Jämställdhetsorganisationen Equal Rights Advocates är en av de grupper som lobbat för lagen. De kallar den landets starkaste lagstiftning för jämställda löner. Enligt organisationen tjänar kvinnor i dag i genomsnitt 84 procent jämfört med män. Bland afroamerikanska kvinnor är siffran 63 procent. Allra sämst ser det ut för latinamerikanska kvinnor som bara tjänar 44 öre för varje krona som en vit man har i lön.
Lönesamtal mellan kollegor
Under de senaste åren har löneskillnaderna i två kaliforniska ekonomiska centra, Hollywood och Silicon Valley, uppmärksammats allt mer. Vid förra årets hackerattack mot filmbolaget Sony blev det känt att en av världens i dag största filmstjärnor, Jennifer Lawrence, tjänade betydligt mindre än sina manliga motspelare i succén American Hustle.
Flera Hollywoodkändisar har gjort sin röst hörd i frågan om jämlika löner och skådespelaren Patricia Arquette är en av dem. När hon tog emot sin statyett vid årets Oscarsgala, bästa biroll i Boyhood, lät hon sitt tal bli en brandfackla för jämställdhet. Arquette var också en av dem som hyllade Fair pay act efter att den undertecknats.
– Det här är ett viktigt steg mot garantera att kvinnor i Kalifornien ses och värdesätts som jämlikar, sade hon.
Fair pay act ska också skydda anställda som vill diskutera sin lön med kollegor. Många amerikanska arbetsplatser ger skriftliga eller muntliga uppmaningar till sina anställda att inte prata om sin lön. De som ändå gör det kan drabbas av repressalier. Många har därför inte en aning om vad kollegorna tjänar och kan inte stödja sig på detta vid lönesamtal.
”Ett myrsteg”
Teknikcentret Silicon Valley beskrivs ofta som en ”boys club” och enligt siffror från USA:s officiella statistik är medelinkomsten i områdets medelpunkt Santa Clara County 91 000 dollar per år för män men bara 56 000 dollar för kvinnor.
Lagen i Kalifornien kunde därför ha gått ännu längre anser Telle Whitney, chef för Palo Alto-baserade Anita Borg Institute som stödjer kvinnor inom tech-sektorn.
– Att ge en möjlighet att se siffrorna hade varit ett betydligt större steg än att bara göra det möjligt att fråga om dem. Det här är ett myrsteg, sa hon i en intervju med San Jose Mercury News.
Redan 1949 lagstiftades det mot könsbaserad lönediskriminering i Kalifornien, men en mängd kryphål ska ha gjort det svårt för anställda att vinna domstolstvister mot sina arbetsgivare.
Initiativtagare till Fair pay act är den demokratiska senatorn Hannah-Beth Jackson. Hon poängterade i ett uttalande att hela delstaten vinner på jämställda löner.
– Familjer är mer än någonsin beroende av kvinnors löner. Lönegapet gör att vår delstat och familjerna här förlorar 33,6 miljarder dollar per år.
Både republikaner och demokrater i delstaten stod bakom förslaget, även Kaliforniens handelskammare var med på noterna. På nationell nivå fortsätter dock kongressens republikaner att stoppa en liknande lagstiftning.
Lagförslaget undertecknades på Rosie the Riveter-museumet i Richmond. Rosie the Riveter är en fiktiv jämställdhetsikon som skapades för att uppmuntra kvinnor att arbeta inom industrin under andra världskriget.