för Sipri:s projekt om vapen och militärutgifter.
De ryska vapenföretagen har istället minskat sin försäljning, vilket delvis tros bero på sanktioner efter kriget i Ukraina. Enligt Sipriforskaren Alexandra Kuimova har det även att göra med en inhemsk konkurrens och minskad statsbudget för en modernisering av flottan 2019.
Rapporten visar också hur flera av de största vapenföretagen placerar dotterbolag i mellan- och låginkomstländer.
– Det finns många skäl till att vapenföretag vill etablera sig utomlands, bland annat tillgång till växande marknader, samarbete om vapenprogram eller värdländernas politik för att knyta vapenköp till tekniköverföring, säger Siproforskaren Alexandra Marksteiner i pressmeddelandet.
Låginkomstländerna välkomnar ofta dessa bolag för att vinna kunskap om ny teknik för att utveckla sin egna vapenproduktion, enligt Sipri.