Det går att vinna väljare på lösningar som är bra för majoriteten och tankesätt som bygger på att de som har starkast rygg bör bära tyngst. Vi har gjort det i Oslo, och det är något partiet kan ta med sig i fortsättningen.
”Ärlig och tydlig”
Även om Arbeiderpartiet gick tillbaka 1,3 procentenheter från förra kommunvalet, gick partierna som är för fastighetsskatt, Sosialistisk Venstreparti, Miljøpartiet De Grønne, Arbeiderpartiet och Rødt, totalt fram fem procentenheter.
– Det jag har gjort är att vara ärlig och tydlig inför väljarna: ska vi förbättra kommunens äldreomsorg och göra något åt landets längsta förskoleköer så kostar det. Jag har varit ärlig inför väljarna och sagt att det är detta vi ska klara. Och det har jag klarat att kommunicera.
Raymond Johansen menar att han har anledning att vara nöjd:
– Detta är en betydande seger. Vi vann valet i Oslo 1991 och 1971. Att få vara med och vinna val i Oslo igen, och att jag är AP-ledaren som fick till det, det är jag väldigt stolt över. Det kan jag inte dölja, säger han.
De gröna femdubblar
Det enda som kan sätta krokben för att Raymond Johansen ska kunna kalla sig kommunstyrelsens ordförande är Miljøpartiet De Grønne. Partiet gjorde ett jätteval i huvudstaden. De har femdubblat sina mandat och får en vågmästarroll. Men i Oslo-politiken är det få som tror att Miljøpartiet vill gå till höger – inte heller i styrande partiet Høyre.
Även om Høyre betonar att Raymond Johansen måste lyckas i förhandlingarna med de andra partierna, inser partiet att utsikterna för fortsatt borgerligt styre ser mörka ut. Problemet för Høyre är nämligen att de inte har majoritet i fullmäktige heller med mittpartierna och Miljøpartiet. Høyre är fortfarande beroende av Fremskrittspartiet.
Tror på grönt stöd
Raymond Johansen tror också att han ska klara att få Miljøpartiets stöd.
– Vi har gått till val på en grönare stad som innebär stora satsningar för att prioritera kollektivtrafik, cyklister och gångtrafikanter. Men det går inte att förneka att det finns andra frågor att lösa. Men sådan är politiken. Det handlar om att ge och ta. Men jag är säker på att vi kommer lyckas bilda en styrningsduglig majoritet.
Kan Miljøpartiet De Grønne bli de som får ordförandeposten?
– Det finns en lång tradition i Oslo att det största partiet har den positionen. Så har det varit sedan Andra världskriget, säger Raymond Johansen.
”Viktigt med bredd”
Raymond Johansens förstahandsval är ett samarbetsstyre. Han kommer också föra samtal med Kristelig Folkeparti (KrF) och Venstre, säger han.
– Det är naturligt för oss att prata med många. Jag har stor respekt för att de har gått till val på att behålla det sittande styret, men jag ser att vi måste ta många stora beslut för att Oslo ska bli en grönare stad, och då är det viktigt med bredd, säger han.
Kristelig Folkepartis toppkandidat Erik Lunde säger till Klassekampen att det är naturligt att Raymond Johansen först pratar med partierna som har gått till val på maktskifte.
– Men i KrF har vi en tradition av att vara konstruktiva både i opposition och när vi sitter i styret, och vi kommer att förhålla oss konstruktivt också inför ett nytt styre. I enskilda frågor kommer vi oavsett dra politiken mot mitten, säger han.
Fotnot: Den här artikeln har tidigare publicerats i tidningen Klassekampen.