Han är vaksam, som om han är beredd att gå en match. Cédric O är relativt nytillsatt som minister men har länge stått presidenten nära. Han var Emmanuel Macrons rådgivare när denne var finansminister under president Hollande. I lokalerna vi befinner oss började de planera en utbrytning ur Socialistpartiet, ett nytt mittenparti – och en presidentkandidatur. Här är vi nu.
– Utöver alla problem har Frankrike ett unikt tillfälle just nu, säger han.
Ögonen glittrar till av ett leende dolt under munskydd. Han sträcker på ryggen och hänvisar till instabiliteten i EU efter brexit men framför allt den i USA.
– Redan innan covid-19-krisen gjorde Trump det svårt för internationella företag med sin protektionism. Det har lärt oss en läxa. Frankrike och Europa kan inte vara så beroende av USA, säger Cédric O.
”Bästa hjärnorna i världen”
Han menar att det är positivt.
– Jag träffade en fransk grundare till ett stort startup-företag i Silicon Valley häromdagen. Nu har hon flyttat hem företaget. Hon säger att Frankrike är platsen att växa på idag.
Han säger att det är vad han strävar efter, att ”hjärnorna” ska komma hem igen.
– Frankrike är ingen höjdare i Pisa-undersökningarna, det är något vi jobbar på. Men vi har de bästa hjärnorna i världen. Det sitter fransoser i toppen av hela Gafam (Google, Amazon, Facebook, Apple och Microsoft). Det är absurt att vi domineras av amerikanska företag som å sin sida inte klarar sig utan våra toppelever, säger han.
Tidigare i år beslöt han att införa en digitalskatt på tre procent för företag som i Frankrike har en vinst på över 263 miljoner svenska kronor och omsätter över 7,9 miljarder globalt – en skatt riktad mot Gafam-gruppen.
Digitalisering en svag punkt
Cédric O medger att landet ligger efter i digitaliseringen. När EU-kommissionen rankar sina medlemsstater utifrån digital ekonomi och samhälle – det så kallade Desi-indexet – så kommer Frankrike först på 16:e plats. Sverige ligger på andra och Storbritannien på femte plats i jämförelse. Frankrike ligger till och med under EU-medel.
Cédric O talar som en entreprenör. Den dåliga positionen är en ”utmaning att övervinna” och som exempel tar han sin fars hemland, Sydkorea.
– För 50 år sedan var det ett av världens fattigaste länder. Men tack vare stora satsningar på utbildning är det idag ett av världens mest moderna länder, säger Cédric O.
Han är övertygad om att Frankrike kan komma ikapp ännu snabbare.
– Vi har i alla fall kapaciteten. Vi behöver sprida ut kunskapen och demokratisera den. Men hoppar vi inte på utvecklingen är vi körda, säger Cédric O.
Sedan 2019 omfattar Desi-index för första gången 5G-beredskap, något som spås bli avgörande globalt. Men att hoppa på 5G-tåget var ingen politisk självklarhet i Frankrike. Problemet är det franska folkets ökända motvilja till förändring – eller till att bli överkörda av en elit, beroende på vilket perspektiv en väljer. Utöver konspirationsteorier är stora delar av vänstern och miljörörelsen – med etablerade folkvalda i spetsen – tveksamma till 5G på grund av bland annat ökad energiförbrukning.
Detta kommenterade president Macron genom att – som han brukar när han tycker att motståndarna är ute och cyklar – håna dem:
– Jag hör många röster om att vi borde tackla dagens komplexa utmaningar genom en återgång till oljelampans tid. Till dem säger jag: Jag tror inte på Amish-modellen, sa president Macron.
– Presidenten har rätt. 5G är absolut grundläggande för den moderna ekonomiska utvecklingen och för miljön. Med 5G kan vi förändra transport och industri och göra den mer energisnål. Att inte förbereda för 5G vore galenskap. Folk måste acceptera det, säger Cédric O.
Regeringen tänker inte heller vänta på konsensus eller pedagogiskt övertyga väljarna om vad som behöver göras – utbyggandet av 5G-nätet är redan igång och accelereras under 2021.
Stänger inte för Kina
Frankrike utmärker sig genom att inte helt ha stoppat kinesiskt tillverkad utrustning för utbyggnad av 5G-nätet, som Sverige gjorde i oktober.
USA:s regering pekar ut Huaweis 5G-nät som ett globalt säkerhetshot – anklagat för övervakning och spionage. De uppmanar andra länder att stoppa Huawei som 5G-leverantör.
Bland journalisterna i mötet med Cédric O finns en exilkines. Han frågar varför inte Frankrike också blockerar Kina med hänvisning till landets brott mot mänskliga rättigheter. Dessutom påpekar han att kinesiska investerare inte kan agera med enbart kommersiella motiv, utan alltid utifrån kinesiska statens intressen.
Cédric O är beredd på frågan.
– Vi är inte naiva. Vi blockerar inte marknaden helt för kinesisk investering men kommer att samarbeta med Orange för säkerhetskänslig utrustning, säger Cédric O.
