När friheten till slut kom var många mycket optimistiska. Sydsudan hade förutsättningar att lyckas, landet är rikt med stora arealer av bördig mark och stora oljefyndigheter. Under naturliga omständigheter skulle landet kunna vara en betydande exportör av livsmedel.
Men redan två år efter självständigheten bröt ett förödande inbördeskrig ut 2013. På ena sidan stod folkgruppen dinkas under ledning av Salva Kiir, som också utropades till president mot bakgrund av att dinkas är den största folkgruppen.
På andra sidan fanns minoritetsgruppen nuer, organiserade inom partiet SPLMO under ledning av Riek Machar – som vid bildandet av Sydsudan utsågs till vice president.
Kriget pågick i full styrka under fem år, efter det följde en rad vapenvilor, fredsfördrag och förhandlingar som aldrig blev beständiga. En av krigets många konsekvenser är att nära sju miljoner sydsudanser tvingats lämna sina hem och lever som flyktingar. Mer än två miljoner av dem har tagit sin tillflykt till omkringliggande länder, i första hand Uganda.
Bakgrunden till striderna är, förutom en historia av fientligheter, att den största delen av oljefyndigheterna ligger inom minoriteten nuernas traditionella områden, något som inte kunnat accepteras av de styrande dinkas.
Det nuvarande avtalet om eldupphör riskerar snart att brytas, påskyndat av ett uppror hos nuernas militära styrkor där Riek Machars störtats som överbefälhavare – en position som han med vapen i hand nu försöker återta.
På grund av klimatförändringarna har situationen dessutom kraftigt förvärrats i landet. Över ett år intensivt regnande har lagt stora delar av Sydsudan under vatten. Jordbruket har slagits ut, boskapen dör och i spåren sprider sig malaria och en rad mag- och tarmsjukdomar. Situationen har blivit desperat för stora delar av landet; barnen är undernärda och har därigenom ingen motståndskraft mot de smittsamma sjukdomar som nu sprids.
I den nuvarande situationen har man, framför allt ute i landet, inte heller uppmärksammat coronapandemin, uppger New York Times som rest runt i Sydsudan tillsammans med FN-organet UNICEF. Just nu distribueras cirka 200 000 doser av covid-vaccin från Johnson&Johnson och Astra Zeneca i landet, men intresset för vaccinet är svagt. Man efterfrågar istället malariamedicin och framför allt basal sjukvård och näringsrik mat.