ADF:s metoder för att skrämma civilbefolkningen har varit att skära ut foster ur havande kvinnor, att hugga ut viktiga organ ur människors kroppar och att hugga av dem armar eller ben så att de inte ska kunna arbeta på fälten.
ADF började som en gangstergrupp baserad i Uganda vid den kongolesiska gränsen. De livnärde sig på att smuggla guld, ädelstenar och timmer från Kongo. Smuggelgodset fördes sedan vidare till Dubai där det såldes.
Med åren har ADF, som kommer från muslimska områden i Uganda, antagit en mer jihadistisk profil och har numera bekänt sig till IS, Islamiska staten. ADF räknas också av IS som sin lokala representant.
Grannländerna dras in
Nu attackerar de by för by. Kongolesiska arméns talesman Anthony Mualushayi säger till den franska nyhetsbyrån AFP:
– Vi hörde vapen avlossas i byn Beu Manyama, men när vi kom dit var det redan för sent. ADF hade slaktat dussintals människor med machetes.
De nya attackerna kommer efter en tid av relativt lugn i norra Kivu i Kongo. Uganda har efter vädjan från Kongo sänt in arméenheter över gränsen och tillsammans med kongolesiska förband jagat ADF-enheter som då tog betäckning. Nu när Uganda har beslutat sig för att dra tillbaka sina trupper har ADF gått till nya attacker.
Kongos president Felix Tshisekede har till och med vänt sig till Rwanda och Burundi för att be om hjälp, något som oroar människorättsorganisationen Crisis Group. Rwanda har en lång historia av att stödja olika grupper i Kongo militärt och ekonomiskt. Trots att Rwanda är ett litet land har man den starkaste, bäst utrustade och bäst tränade armén i området.
Det stora problemet med inblandning från Uganda, Rwanda och Burundi är enligt Crisis Group att dessa stater har sin egna intressen och agendor i Kongo. Både Rwanda och Uganda för med hjälp av lokala miliser och delar av Kongos armé över stora mängder metaller,till exempel kobolt till sina länder där de integreras i den nationella ekonomin och exporteras. Nu bekämpar de två länderna den andras inflytande i Kongo.
Kopplar till folkmordet
Uganda öppnar också för att återigen skicka trupp till Kongo om det skulle behövas.
– Jag sänder tillbaka våra trupper om jag får nya instruktioner från Ugandas överbefälhavare, slog landets befälhavare för armén Muhoozi Kainerugaba fast.
Muhozzi Keinerugaba är son till Ugandas president Yowere Museveni som är landets överbefälhavare.
Rwandas president Kagame höll ett stort tal för ett par veckor sedan där han öppnade för att gå in militärt i Kongo för att slå till mot ADF som han menade samarbetade med grupper som låg bakom folkmordet i Rwanda 1994:
– Vi överväger att placera trupp i östra Kongo, riskerna för Rwanda är så stora att vi kan tvingas göra det med eller utan Tshisekedis godkännande. Eftersom vi är ett litet land är vår strategi att bekämpa elden där den uppstår.
Kagames tal sker också samtidigt som den tidigare upplösta och av Rwanda understödda milisen M23 återuppstått. M23 var tidigare en av de viktigaste makthavarna i östra Kongo och intog till och med provinshuvudstaden Goma.
Burundi å sin sida är efter burundiska grupper baserade i Kongo som bekämpar den burundiska regeringen.
Som vanligt får Kongos hårt prövade befolkning betala för spelet kring landets rikedomar.