Den 31 juli beslutade teleoperatören Orange att inte längre luta sig mot Huawei för utrustning till 5G-nätet i Europa – av ”geopolitiska skäl”. Det betyder att det blir Huaweis konkurrenter – finska Nokia och svenska Ericsson – som får konkurrera om 5G-nätet i Frankrike.
Samtidigt i Strasbourg ska Huawei bygga sin första fabrik på europeisk mark.
Vill ta över ledarskapet
2021 står Frankrike inför en historiskt unik möjlighet: Storbritannien lämnar EU och efter 15 år som Europas ledare kliver Angela Merkel ned från makten. Det maktvakuum som då uppstår vill Frankrike fylla. Det har Macron varit tydlig med från början. När han invigdes som president spelades Europahymnen ”Till glädjen” och Time magazine hade honom på framsidan med rubriken ”*Europas nästa ledare (*om han bara kan leda Frankrike)”.
Macron har inte legat på latsidan. Han drev snabbt igenom flera liberala reformer, väl medveten om upproren de kunde orsaka. Arbetsmarknadsreform, järnvägsreform, pensionsreform – och en grön omställning som började med höjda bränslepriser. Det sista var gnistan som tände folkrörelsen Gula västarna – som växte till en storlek utan motstycke på decennier.
Och sedan kom covid-19 och grusade allas planer.
Men Macron och hans ministrar håller fokus på målet: Att ”modernisera Frankrike” – så mycket det bara går – och att ta över ledarskapet i Europa.
Oberoende av USA
Den forna stormaktens dalande har pågått sedan den förindustriella storhetstiden. På 1700-talet var Frankrike fortfarande i absolut världstopp bland stormakter, mycket på grund av dess koloniala imperium. Men den industriella revolutionen i slutet av 1800-talet kom snarare till USA:s, Storbritanniens och Tysklands fördel och Frankrike halkade efter. De efterföljande två världskrigen försvagade Frankrike än mer.
Det har Frankrike aldrig riktigt accepterat.
1958, när general Charles de Gaulle kom till makten i Frankrike, föreslog han ett ”Europa för européer” med Frankrike och Tyskland som kärnan men Frankrike som ledare – och utan Storbritannien. Sedan dess har Frankrikes linje hela tiden varit att bli en stormakt – och för att lyckas, stå utom USA:s kontroll.
Att inte officiellt stoppa Huawei är ett exempel på att inte dansa efter USA:s pipa.
Vill ha en EU-armé
Frankrike förespråkar dessutom en eurocentrisk militär struktur – en ”EU-armé” – för att Europa ska ha större förmåga att agera autonomt, utan stöd av Nato eller USA. De senaste årens terrordåd på franskt territorium samt en skakig relation med USA har förstärkt dessa ambitioner.
Samtidigt har östra Medelhavet förvandlats till ett nyckelslagfält där större geopolitiska skiljelinjer sammanfaller. I somras sökte ett turkiska prospekteringsfartyg efter naturgas- och oljefyndigheter i vattnen mellan Kastellorizo och Cypern – som både Turkiet, Grekland och Cypern gör anspråk på. Frankrike skickade krigsfartyg och stridsflyg till området för att ”EU-länder bör stå upp för varandra” när ett annat Natoland kränker dess territorialvatten.
Men Frankrike har egna intressen. Den franska gas- och oljejätten Total har exempelvis intressen i vattnen kring Cypern och Frankrike och Turkiet kolliderar kring liknande intressen även i Libyen.
I ljuset av detta är det inte förvånande att Turkiets president Erdogan, reagerade aggressivt på Frankrikes reaktion på terrordåden i höstas. I ett tal jämförde han den ”islamofobiska stämningen” i Europa med förföljelsen av judarna före andra världskriget och uppmanade till bojkott av franska varor.
Göra allt han hinner
Den franska handelsministern Franck Riester träffar Dagens ETC i ett zoom-möte. Han kommer ursprungligen från det traditionella högerpartiet.
– Förolämpningar är inte vår linje men det är oacceptabelt att antyda att terrorism skulle vara Frankrikes eget fel, på något vis sprungen ur vår politik. Det är världen upp-och-ned, menar Franck Riester.
– Vi kommer att fortsätta försvara våra medborgare och värderingar och kommer inte låta oss influeras eller pressas av någon, fortsätter han.
Han ser positivt på Joe Bidens valvinst i USA inför återuppbyggnaden av EU efter covid 19-krisen. Ett lågintensivt handelskrig USA och EU emellan pågår för närvarande.
– Det är bra om handelsförbindelser kan normaliseras, säger han
Men han markerar att Trumps tid vid makten visat att ett förstärkt EU-samarbete och oberoende från USA är att prioritera nu.
– Medan vi väntar på den nya administrationens linje fortsätter vi vår kurs mot ett suveränt Europa , säger Franck Riester.
2021 har Macron-regeringen sin chans. Macron sa i en intervju med sajten Brut att han kommer att göra allt han hinner i ljuset av att han kan bli bortvald. Det finns många beredda att ta över stafettpinnen om så sker – mittenpolitiker beredda att gå både till höger och till vänster.
Men på franska gator mullrar protesterna.