Att Norge inte är förskonat från extremt våld blev hela världen smärtsamt varse om när högerextremisten Anders Behring Breivik bestialiskt mördade 77 personer på Utöya 2011. Men det årets tragiska statistiska anomali till trots står det klart att Norge är ett av de säkraste länderna att leva i om man vill slippa dödligt våld. Oavsett om det är polis eller civila man oroar sig för.
Lägsta siffrorna på tolv år
De norska siffrorna över antalet incidenter där polis drar och avfyrar vapen är nämligen de lägsta på tolv år. Och under samma tidsperiod har endast två människor dött till följd av en poliskula. Som jämförelse kan nämnas att amerikansk polis har dödat 59 personer–bara under 2015 års fyra första veckor. Enligt brittiska The Independent är det lika många som dödats i England och Wales de senaste 24 åren.
Totalt ska över 600 personer ha dödats av poliser i USA under 2014. Och när årets första sex månader summeras visar det sig att amerikansk polis redan tycks ha närmare 550 personers liv på sina samveten.
Risk syns inte i siffrorna
I Sverige dödades mellan år 2000 och juli 2014, 17 personer i samband med polisingripanden.
– Det är svårt att jämföra Sverige och Norge med tanke på att de inte är beväpnade. Deras statistik ser ju såklart bra ut, men det som inte syns är dels att risken att bli skadad som norsk polis är högre, dels att man kan kanske utsätter allmänheten för större fara om man tvingas backa ur en situation med en beväpnad gärningsman, hämta sitt vapen och då kanske konstatera att han försvunnit från platsen, säger Per Engström, gruppchef på Polisens utvecklingsavdelning i Stockholm.
Låg mordfrekvens
Statistiken över incidenter där norsk polis tvingas till vapenmakt går hand i hand med statistiken över antalet mord. Norska Kripos redovisar 27 mordoffer under 2014–17 färre än 2013 och den lägsta siffran på åtminstone 25 år. Samma år begicks enligt Brå 87 mord i Sverige.
Traditionen att inte bära vapen delar Norge med flera andra länder, däribland Island, Irland, Storbritannien, Nya Zeeland och ett dussin Stillahavsöar. Vilket också råkar vara länder där dödligt våld från polisens sida är relativt ovanligt.
Enligt Washington Post var incidenten 2013, då isländsk polis sköt ihjäl en person, inte bara landets första dödsskjutning med en polis som gärningsman. Det var enligt tidningen också den första där en isländsk polis använde sitt tjänstevapen överhuvudtaget. Och det i ett land där en tredjedel av befolkningen äger ett skjutvapen – vilket gör islänningarna till världens 15:e mest beväpnade befolkning.