Hon fyller 70 år och intervjuas om norsk politik, fackrörelsen, möjliga koalitioner och #metoo. Hon var socialdemokratisk minister i Thorbjørn Jaglands regering och därefter LO-ledare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Hon pekar på socialdemokratiske ledaren Jonas Gahr Støres utspel om möjligt samarbete med Venstre – det kom sommaren 2017 – som ett misstag.
– Inga är så fackföreningsfientliga som Venstre. Sedan kan Jonas säga så mycket han vill att han gjorde utspelet för att Venstre skulle neka, men det hör inte folk, utan bara att AP vill ha med Venstre. Samtidigt avvisas Rødt (radikalt vänsterparti) och MDG (miljöparti). Venstre ska få vara med, men Rødt är farliga?
Gerd-Liv Valla anser att de många uppgörelserna som AP ingick med regeringen under senaste mandatperioden är en viktig faktor för att förklara vänstersidan valnederlag i höstas.
– I fackrörelsen ingår man kompromisser, varje löneförhandling är kompromisser, men jag tycker att det verkar som om just kompromisser blivit upphöjda till ideologi. Det gäller även i fackrörelsen.
Hände det när du var LO-ledare?
– Jag ska nämna en sak som jag har tänkt att jag ska våga tala högt om. Det är sjukersättningssystemet. 2001 var det i fara för att Jens Stoltenberg (då statsminister och AP-politiker, idag generalsekreterare i Nato) och min föregångare ville ingå en kompromiss om en sådan grundläggande rättighet för arbetstagare, bland annat för att få loss medel till vidareutbildning. Det kan vi inte hålla på med. Vi sa nej, och vi förhandlade fram avtal som värnar sjuklönerna.
Men du menade att det här också skedde i fackrörelsen?
– Det är möjligt att jag har fel, men på den sista LO-kongressen kände jag att man började lite med kompromisserna redan innan kongressen öppnat. Då får man inte fram de faktiska politiska skillnaderna. På det hela taget mår det politiska livet gott av skillnaderna. Sedan får man förhandla sig fram till kompromisser för att hitta lösningar. Men om man direkt börjar med kompromisser blir det ingen utveckling av politiken. AP och LO ska ha ett samarbete, men ska inte vara rädda för att visa oenighet. Motsatsen kan vara likgiltighet – och det är farligt.
Hon är tveksam när hon får frågan om vad hon är mest stolt över i sitt politiska liv, men landar i tre saker: säkra sjuklöner genom avtal, locka in vård- och socialarbetare i LO genom att fokusera på heltid och likalön samt inte minst det rödgröna regeringsprojektet under åren 2005–2013 mellan AP och Senterpartiet (SP, ett centerparti) och Sosialistisk venstreparti (SV, ett vänsterparti).
– Det var en stor förändring jämfört med 2000–2001, Stoltenbergs första regering, då han introducerade förändringar i sjukersättning och privatiseringar. Det var en högerregering, ingen tvekan om det.
Är det fortfarande samma konstellation som är meningsfull, dessa tre parter?
– Ja. Men du får inte avvisa samarbetet med Rødt och MDG.
Hur är det med Kristeleg folkeparti, kristdemokraterna?
– Jag har mycket sympati för KRF:s socialpolitiska åtagande, men jag vill hellre gå till vänster än in mot mitten. Gå till vänster, säger jag.
Mette Nord leder Fagforbundet, LO:s största förbund med över 350 000 medlemmar. Hon nekar Rødt med hänvisning till partiets programformuleringar. Men den hållningen är ”oförståelig”, menar Gerd-Liv Valla.
– Jag ser Rødt i praktiken i Oslo och andra städer. De kan samarbeta. Sedan står det säkert roliga saker i deras program. Något om revolution. Men ingen behöver vara rädd. Jag har mött otroligt många duktiga Rødt-personer som varit förtroendevalda i fackrörelsen. Det vill jag att du ska skriva.
Gerd-Liv Valla välkomnar #metoo-kampanjen som böljar över det politiska landskapet.
– Det som är bra är att den riktar sökljuset mot asymmetriska relationer. Någon har makt, är äldre, har positioner. Det är det som är kärnan. Att det rensas ut i kulturen bland nyckelpolitiker, bland ungdomspolitiker och andra, samt i fackföreningsrörelsen i allmänhet.
Är det här något som borde ha rensats upp tidigare?
– Ja, det borde vi ha gjort. Och även om vi inte ska göra alkohol till enda orsaken är det klart att det har varit väldigt mycket alkohol.
Varför har det inte hänt tidigare?
– För att det här handlar om en kultur. Allt som har betraktats som helt normalt, har genom #metoo avslöjats som allt annat än normalt.
Även om AP ligger lågt i opinionsmätningarna, tror Gerd-Liv Valla att det kan vända.
– Jag påminner mig vanligtvis om att jag i februari 2002 fick jag ett telefonsamtal för att kommentera en mätning där AP fick 14,2 procent. Så det är långt till botten.
Kan det här vändas av Jonas Gahr Støre?
– Ja. Men det är viktigt att Jonas har någon runt sig som kan mycket om arbetslivet, om in- och uthyrning, om vad som sker på arbetsplatserna med social dumpning. Saker som betyder mycket för LO:s medlemmar.
Själv är hon fortsatt aktiv på olika sätt, men säger att hon ska ta det ”mer lugnt” framöver.
– Man jag ska hålla ett 17 maj-tal i Alicante, Spanien, av alla städer. Det blir något nytt, att snacka om kung och fosterland, haha.
Är inte du republikan?
– Jo. Jag har inte blivit ombedd att prata om kung och fosterland, så jag kommer nog inte heller att göra det. Men jag vill prata om att vi har det väldigt bra i Norge. För det har vi.
Artikeln är tidigare publicerad i norska dagstidningen Klassekampen (25/1).