”Fiendebild av muslimer”
Författaren och aktivisten Rune Berglund Steen på Antirasistisk Senter i Oslo, som jobbar med att kartlägga högerextrema grupper i Norge, menar att det under många år har drivits fram ett offentligt debatt-klimat med ett överdrivet intresse för allt som muslimer gör, med starka inslag av islamofobi.
– Vi har dels ett politiskt parti i regeringen, Fremskrittspartiet, som har bidragit till att både legitimera och att skapa fördomar mot muslimer. De har varit en av de primära drivkrafterna till den ökade islamofobin och jobbat under många år för att skapa agg mot muslimer - vilket de har de lyckats med. Vi har dessutom flera höger-radikala sajter som år efter år har massproducerat gravt generaliserande och stigmatiserande propaganda mot muslimer. Så det finns flera aktörer som under flera år har byggt upp en fiendebild av muslimer, säger Rune Berglund Steen.
2016 tog den norska regeringen fram en handlingsplan mot rasism och hat och i den finns en specifik del om antisemitism men inte om islamofobi. Vad tror du det beror på?
– Det beror nog helt enkelt på att det har varit för svårt för andra partier i regeringen att förhandla fram en handlingsplan mot islamofobi, när deras regeringspartner Fremskrittspartiet är en av de bidragande orsakerna till den spridda islamofobin. Till exempel pratar deras partiledare Siv Jensen om ”islamisering av Norge” och den tidigare justitieminister Per-Willy Amudsen om att bedriva ”korståg mot muslimer”. De här personerna är uppenbarligen inte intresserade av att skapa en handlingsplan mot muslimhat och islamofobi.
En tredjedel har fördomar
Rune Berglund Steen menar att regeringen nu efter det senaste högerextrema terrordådet med islamofobiska förtecken ändå är tvingade att presentera en handlingsplan för att stävja det som han kallar för ”en samhällssjukdom”.
– En undersökning som Holocaust-senteret gjorde 2017 visade att 34,1 procent av befolkningen har utpräglade fördomar mot muslimer. Det är väldigt allvarligt. Vi på Antirasistiskt Senter jobbar kontinuerligt med att kartlägga högerextrema grupper och en central del av vårt jobb är att reagera på det värsta muslimhatet.
– Men regeringen måste ta tag i detta nu, statsminister Erna Sohlberg var snabb med att fördöma dådet men nu måste hon visa att hon menar allvar, säger han.
Sverige närmare sig Norge
Att det norska debattklimatet länge har präglats av öppen islamofobi är något som även den svenska politikern Ali Esbati, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, har observerat. Han följer sedan många år den politiska debatten både i Sverige och Norge och har sett en tydlig tendensförskjutning.
– Sverige har stuckit ut, i jämförelse med grannländerna Norge och Danmark, med att inte ha ett lika hätskt debattklimat när det gäller muslimer. Men det håller på förändras i Sverige och den förändringen har skett väldigt snabbt. En sak som förenar Norge och Sverige är att båda länderna har politiska partier som har tillgång till den politiska scenen och har blivit etablerade opinionsbildare. Både Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet spelar en väldigt viktig roll när det gäller att vara en brygga mellan en väldigt hatisk periferi och mainstream-debatten, säger Ali Esbati.
”Ingen djupare reflektion”
Han flyttade till Norge 2008, tre år innan Utøya-attentatet som Ali Esbati själv var med om, och skrev redan då om den växande islamofobin i det norska debattklimatet.
–Efter Utøya-attentatet följde en kort period av självrannsakan hos politiker och befolkning kring tonen i debatten och de politiska partiernas budskap, men den dörren stängdes ganska snabbt.
– Men nu, efter det senaste terrordådet mot moskén, tror jag att många fler inser att det inte blev någon djupare reflektion eller ett effektivare motstånd mot den sortens hatretorik.
Den 21-årige man som misstänkts för terrordådet mot al-Noor islamic centre i Bærum lördagen den 10 augusti är även misstänkt för mordet på den 17-åriga kvinna (mannens styvsyster) som hittades död i hans hem samma kväll som dådet ägde rum.
Innan attacken på moskén i Bärum publicerade den misstänka mannen inlägg på olika nätforum där han hyllade den senaste tidens skjutningar med högerextrema och islamofobiska motiv, bland annat massakern i El Paso i USA och moskéskjutningen i Christchurch i Nya Zeeland.
I ett av inläggen skriver 21-åringen bland annat att han är utvald av ”helgonet Tarrant”, den man som dödade 51 personer under moskéattackerna i Christchurch. Han har också i andra inlägg uppmanat människor att ta ”raskriget från forumet ut till riktiga världen” och bara några timmar innan attacken skrev han att “Valhalla väntar”.
På den hjälm han bar under attentatet satt en go pro-kamera som filmade hela händelseförloppet, men den ursprungliga planen var att livesända attentaten.
Den norska polisen kände till mannens nätaktiviteter men bedömde inte att han skulle planera eller genomföra en terrorattack. Mannen har hittills vägrat att tala med polisen, med uppger via sin försvarsadvokat till nyhetsbyrån NTB att han inte erkänner sig skyldig.