Via en liten öppning i gränsstaketet tog migranterna sina allra första steg in på amerikansk mark. Indier, vietnameser, afghaner och andra nationaliteter hade tagit sig upp genom hela Centralamerika och Mexiko, i hopp om att kunna bygga ett bättre liv i USA. När det amerikanska tv-programmet 60 Minutes besökte gränsstaketet i början av februari så konstaterade de att ett större antal migranter än någonsin förut försöker ta sig in i USA utan papper.
Bland migranterna är det en grupp som oväntat växer allra snabbast: medborgarna i världens näst största ekonomi, Kina. 60 Minutes pratade med kineser som tidigare jobbat i fabrik och inte längre kunde hitta arbete hemma. Men också med utbildade personer från medelklassen, som i vissa fall anlände med rullväskor i händerna. De hade flugit till norra Mexiko och sedan åkt bil med människosmugglare sista sträckan.
Sedan slutet av 2022 har USA:s gränsmyndighet omhändertagit nästan 60 000 kineser som papperslöst tagit sig över gränsen från Mexiko. Det uppges vara mer än en fördubbling jämfört med för några år sedan. Den kraftiga ökningen anses ha flera orsaker.
Kina upplever för tillfället en långsammare ekonomisk utveckling, i bjärt kontrast till de tidigare decenniernas framgångssaga. Den nästan totala nedstängningen av samhället under coronapandemin orsakade allvarlig skada på ekonomin. Efter det har efterfrågan på kinesiska varor fortsatt sjunka. Parallellt med detta pågår en bostadsmarknadskris där investeringar minskar i värde.
Bloomberg rapporterar att medelklassen drabbats särskilt hårt. Det är människorna i den gruppen som gynnats mest av tillväxten, men som nu också snabbast känner av när det blåser snålare. Allt från mäklare till ingenjörer har drabbats och arbetslösheten ökar främst hos unga med akademisk examen.
Det finns ännu ett skäl till att folk lämnar Kina. Under de senaste åren har president Xi Jinping infört ett hårdare politiskt klimat där dissidentröster tystats. Genom den så kallade ”säkerhetslagen” har snaran dragits åt runt det tidigare friare Hong Kong. Ett missnöje över växande klassklyftor har också fått regimen att slå ner på välkända företagsledare och medelklassens sätt att leva. Regimen har bland annat förbjudit vinstdriven privatundervisning, som många föräldrar utnyttjat i syfte att säkra sina barns framtid. Framtiden har känts osäker.
I Japan har myndigheterna och migrationsanalytiker sett en liknande utveckling, där fler kineser än på åratal anländer med besparingar och hela familjer. Men det är USA:s arbetsmarknad som lockar mest. De ökade spänningarna mellan Washington och Peking har dock gjort det svårare för kineser att få amerikanskt visum, och därför hittar de andra vägar in.
Reuters rapporterade redan på våren 2023 hur kineser använder sig av steg för steg-guider i appen Tiktok, eller den kinesiska motsvarigheten Douyin, för att ta sig in i USA papperslöst. I sociala medier har tidigare migranter delat med sig av instruktioner om hur resan ska planeras, vad för packning som ska tas med och hur man anlitar en lokal ”vägvisare” i Mexiko.