För första gången sedan det Kalla kriget kan nu en fientlig stat nå de stora amerikanska städerna med kärnvapen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
En senior analytiker för Sydkoreas utrikesdepartement och landets riksdag, specialiserad på Nordkorea och Kina säger till Dagens ETC:
– Att Nordkorea har kärnvapen förändrade allt. Plötsligt var det inte bara Sydkorea och Japan som hotades, även USA kunde nås. Men det är en kamp mot klockan, trots de stolta proklamationerna från Arbetarnas Parti, Nordkoreas kommunistparti, om att kärnvapenprogrammet nu är fullbordat tror vi att det dröjer ännu en tid innan de har tekniken att säkert kunna bestycka sina missiler.
Det är i skenet av detta man ska bedöma den amerikanske utrikesministern Rex Tillersons invit till Nordkorea, men också Trumps dementi av att man skulle vara villig att förhandla.
Analytikern i Seoul:
– Än så länge vet vi inte vad detta betyder. Det kan handla om att USA försöker köpa sig tid, samtidigt som man planerar åtgärder, men det kan också handla om att det finns en verklig oenighet inom den amerikanska administrationen om hur man ska agera.
– Vi ser dock ingen skillnad på Nordkoreas svar, det är fortfarande detsamma. Både efter Tillersons trevare och Trumps dementi säger Kim Jung Un att krig är ofrånkomligt.
Sydkorea vill samtala
Bakom ligger Nordkoreas strategi att tvinga fram samtal mellan enbart USA och Nordkorea. Sydkorea vill å sin sida ha samtal mellan alla staterna i området; Kina, Japan, Ryssland, Syd- och Nordkorea samt USA. Fram till nu verkar Nordkoreas strategi varit lyckosam.
Den stora risken nu är kampen mot klockan. Vill USA genomföra någon aktion innan Nordkorea byggt upp sin totala kapacitet så har man inte lång tid på sig.
Blandade reaktioner
Reaktionerna i USA har varit blandade, vissa experter som USA:s förre sändebud till Nordkorea Joseph De Trani välkomnar Tillersons utspel som en möjlighet att kyla ner situationen något och motverka fortsatt eskalering. Men Trumps säkerhetsrådgivare HR McMasters, som uppges ha Trumps öra, är motståndare till all uppmjukning av politiken mot Nordkorea:
– De måste påbörja en nedrustning av sina kärnvapen innan några förhandlingar inleds.
I Seoul är man mycket oroad över upptrappningen på Korea-halvön. Dessutom har nya uppgifter om att Nordkorea utvecklat en rad biologiska och kemiska vapen läckts från landet.
– Vi är mycket oroade av situationen och det finns inte mycket som talar för en nedtrappning. Tvärt om är jag övertygad om att Nordkorea, oavsett eventuella samtal, kommer att antingen provspränga en ny kärnladdning eller skjuta upp en ny missil i slutet av december eller i början av januari. På det sättet kommer de att behålla initiativet.
För att undvika militära aktioner hoppas nu ledningen i Sydkorea på att man med hjälp av Kina ska kunna utnyttja olika meningar inom Nordkoreas elit. Det spekuleras i att vissa delar av militären är mycket tveksamma till det höga spel som Kim Jung Um spelar. I praktiken sätter det Nordkoreas nuvarande existens på spel.
Kina viktigaste nyckeln
Eftersom Kina har mycket starka band till den nordkoreanska militären och handlar i hög grad direkt med militären och deras bolag blir Kina den viktigaste nyckeln. I och med sanktionerna har också Nordkorea mindre resurser att röra sig med. Det uppges inte påverka kärnvapenprogrammet, men däremot blir konkurrensen om de begränsade resurserna allt hårdare mellan Nordkoreas eliter.
På sikt hoppas man i Sydkorea på att Kim Jung Un avsätts och ersätts med en vad man kallar mer realistisk ledning. Sydkorea gör också klart att man är beredd att betala stora summor i utvecklingsbistånd och genom olika avtal för att få garantier om fred och en nedrustning av kärnvapenprogrammet.