Camilla Nothhaft anser dock att andra problem är allvarligare än Barrosos dubbla inkomster.
– Det största problemet den konkreta information som han kan dela med sig av till Goldman Sachs.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Väntade 20 månader
José Manuel Barroso väntade de 20 månader han var tvungen enligt reglerna, innan han började sin nya anställning. Han borde varit tvungen att vänta längre, säger Camilla Neuhhaft.
– Karantäntiden är märkligt kort. Rimligtvis borde tiden vara längre, just för att de beslut som kommissionen arbetade med ska ha hunnit flytta vidare i beslutsprocesserna. Och även för att det ska ha hunnit komma fler nya människor på plats, så att nätverken förändras.
Svårt att mäta
På 25 år har lobbyisterna blivit tio gånger så många i Bryssel – från 3 000 till dagens drygt 30 000.
Nätverk är nyckeln till informell makt i Bryssel, säger Camilla Neuhhaft. Vem man känner, vilken information man har tillgång till, att man kan få tag på arbetsdokument från olika instanser.
– I min egen forskning träffade jag till exempel en parlamentariker som hade en lobbyist hen kände som var hens kanal för att få tag på interna dokument. Lobbyisten kunde få fatt på dem inom loppet av timmar. De formella kanalerna skulle tagit orimligt lång tid, enligt politikern.
Exakt vilken effekt lobbyisternas arbete har är svår att mäta. Men bara det att de är så många, och att företagen ser det som värdefullt att faktiskt verka i Bryssel är en stark indikator på att de faktiskt lyckas uträtta något av vikt, säger Camilla Nothhaft.
– Annars skulle de åka hem igen.
Däremot är själva påverkansprocessen mer komplex än vad man som utomstående kanske tänker sig, säger Camilla Nothhaft.
– Vad många lobbyister märker när de kommer in i arbetet och kulturen är att man måste ge för att få. Därför kommer de också in i en påverkansvärld där de måste producera, eller vara mellanhand åt, position-papers och rapporter för att alls få vara med.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
José Manuel Barroso kan naturligtvis denna värld på sina fem fingrar. Camilla Nothhaft tror att den före detta EU-ordförandens sidbyte kan spä på misstänksamheten mot politiker.
– Många är förfärade över att han går till Goldman Sachs, men det besvärar honom bevisligen inte. Han ser hellre till sin egen ekonomi och sina egna intressen än någon föreställning om att vara ett gott föredöme och sitt eget förtroende.
– Frågan vi alla andra då ofrånkomligen ställer: hur kan vi veta att han inte ställde sina egna privata intressen främst också under sin tid som politiker? Hur kan vi veta att det inte är så alla politiker gör?