Nordkorea förblir ett av världens mest avskärmade länder, vars befolkning har en mycket begränsad kontakt med andra människor. Vanliga nordkoreaner saknar på det stora hela möjlighet att resa utomlands och regimen begränsar kraftigt de utländska kulturutbud som invånarna kan ta del av.
Trots det anser regimen att dagens nordkoreanska ungdom börjat tala, klä sig och roa sig på ett sätt som är allt för influerat av ärkefienden Sydkorea. Den statliga tidningen Rodong Sinmun, som är direkt underställd det regerande Koreas arbetarparti, publicerade i juli en artikel med ett påbud som hyllade den traditionella standardkoreanskan och krävde att ungdomar måste använda språket korrekt, utan främmande slanguttryck och ord. Påbudet varnade också att ungdomar måste bete sig korrekt när det gäller frisyrer, musiksmak och danser.
”Popmusik störtar i fördärv”
Den nordkoreanska regimen har sedan i fjol tydligt riktat udden mot sydkoreansk popkultur och skadliga effekter den anses ha. I juni i år rapporterades det att landets ledare Kim Jong-un hade kallade ”K-pop”, den distinkt sydkoreanska popmusiken, för en ”cancer” som kan störta Nordkorea i fördärvet, skriver brittiska Independent.
Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap varnade tidningen Rodong Sinmun i sin artikel för att den ideologi och kultur som kommer på köpet med ”bourgeoisiens färgglada reklamskyltar, är ännu farligare är de fiender som tar till vapen”.
Utspelen är delvis en följd av att cd-skivor och usb-stickor med sydkoreansk film, serier och musik smugglas över gränsen mellan de bägge länderna och hotar regimens kontroll över befolkningens tankar. I slutet av 2020 infördes nya åtgärder som innebär att föräldrar kan bötfällas om deras barn ertappas med att ta del av, eller efterlikna sydkoreansk popkultur. De som för in det förbjudna materialet riskerar livstid i fängelse.
Nationalistisk återgång
Men utspelen mot sydkoreanska influenser är ännu mer en markering för att visa regimens återgång till en nationalistisk och isolationistisk hållning, efter att trevande försök till dialog med grannen i syd brakat samman. De båda Korea har legat i konflikt med varandra ända sedan 1945 när halvön delades till två separata territorier av Sovjetunionen och USA, vilket ledde till Koreakriget 1950–1953.
USA:s förra president Donald Trump utropade 2018 ett initiativ för att mäkla fred mellan de bägge länderna. Ett toppmöte arrangerades i vietnamesiska Hanoi i februari 2019, men avbröts snart. Olika uppgifter pekar på att Trump alltför framfusigt krävde att Nordkorea skulle överlämna hela sin kärnvapenarsenal.
Kritiker har gjort sig lustiga över regimens kulturattacker, med tanke på att ledaren Kim Jong-un var känd för att älska västerländska kläder och film under sin utbildning i Schweiz. Ledaren har också uppgetts fortsätta importera stora mängder västerländskt popkulturellt material.