– Den här lagen är extrem på det sättet att man inte får ge uttryck för en icke-binär könsidentitet. Att alla som främjar homosexualitet kan dömas till långa fängelsestraff lägger en våt filt över civilsamhällets möjligheter att organisera sig för att motverka hat och fördomar, säger Katarina Bergehed, sakkunnig på hbtqi-personers rättigheter hos svenska Amnesty.
Dödsstraffet kan utdömas för bland annat våldtäkt och sex med minderåriga, men också för samkönat sex där den dömde tidigare straffats för homosexualitet. Den som har kännedom om samkönade sexuella relationer med ”särskilt sårbara personer” – bland dem barn, äldre och funktionshindrade – har nu också en skyldighet att anmäla relationen till myndigheterna.
– Vi har sett hur snaran dras åt runt hbtqi-personer i Uganda i många år. Det här är en av de mest extrema lagstiftningarna vi ser på området. En av de hårdaste i världen. Och det finns också en farhåga kring att andra länder kan ta efter, säger Katarina Bergehed.
Som ett av ett 30-tal afrikanska länder där homosexualitet är olagligt var Uganda, redan innan lagändringen, en farlig plats för hbtqi-personer. Under våren rapporterade Dagens ETC från landet, där det homofoba samhällsklimatet – påeldat av religiösa extremister – gjorde att queera medborgare isolerade sig i rädsla för att röra sig utomhus.
– Vi är inte rädda för lagen. Det som skrämmer oss är människorna som tar lagen i egna händer, sa transkvinnan Aaron, som då gömde sig på ett skyddat boende.
Levi Karvonen, internationell kommunikatör på RFSL, varnar för att de skyddade boendena nu är under hot.
– Från andra kontexter vet vi även att våld mot och förföljelse av hbtqi-personer ökar när hbtqi-fientliga lagar antas. Vi ser också stor risk för att hemlösheten kommer att öka markant bland hbtqi-personer i landet, eftersom lagen även innebär att hyresvärdar som medvetet hyr ut till hbtqi-personer kan fängslas i upp till sju år.
Varken RFSL:s eller Amnestys företrädare tycker att omvärlden har gjort tillräckligt för att förhindra utvecklingen i Uganda. Medan RFSL:s Levi Karvonen pekar på bristande politisk handling i USA, varifrån flera anti-hbtqi-organisationer rest till Uganda för att verka för lagändringen, vill Amnesty se ett tydligt svenskt fördömande.
– Det måste bli ett ramaskri kring det här. Ett mycket skarpt fördömande är det minsta som vore på sin plats, säger Katarina Bergehed.