Under måndagen går nästan 68 miljoner filippiner till valurnorna för att avgöra vem som blir landets nästa president efter avgående Rodrigo Duterte som nu nått den gräns på sex år vid posten som Filippinernas konstitution tillåter.
Pappan jagades bort
Duterte har som bekant varit starkt kritiserad i omvärlden, bland annat för sin brutala framfart i landets ”war on drugs” – kampen mot narkotika – som resulterat i 12 000 döda människor, de flesta av dem i fattiga, urbana områden. Det har fått Human Rights Watch att peka ut sittande presidenten som skyldig till brott mot mänskligheten.
Frågan är om det som av allt att döma väntar är så mycket bättre. I opinionsundersökningarna leder för tillfället 64-årige Ferdinand Marcos Jr, Bongbong kallad, son till landets förre diktator Ferdinand Marcos och Imelda Marcos som tvingades i landsflykt 1986 efter att folket fått nog av deras kleptokratiska välde.
Bongbongs presidentkampanj är hans tredje i ordningen. Hans politiska budskap går ut på att ”förena” folket och han upprepar att levnadsomkostnader och jobb kommer att stå i fokus om han väljs som president. Hans kritiker tvivlar däremot inte det minsta på att Bongbong kommer att följa i faderns fotspår.
”Gyllene era”
Bland annat har han konsekvent tonat ned eller förnekat de brott som pappa Marcos begick under sina 21 år vid makten. Han har också enligt The Guardian vägrat att delta i debatter med andra presidentkandidater, svara på frågor om de många miljarder familjen misstänks ha stulit från statskassan och om sina egna skatteskulder – det vill säga utöver de 3,9 miljarder dollar i fastighetsskatt som Marcosfamiljen sägs vara skyldig staten.
Ferdinand Jr har slagit sig ifrån sig all kritik som ”fake news” och dessutom utmålat faderns styre som ”en gyllene era” i landet. Ironiskt nog har Meta, Facebooks moderbolag, på sistone tagit ned hundratals konton kopplade till Bongbong med hänvisning till att de spridit just ”fake news” om hans motkandidater.