Minst 110 människor dödades, många skadades och flera misstänks ha blivit kidnappade i denna den värsta attacken mot oskyldiga civila hittills i år, slår FN:s människorättskoordinator Edward Kallon fast i ett uttande.
Attacken riktade in sig på lantarbetare på de vidsträckta risfälten i området. De flesta offren var fattiga arbetare som vandrat till området från Sokoto i nordvästra Nigeria för att söka jobb.
Angreppen skedde när arbetarna var på väg för att rösta i de sedan länge uppskjutna lokala valen i delstaten Borno. Lokala medier berättar att människor övermannats av beväpnade Boko Haram-soldater, bundits och sedan fått halsarna avskurna.
En liknande attack i området ägde rum strax efter och krävde minst tio dödsoffer.
Boko Haram och jihadistgruppen ISWP:s attackerr har skruvats upp under den senaste tiden och riktar sig mot jordbrukare, skogsarbetare och fiskare som anklagas för att spionera för armén och den nigerianska regeringen. Offensiven sammanfaller med protesterna mot nedstängningar av samhället under coronapandemin, som ökat arbetslösheten kraftigt i landet.
De nigerianska myndigheterna har satt in kravallpolis mot demonstranterna och agerat med stor brutalitet vilket skapat folkliga protester som Boko Haram försöker utnyttja.
Offensiven har också fått andra följder för nordöstra Nigeria. Stora delar av den bördiga åkermarken som ligger delvis oskyddad på grund av Boko Harams terror har invaderats av hjordar bestående av hundratals elefanter. Elefanterna har tagit sig in delstaten Borno från Tchad och Kamerun i jakt på bete.
Tidigare har de många byarna varit avskräckande för elefanterna, men eftersom befolkningen tvingats in till flyktingläger i städerna finns inget som stoppar dem längre. De hundratals elefanterna har nu trampat sönder odlingarna och ytterligare hungersnöd hotar.
Detta gör att elefanterna, som ingår i några av de sista stora hjordarna vilda elefanter i Västafrika, hotas av utrotning. I desperata försök att rädda sina sista matreserver skjuter nu byborna av alla elefanter de kan och i striderna mellan Boko Haram och den nigerianska armén hamnar elefanterna mitt i mellan.
Elefanterna borde egentligen inte vara i detta område, men striderna och konflikten har gjort att de ändrat sina normala migrationsvägar, säger den naturvårdsansvarige i delstaten Peter Ayuba.
Organisationen Rädda elefanterna-initiativet kräver nu att regeringarna i området går samman för att försöka stoppa slakten på elefanter.
Boko Harams aktioner i området har drivit två miljoner människor på flykt och tusentals har dödats.
PRENUMERERA PÅ ETC NYHETSMAGASIN
Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.