Den 1 januari 2009 började Norges sexköpslag gälla, införd av den rödgröna regeringen. Sedan dess har det varit olagligt för norrmän att köpa sex, både i Norge och i utlandet. Men nu finns majoritet i stortinget för att dra tillbaka lagen. Tre av regeringens partier och stödpartier – Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre – ställer sig bakom den linjen. Bara Kristelig Folkeparti tror fortsatt på sexköpslagen.
Drivande är liberala partiet Venstre som hoppas kunna följa upp en utredning av lagen – den ska vara färdig till sommaren – med att återigen göra det lagligt att köpa sexuella tjänster.
– Sociala problem ska bekämpas med sociala medel, inte med straffrätt. Det är bättre att hjälpa, säger Sveinung Rotevatn, stortingsledamot för Venstre.
Hänvisar till prostituerade
Missnöjet med sexköpslagen sträcker sig dessutom utanför regeringens närmaste krets. Miljøpartiet De Grønne vill göra sig av med lagen.
Nästa steg blir alltså att utreda. Därefter ska frågan tas upp av stortinget.
Lagens motståndare har en rad argument för att ta bort sexköpslagen, som att den har gjort prostituerade kvinnor mer otrygga och att verksamheten blir underjordisk.
– Jag har träffat prostituerade och de som arbetar med prostituerade. De tycker att sexköpslagen har förvärrat situationen, säger Sveinung Rotevatn.
– Det här handlar uteslutande om lagen, säger Mariann Fossum, Sosialistisk Venstre. Ingen är emot att lösa den sociala situationen för kvinnorna.
Venstre framhåller även att gatuprostitutionen inte har minskat. Det stämmer, åtminstone vad gäller Oslo, men det har sin förklaring, säger Mariann Fossum.
– Lagen efterföljs inte effektivt i Oslo. Det gör den däremot av polisen i Trondheim, där har man väldigt bra statistik.
2013 dömdes 264 personer för att ha köpt sex – varav en tredjedel i just Trondheim.
”Sänder fel signaler”
Mariann Fossum är kritisk till att regeringen arbetar för att skrota lagen.
– Norge har världens mest progressiva lagstiftning på det här området, i och med att det är kriminaliserat också med sexköp utomlands. Vi har kämpat länge för den. Vår lag tar tillvara att kvinnan är den svaga parten i transaktionen, och att det är kundens ansvar att avstå.
Sexköpslagen har förändrat attityderna till prostitution, säger Mariann Fossum. Beviset för det är, enligt henne, att det finns ett starkt folkligt stöd för att behålla den. I en opinionsmätning som tidningen Klassekampen beställt svarar 65 procent att de vill behålla lagen, medan bara 20 procent vill avskaffa den.
– Att då ta bort lagen sänder helt fel signaler, säger Mariann Fossum.
– Jag tror inte på det här med signaleffekt eller att ta moraliskt avstånd. Jag har respekt för opinionsläget, men det här handlar om tjejerna på gatan. Det lägger jag störst vikt vid, säger Sveinung Rotevatn.
Kan bli klart i år
Nu mobiliserar Sosialistisk Venstre för att säkra sexköpslagen, tillsammans med Arbeiderpartiet och Kristelig Folkeparti. Regeringen tycks ha bestämt sig, men Mariann Fossum är hoppfull.
– Jag tycker att vi ser ett begynnande motstånd inom Høyre, där profilerade politiker varnar för att det blir problematiskt om sexköpslagen försvinner.
Sveinung Rotevatn inväntar utredningen, men tror att det kan vara möjligt att riva upp sexköpslagen redan i år.
– Jag hoppas det.