Nicolas Sarkozy: ”Kärnkraften är Frankrikes största framgång”
Den franske expresidenten Nicolas Sarkozy ägnar idag sin tid åt att debattera vems fel det är att Frankrike idag tvingas importera el.
Bild: Christophe Ena/AP/TT
Dagens ETC
Han kan vara Frankrikes mest skygga expresident samtidigt som han älskar strålkastarljuset och glamouren. Dagens ETC träffar Nicolas Sarkozy på villkor att korruptionsdomar och skandaler inte nämns.
Men kärnkraftsfejden med François Hollande är däremot okej. Som vore det 2012. Så vems fel är det att fransk kärnkraft fallerar?
Det är svårt att inte tänka på Emmanuel Macron när Nicolas Sarkozy kommer glidande. Elegant, småleende, bråttom någon annanstans. Som vore han fortfarande president – eller åtminstone borde vara det. Trygg i att vara lite överlägsen de flesta, vilket också är det bemötande han får: en gång president, alltid president. ”Monsieur le président.” Han är charmig på det där franska maneret, som kan förolämpa å det djupaste men ändå uppfattas som korrekt i sin elegans.
Sarkozy är en medialt tilltufsad expresident som inte sällan anklagar media – och då särskilt vänstermedia – för att ha smutskastat honom orättfärdigt. Den korruption han dömts till fängelse för avslöjades först i den digitala, granskande vänstertidningen Mediapart och enligt honom bygger allt på fulspel och manipulation från deras sida.
”Måste få ha sin gång”
Att över huvud taget komma nära Sarkozy som journalist innebär att inte ställa frågor om korruptionsdomarna och de andra skandalerna. Dagens ETC lovar därför att inte fråga om till exempel Bismuth-skandalen för vilken Sarkozy i första instans har dömts till tre års fängelse för korruption och maktmissbruk. Affären kallas så eftersom presidenten, då han samtalade med sin advokat Thierry Herzog om att muta domaren Gilbert Azibert när han undersöktes för ännu en skandal, gjorde det under falska namnet ”Paul Bismuth”. Samtalet avlyssnades och ledde till fängelsedomen han nu hoppaa kunna slippa undan i andra instans. Inte heller får vi tala om Libyenaffären där Sarkozy misstänks ha mottagit minst motsvarande 500 miljoner kronor från Libyenregimen i olagliga kampanjbidrag inför presidentvalet 2007 – eller någon av de många andra skandalerna.
– Jag är inte så intelligent som tribunalen anklagar mig för att vara. Det här är inget spel, ingen strategi, jag tror på rättvisan och jag har blivit orättvist anklagad.
Så sade han under rättegången i december 2022. I maj kommer beskedet om fängelsedomen kan omprövas eller om han faktiskt får fotboja och måste stanna i sitt hem ett år.
Har du en dålig relation till media?
– Det är snarare delar av media som har en dålig relation till mig. Jag är den första att försvara fri press men det är samtidigt viktigt att journalister följer de pressetiska reglerna, inte hittar på och så vidare. Aktivism och journalism är inte detsamma, heller, säger Sarkozy.
Jag blev tillsagd att inte ställa vissa frågor.
– Det finns teman där rättvisan måste få ha sin gång och jag har redan sagt allt som finns att säga.
Skyller på Hollande
Nu ägnar han i stället sin kraft åt vem som är skyldig till att Frankrike, trots all dess kärnkraft, lider brist och tvingats importera mitt i krigstider då mer än hälften av landets reaktorer stått stängda i perioder. Frankrike är Europas största producent av kärnkraft och över 75 procent av landets elförsörjning kommer därifrån. Men 2022 blev landets sämsta kärnkraftsår då mer än hälften av reaktorerna stängts för reparation och underhåll.
Frågan har blivit till en offentlig ärestrid mellan honom och hans efterträdare, François Hollande, och Nationaldörsamlingen har hållit utfrågningar med bägge.
Detta tema får Dagens ETC absolut ställa frågor om:
– Det som skett i Frankrike är en katastrof och det är inte kärnkraftens fel, tvärtom. President Hollande gick tvärs emot generellt vetande in i en pakt med miljöaktivister om att sätta ett tak i energimixen vid 50 procent. Det här var en viktig fråga för mig vid maktskiftet vars konsekvenser blivit tydliga först nu, till fransmännens förtret. Det har lett till att kärnkraften eftersatts och Frankrike blivit beroende av andra. Jag menar att det är ett stort svek mot fransmännen.
”Den renaste energikällan”
Dagens ETC påpekar att kärnkraften blivit en högervänsterfråga i många länder, även i Sverige och att det har drag av det så kallade kulturkriget. I Frankrike menade Sarkozys parti Republikanerna till exempel att vindkraft var ett brott mot kulturarvet – de franska landskapen.
– Kärnkraften är absolut inte en höger-vänsterfråga och nu har många förstått det. Kärnkraften är Frankrikes största framgång, det har jag tyckt hela mitt politiska liv. Vi är inte beroende av fossila bränslen och kan därför, via kärnkraften, nå klimatmålen. Det är den renaste energikällan och det måste sägas: även den minst störande, visuellt och ljudmässigt, säger Nicolas Sarkozy.
68-åringen menar att det är Hollandes fel att Frankrike befinner sig i den här situationen.
– Som jag sagt flera gånger, de finns de som har velat förstöra kärnkraften och de som promotar den, säger Nicolas Sarkozy.
Finns alltid tillgänglig
Han har flera sådana slagkraftiga sägningar på lager, alla riktade mot sin efterträdare – Emmanuel Macron däremot får godkänt, tack vare att han ”ändrat sig i tid”. Tidigare ville Macron avveckla viss kärnkraft.
Vad gjorde du själv för misstag under din tid som president? Fanns det något du kunde ha gjort för att till exempel förbättra underhållsrutinerna. Fukushima-katastrofen skedde i slutet av ditt mandat. Du stängde planerade vindkraftverk och så vidare.
– Jag beslutade om en stor variation havsbaserad vindkraftspark också. Jag har naturligtvis gjort misstag som många andra, till exempel inte lyckats nå fram till alla fransmän vilken katastrof avtalet mellan Socialistpartiet och de gröna var, säger Nicolas Sarkozy.
Han refererar till ett avtal inför presidentvalet som han förlorade där Hollande förband sig till en progressiv nedstängning av 24 kärnkraftsverk.
Vad kommer efter Macron? Har du en framtid.
– Vem, vad, det får vi se men jag kommer alltid att finnas tillgänglig på ett eller annat sätt, Frankrikes framtid är min passion.