Grekland vill gripa norsk aktivist – går ut via Interpol
Nu anklagas norska aktivisten Tommy Olsen av grekiska myndigheter för människosmuggling, spioneri och för att tillhöra en kriminell organisation.
Bild: Privat, AP/TT (montage)
Dagens ETC
Grekland har utfärdat en arresteringsorder mot norrmannen Tommy Olsen. Snart går den ut via Interpol. Det är – så vitt Olsens advokater känner till – första gången Grekland går ut och efterlyser en människorättsaktivist på det här sättet.
– Jag kommer inte att kunna åka med min familj på utlandssemester i år, konstaterar Tommy Olsen krasst.
Han vet att det rimligaste nog vore att han var som mest orolig över själva arresteringsordern. Att bli efterlyst via Interpol är ingenting man tar lätt på, även om det inte finns några bevis att tala om. Låt oss återkomma till det strax. Men det är inte själva efterlysningen och anklagelserna som håller honom vaken om natten, förklarar Tommy Olsen.
– Det som oroar mig mest är att det är min organisation som tar smällen. Det största problemet nu är hur jag ska kunna fortsätta driva Aegean Boat Report. För jag vet att tjänsterna jag erbjuder behövs, säger han.
Aegean Boat Report (ABR) är organisationen som Tommy Olsen grundade 2017. I flera års tid har han dagligen publicerat färsk och pålitlig information om ankomsterna till de grekiska öarna. ABR noterar också hur många flyktingbåtar som stoppas i turkiska vatten, innan de når grekiska, och hur många flyktingar som den grekiska kustbevakningen olagligt deporterar. Frågan om så kallade pushbacks är brännhet i Grekland.
Informationen har alltid varit känslig, det visste han när han började, men det handlade inte om att avslöja den grekiska kustbevakningens brott i början. Det har det däremot gjort de senaste åren.
– Jag synliggör vad de vill dölja. Jag kan förstå att de inte gillar mig, säger han.
Parallella processer
Dagens ETC har tidigare berättat om Tommy Olsen och anklagelserna mot honom. Både på Lesbos och Kos har åtal väckts för människosmuggling och för att tillhöra en kriminell organisation. På Lesbos står Olsen dessutom anklagad för spioneri. Det är åklagaren på Kos som nu har begärt honom efterlyst, eftersom han inte har inställt sig till förhör på plats i Grekland. Parallellt med den senaste tidens utveckling pågår också processen på Lesbos.
Förra sommaren berättade Tommy Olsen att kostnaderna för advokater och juridisk hjälp var som ett svart hål, de tar aldrig slut. Så är det fortfarande, men när det kommer till advokatkostnader har han fått hjälp att fylla det svarta hålet.
– Det verkar som att kostnaderna kommer att täckas, vilket är en enormt stor lättnad för mig.
Svarta hålet byter form
Men med en efterlysning via Interpol runt hörnet, har det svarta hålet bytt form.
Advokatkostnaderna i Grekland hjälper olika organisationer, bland annat Amnesty International, till att täcka. När han blir efterlyst via Interpol kommer han som norsk medborgare kunna få pengar från staten för att täcka advokatkostnaderna där.
Tommy Olsen, som bor och arbetar från Tromsö i norra Norge, påpekar att det låter konstigt att han bryr sig om pengar just nu, men för att kunna driva ABR är han beroende av bidrag – vilket inte är konstigt för en liten och icke-vinstdrivande organisation. Över motsvarande 450 000 svenska kronor för det andra halvåret i år har redan frysts. Nyligen fick han veta att några andra ansökningar avslås. Han kommer kunna fortsätta några månader till, men sedan måste han ta ett annat jobb. Och då blir det svårt att hinna med ABR, som är mer än en heltidstjänst i veckan.
– Ingen vill ge pengar till någon som är efterlyst av Interpol. Så om det redan är såhär…
Han tystnar, och säger sen att det är exakt det här Grekland vill: tvinga honom att sluta uppdatera, tysta honom.
– Det är det som stör mig. Jag har alltid haft problem när någon försöker bestämma vad jag ska eller inte ska göra. Särskilt när jag blir hotad. Det ger mig på sätt och vis också energi för att fortsätta.
Det kom inte som en chock att processen har gått vidare, Tommy Olsen var väl förberedd. Likaså hans familj, fru och fem barn i olika åldrar.
– Men tajmingen var kanske inte den bästa.
Hur menar du?
