Kritiken har haglat över EU:s gränsvaktsmyndighet Frontex och dess övergrepp i EU:s gränstrakter. I januari tillträdde det en ny chef sedan de föregående två lämnat sin post efter korruptionsutredningar. Nederländaren Hans Leijtens lovar bättring – men också fler avvisningar av irreguljära migranter.
I mitten av januari påbörjade den tyska civila organisationen Fraag den Staat, Fråga staten, en påverkanskampanj specifikt riktad mot anställda vid EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå, Frontex. Organisationen köpte annonsplats och satte upp stora skyltar i centrala Warszawa, där myndigheten har sitt huvudkontor, som ropar ut uppmaningen ”Frontexanställda! Ser du någonting, säg någonting”.
Skyltarna är havsblå och visar ett öga. I mitten av ögat avbildas en båt med flyktingar som fysiskt motas bort av en gränsvakt i en patrullbåt. Fraag den Staat har också skickat massmeddelanden till Frontexanställda där man varnar om allvarliga övergrepp och ber folk att slå larm. Syftet med kampanjen är att skapa visselblåsare i myndigheten, rapporterar tyska die Tageszeitung.
Asylrättsorganisationer, progressiva EU-parlamentariker, människorättsadvokater och flyktingar själva har i åratal talat om allvarliga övergrepp som begås i EU:s gränstrakter. Frontexpersonal har observerat när EU-länders nationella gränsvakter begår brott mot asylrätten och genomför illegala avvisningar av asylsökande migranter. I andra fall har Frontexpersonalen själva utfört detta.
Kampanjen från Fraag den Staat sammanfaller med att Frontex fått en ny chef. Den 19 januari presenterade EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson den nya chefen Hans Leijtens vid en presskonferens, och sa att det finns höga förväntningar på honom, efter att ”vi genomlevt svåra tider i Frontex”, skriver Europaportalen.
Myndighetens förtroende har till stor del raserats under de senaste åren. I april i fjol avgick Frontex tidigare, mångårige ledare, Fabrice Leggeri, efter att en medial granskning hade bevisat att Frontex genomfört illegala avvisningar av migranter. Leggeri hade konsekvent förnekat detta. En senare undersökning av EU:s antikorruptionsbyrå Olaf bekräftade anklagelserna.
Leggeris tillfälliga efterträdare hette Aija Kalnaja, men i december avslöjades att även hon var under utredning av antikorruptionsbyrån Olaf. Myndigheten har pressats av frågor kring samarbetet med den så kallade libyska kustbevakningen, som återför båtburna migranter från Medelhavet till Libyen som en annan form av illegal avvisning. I Libyen har migranterna spärrats in i rättslösa fängelser. I såväl maj som oktober 2022 vägrade EU-parlamentet ge Frontex ansvarsfrihet för 2020, på grund av de upprepade skandalerna.
Den nya Frontexchefen Leijtens är tidigare generallöjtnant i den nederländska armén. Han tar över rodret den 1 mars och har lovat både transparens och att inga illegala avvisningar kommer äga rum. Leijtens har också lovat att återställa tillit till myndigheten, att modernisera verksamheten och att ge konkreta resultat.
Det sistnämnda berörde också EU-kommissionär Johansson, när hon sa att hon förväntar sig att Frontex tar ett större ansvar för att öka antalet avvisningar av irreguljära migranter. Frågan är hur man ska säkerställa att det uppdraget inte omedelbart skapar grogrund för fortsatta övergrepp i EU:s gränstrakter.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det
loggar du in här
.