Fallet är ett av tre som Benjamin Netanyahu står åtalad för i den pågående korruptionsrättegången. De andra två åtalspunkterna kretsar kring hur han utnyttjat sin politiska position för att framställas i positiv dager i israelisk press. Bland annat ska han ha gett chefen för den populära nyhetssidan Walla en saftig belöning för att slippa kritisk bevakning.
Hundratals personer har kallats till att vittna i rättegången, som pågått sedan 2020. Benjamin Netanyahu själv nekar till brott och har kallat målet för en häxjakt.
Får inte skjuta upp vittnesmål
Premiärministerns försvarsteam har sedan tidigare begärt att Netanyahus egna vittnesmål ska senareläggas med hänvisning till den tidspress som flerfrontskriget innebär.
– Det har funnits veckor då vi inte haft möjlighet att träffa premiärministern. Netanyahu har låtit sitt lands behov gå före sina personliga behov, uppger Benjamin Netanyahus försvarsadvokat Amit Hadad, skriver tidningen Haaretz.
En begäran som emellertid fått avslag från Jerusalems distriktsdomstol.
– Vi ser inte att det skett någon betydande förändring i omständigheterna som skulle motivera att ändra datumet för vittnesmålet, skriver domstolen i ett uttalande, rapporterar New York Times.
Beslutet innebär att Benjamin Netanyahu kommer att kallas till vittnesbåset den 2 december som planerat.
Oviss utgång
Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, menar att åtalen är graverande för den israeliska premiärministern.
– Han är bland annat anklagad för bedrägeri och mutbrott, allvarliga företeelser som i vilket annat läge som helst skulle kunna leda till att han måste lämna sitt arbete, säger Rouzbeh Parsi.
Att det faktiskt blir så är dock osäkert, påpekar han.
– Det beror delvis på vad domarna kommer fram till. Netanyahu har hållit ihop sin regeringskoalition genom att söka sig så långt högerut som möjligt och från den sidan har jag svårt att se att de skulle bry sig om han fälls för korruption. Om Netanyahu lämnar bryter regeringen samman och då förlorar dessa högerpolitiker sin makt.
Eventuellt skulle en fällande dom kunna leda till nyval i det israeliska parlamentet, spekulerar Rouzbeh Parsi.
– Men i dagsläget finns det inget regeringsalternativ i Knesset som skulle kunna säkra makten utan Netanyahu och hans parti Likud.
Vill undvika sanningskommission
Benjamin Netanyahu har kritiserats för att förlänga krigen i Gaza och Libanon för att slippa rättegången. Rouzbeh Parsi pekar snarare på andra drivkrafter.
– Jag tror att han medvetet förlänger krigen för att slippa något som är mycket mer svårkontrollerat och politiskt brisant och det är sanningskommissionens arbete kring händelserna den 7 oktober, säger han.
En så kallad sanningskommission förväntas tillsättas i Israel för att ta reda på vem som bär ansvar för att Hamas lyckades anfalla Israel i oktober 2023.
– Det har förts en diskussion om att tillsätta kommissionen medan kriget pågår, men detta har Netanyahu vägrat. Det skulle kunna påverka hela hans eftermäle och begrava honom politiskt på ett helt annat sätt än korruptionsskandalen, säger Rouzbeh Parsi.
Inget slut i sikte för krigen
Enligt Rouzbeh Parsi finns det ytterligare en skandal som i dagsläget är än mer pikant för Benjamin Netanyahu än korruptionsmålet.
– Det har börjat storma ordentligt kring att premiärministerns närmaste män läckt känsliga och förmodligen manipulerade uppgifter till den tyska tidningen Bild-Zeitung, med syfte att kunna rättfärdiga regeringens linje att inte förhandla med Hamas om den israeliska gisslan.
Men att någon av de pågående skandalerna och rättsprocesserna skulle kunna leda till ett slut på krigen är Rouzbeh Parsi tveksam till.
– Det finns inga indikationer på att Netanyahu vill sätta någon tidsgräns för krigen. Det enda som skulle kunna få Israel att upphöra med sin linje, som jag ser det, är om Donald Trump tvingar fram det.