Det råder vänstervåg i Spanien, men landets socialdemokratiska parti PSOE gjorde ett uselt EU-val. I söndags valdes en ny partiledare som ska försöka bli ny premiärminister i det hårt krisdrabbade landet i nästa års val.
Den 42-årige ekonomen och parlamentsledamoten Pedro Sánchez ersätter Alfredo Pérez Rubalcaba som ledare för Spaniens största oppositionsparti, Spanska socialistiska arbetarpartiet, PSOE.
Sánchez tar över ett parti i utförsbacke. I EU-valet, som ledde till Rubalcabas avgång, tappade PSOE 13 procent och nio mandat. Även landets andra dominerande parti, det konservativa Partido Popular (PP) som nu har regeringsmakten, gjorde ett dåligt val. Båda partierna har skakats av korruptionsskandaler på senare år.
Samtidigt ryckte flera radikala vänsterpartier fram i valet, däribland nystartade Podemos (”Vi kan”) som fick 8 procent av rösterna i EU-valet efter att bara ha funnits i 100 dagar. Izquierda Unida (IU) med rötter i spanska kommunistpartiet, fick 10 procent. Det taldes om att tvåpartisystemet, med PSOE mot PP, var brutet.
Kartan omritad
De sex senaste årens ekonomiska kris, massiva arbetslöshet och hårda åtstramningar har ritat om den politiska kartan i Spanien. PSOE har inte lyckats fånga upp missnöjesväljarna och stora folkliga proteströrelser som 15M (15 maj) som demonstrerat mot regeringens åtstramningspolitik, menar Jakob Lewander, statsvetare och specialist på spansk politik.
– PSOE är en del av det gamla tvåpartisystemet och har suttit vid makten under långa perioder. Det som varit parollen för 15 maj-rörelsen har varit att partierna i parlamentet inte representerar folket, säger Jakob Lewander till Dagens ETC.
Pedro Sánchez, som i Spanien kallas El Guapo, ”den vackre”, sa i ett tal på partihögkvarteret i Madrid efter segern att han tänker föra PSOE tillbaka till makten ”utan att ta till populism och demagogi”.
Han ställs nu inför flera svårigheter, inte minst när det gäller hur PSOE ska förhålla sig till frågan om Katalonien, vars regering planerar en folkomröstning om självständighet den 9 november.
”Försakade trovärdigheten”
– Jag har svårt att se att Sánchez kommer att lyfta partiet, säger Jakob Lewander.
– PSOE försakade mycket av sin trovärdighet som regeringsdugliga under förra premiärministern Zapateros sista år, då partiet inte lyckades svara resolut på den ekonomiska krisen och lämnade öppet mål för Partido Popular.
– PSOE saknar visioner och tydlighet. Jag ser inte att partiet med lätthet kommer att kunna mobilisera de väljare som traditionellt röstat på dem, eller de unga människor som sprintar mellan vikariat och praktikanställningar. Många, särskilt unga människor, kanske vänder sig till 15 maj-rörelsen eller Podemos i stället, säger Jakob Lewander.