Ny rapport: Plastindustrin har ljugit om återvinning i årtionden
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
Att oljebolagen mörkat koldioxidens påverkan på klimatet är välkänt. Nu visar det sig att plast- och petrokemiindustrin ljugit om möjligheten att återvinna sina produkter. I mer än 30 år har de känt till att det är nästintill omöjligt – samtidigt som de lagt miljontals dollar på att övertala konsumenter och politiker om motsatsen.
Nu vill medborgarorganisationen CCI ställa oljejättarna till svars.
– När det står att en plastförpackning är 100 procent återvinningsbar, så tycker jag att man slirar på betydelsen av återvinning.
Det säger Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds universitet, till Dagens ETC och förklarar varför:
– Pappersfibrer kan man använda sex–sju gånger. Järn och stål kan man i princip återvinna hur många gånger som helst. Polymerer, som plast består av, håller inte alls lika bra för återvinning. De kan man kanske använda en eller två gånger.
Nu visar en ny rapport från intresseorganisationen Centre for Climate Integrity (CCI) att plastindustrin i mer än 30 år känt till svårigheterna med att återanvända plast. Ändå har företag som Exxon, Mobil, Dow och Du Pont lagt miljontals dollar på återvinning och i olika kampanjer riktat sig till konsumenter och lagstiftare för att övertyga dem om att plastens avfallsproblem kan lösas på just det sättet.
– Företagen ljög. Nu är det dags att ställa dem till svars för den skada de har orsakat, säger Richard Wiles, ordförande för Centre for Climate Integrity, till The Guardian.
Presenterade falsk lösning
Att det är svårt att återvinna plast beror på att materialet förekommer i många olika sorter och blandningar. Ofta tillsätts även andra ämnen i plasten, vilket ytterligare försvårar återvinningen.
Viss utveckling sker för att förbättra situationen, förklarar Lars J Nilsson. Bland annat förbättras insamlingssystemen samtidigt som pantsystemen utvidgas.
– Men det kvarstår grundläggande svårigheter, just på grund av att det finns så många sorter och att det är så hög komplexitet i de här materialen, säger Lundaprofessorn.
Det här betyder enligt honom att det i praktiken är både ekonomiskt och tekniskt ohållbart att förlita sig på återvinning när plastavfall ska hanteras. Ändå är det vad industrin förespråkat.
”Helt klart bedrägeri”
Från 1950-talet och framåt har plasttillverkare sålt engångsartiklar med motiveringen att man kan köpa nytt och slänga hur som helst. På 1980-talet började politiken förstå miljöfaran med detta. De började därför föreslå förbud mot plastpåsar och andra reformer som skulle minska plastindustrins försäljning avsevärt. Då presenterade plastindustrin istället återvinning som en lösning på miljöproblemet.
Det är en lösning de hela tiden har vetat är falsk. I en intern rapport från den amerikanska branschorganisationen Vinyl Institute från 1986 står det: ”Återvinning kan inte betraktas som en permanent lösning för fast avfall [för plast], eftersom det bara förlänger tiden tills ett föremål bortskaffas”.
– Det är helt klart bedrägeri de ägnar sig åt, säger Richard Wiles till The Guardian.
Vill ställa företagen inför rätta
Enligt rapportförfattarna fortsätter plastindustrin att missleda allmänheten.
Plastlobbyn har på senare tid marknadsfört en typ av återvinning som påstås kunna bryta ner plastpolymererna till mindre molekyler, så kallad kemisk återvinning. Det är en process som skapar föroreningar och är mycket energikrävande. Naturvårdsverket har studerat den nya återvinningstekniken och kommer fram till att den ”visar på stora begränsningar”.
Även detta har plastindustrin känt till under en längre tid, enligt CCI:s rapport.
– Detta är bara ytterligare ett exempel, en ny version av det bedrägeri vi såg tidigare, säger Davis Allen, forskare vid CCI och rapportens huvudförfattare, till The Guardian.
Matt Seaholm, VD och chef för branschorganisationen Plastics Industry Association, säger att rapporten skrivits av ”en aktivistisk organisation som är emot återvinning och bortser från de otroliga investeringar i återvinningsteknik som vår bransch har gjort”.
Rapportförfattarna hävdar i sin tur att olje- och petrokemiföretagen kan ha brutit mot lagen. Att ställa dem inför rätta kan vara en del av lösningen, tror Richard Wiles. Juridiska experter som The Guardian har pratat med tror att det kan göras med framgång.