– Jag och min familj skulle på utlandssemester. Men nu blir det nog så att min fru och barnen får åka iväg själva. Jag kan inte följa med.
Hämndlystna greker
Zacharias Kesses är Tommy Olsens advokat i Grekland. Kesses försvarar även Sara Mardini och flera av de andra volontärerna från organisationen Emergency Responce Center International (ERCI), vars fall har fått stor internationell uppmärksamhet och av FN:s specialrapportör Mary Lawlor kallats för det största fallet av kriminalisering av människorättsförsvarare i Europa.
Enligt Zacharias Kesses är det uppenbart att anklagelserna mot Tommy Olsen är en hämnd.
– Anklagelserna mot Tommy började efter att han 2021 gav BBC bevis för att den grekiska kustbevakningen begår olagliga pushbacks mot flyktingar.
I Grekland avfärdades BBC:s rapport som ogrundad, men samtidigt slog man snabbt ner på Tommy Olsen. Sedan dess har flera liknande avslöjanden och samarbeten med media följt. Till skillnad från många andra som kriminaliserats kan Tommy Olsen jobba vidare på distans.
– Jag vill betona att när kustbevakningen lämnade in stämningsansökan i juli 2021 begärde de omedelbart att åklagaren skulle utfärda en internationell arresteringsorder. Det är inte deras jobb att göra det.
”Ett skämt”
Enligt Zacharias Kesses bevisar det att Tommy Olsen inte kommer kunna få en rättvis rättegång i Grekland. Också migrationsministern i Grekland och borgmästaren på Kos har uttalat sig om Olsens skuld, säger Zacharias Kesses.
– Det avslöjar vad de känner och vad de vill. Det är en kränkning av principen om att man är oskyldig tills man är dömd.
Har Grekland efterlyst andra människorättsaktivister eller volontärer via Interpol på det här sättet?
– Nej, det här är så långt jag vet den första gången det händer.
Utredningen på Kos är en över 300 sidor lång och farsartad historia.
– Den är ett skämt, säger Tommy Olsen.
Rättvis rättegång?
Fram till att det den 14 maj stod klart att Grekland skulle göra arresteringsordern internationell har rättsprocessen pågått inom det grekiska systemet. Men nu flyttar fokus till Norge, där fallet vilar på advokat Brynjulf Risnes skrivbord. I Norge handlar det inte om ifall Tommy Olsen är skyldig till brotten han anklagas för eller inte, utan för att stoppa utlämningen av honom måste Brynjulf Risnes bevisa att han inte kan få en rättvis rättegång i Grekland. Han menar att Zacharias Kesses kommer att spela en viktig roll även i Norge.
– Han kommer i den norska domstolen kunna argumentera för att Tommy inte kommer att få en rättvis rättegång i Grekland. Så i processen i Norge kommer vi vara ganska beroende av den grekiska advokaten.
Kan du säga någonting om tidshorisonten?
– Jag tror att det kan gå ganska snabbt efter att förfrågan kommer in.
Ser du det som sannolikt att Tommy Olsen kommer att utlämnas?
– Det är inte omöjligt. Norge är vanligtvis väldigt lojala till den här typen av internationella procedurer. Men det är klart, vi ska göra allt för att bevisa att han inte kan få en rättvis rättegång i Grekland.
Också i Norge är fallet unikt. Det de kommer att göra är att påstå att en annan europeisk stat har ett dysfunktionellt rättssystem.
– Det här är något nytt för det norska rättssystemet, säger Brynjulf Risnes.
Ingen bov
Beroende på hur Norge hanterar utlämningen går det att besluta mer om vad nästa steg blir, både på norsk och grekisk mark. Brynjulf Risnes har redan varit i kontakt med de norska myndigheterna.
– Jag har kontaktat norska myndigheter och sagt att det här är på gång, och att vi vill samarbeta maximalt, säger Brynjulf Risnes.
Tommy Olsen har inget intresse av att inte samarbeta. Tvärtom.
– Jag är inte någon brottsling.
Även om Norge stoppar utlämningen av Tommy Olsen kommer arresteringsordern att finnas kvar via Interpol. Så länge den finns kvar i systemet är Tommy Olsen fast i Norge. Så även om han inte blir utlämnad så är processen långt ifrån över.
– Då kan vi försöka påskynda processen i Grekland. Jag är övertygad om att han inte skulle dömas om det blev rättegång. Men genom att dra ut på processerna på det här sättet gör man det svårt för honom att fortsätta. Det är en medveten taktik från Greklands sida, säger Zacharias Kesses.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.