Belgiens koalitionsregering, som består av sju partier, har enats om ett reformpaket som förändrar reglerna om arbetstid på arbetsmarknaden och vilka rättigheter som arbetstagaren har efter arbetstid, rapporterar Euronews.
Bland annat ska arbetstagare ha rätt att stänga av jobbmobilen och strunta i jobbrelaterade sms- eller e-postmeddelanden när arbetsdagen är slut utan att riskera repressalier från arbetsgivaren.
Reformen innebär också att arbetstagaren får rätt att besluta hur arbetsveckan tidsmässigt ska disponeras. Det betyda att en 38-timmarsvecka kan genomföras på fyra dagar i stället för fem och en sådan förfrågan får inte motarbetas av arbetsgivaren. Reglerna ska omfatta arbetsplatser som har minst 20 anställda.
Men en förkortad arbetsvecka i antal dagar får bara pågå under en prövoperiod av sex månader. Sedan måste arbetsgivaren och arbetstagaren komma överens om de ska fortsätta med fyradagarsschema, eller gå tillbaka till en vanlig femdagars arbetsvecka.
– Detta kommer vara en fördel för dem som vill spendera mer tid med sina barn, säger Pierre-Yves Dermagne, finans- och arbetsmarknadsminister, till Euronews, och hänvisar särskilt till skilda föräldrar som delar vårdnad över barn.
Bättre balans med familjelivet
Belgiens styrande politiker hoppas att ökat självbestämmande bättre ska balansera krav från arbetslivet och familjelivet och på så sätt motverka stress och andra jobbrelaterade sjukdomar.
Beslutet om att införa en valmöjlighet till kortare arbetsvecka motiveras också med att det kommer vara ekonomiskt gynnsamt med en mer flexibel arbetsmarknad. Samtidigt hoppas styrande politiker att förslaget kan innebära en större rörlighet på arbetsmarknaden och sänka arbetslösheten. Men det kan dröja ett tag innan reformerna får en praktisk verkan, eftersom de måste skrivas in i lagstiftningen vilket ta flera månader.
Under tisdagen klubbades beslutet – det omfattar hela Belgiens arbetsmarknad, även de som jobbar i den privata sektorn. Men beslutet om att kunna korta arbetsveckan utan att den totala arbetstiden minskar har fått kritik från fackförbund, som anser att målet borde i stället vara att minska på antalet jobbade timmar, skriver The Brussel Times.