Det är maj 1996. I Israel hålls det första valet där folk får rösta direkt på den person de vill se som premiärminister. Valet står mellan Shimon Peres, sittande president sedan föregångaren Yitzhak Rabin mördats, och högerkandidaten Benjamin Netanyahu. Netanyahu gick segrande ur valet med mindre än en procents marginal, och så började en av Israels längst sittande premiärministrars karriär. Ingen vet om det än, men det är början på en ny era i Israel.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Benjamin Netanyahu blev den första israeliska premiärministern som faktiskt hade fötts i staten – han föddes i Tel Aviv 1949 och växte upp omväxlande i Jerusalem och amerikanska Pennsylvania. Efter studenten i USA återvände han till Israel för att ta värvning i armén, där han stannade i fem år. Sedan läste han på universitetet MIT i Massachusetts och anställdes av konsultfirman BCG – som har figurerat i svenska tidningsrubriker på senare tid i och med firmans höga arvoden i samband med Nya Karolinska – och blev vän med kollegan Mitt Romney.
Under tiden i USA dog Netanyahus bror Jonathan, även han soldat, i den så kallade Operation Entebbe, någonting som skulle komma att forma Benjamin Netanyahus mycket hårda inställning till anti-terrorism. När Netanyahu återvände till Israel var det för att driva Jonathan Netanyahus anti-terrorinstitut. Senare blev han Israels representant i FN och efter det återvände han till Israel och gick med i högerpartiet Likud. 1988 blev han invald i knesset.
Avgick i protest
Den första perioden som premiärminister blev kort för Netanyahu. Han satt vid makten i tre år, en period då fredsprocessen med Palestina saktade ned märkbart, samtidigt som han påbörjade utförsäljningar av statligt ägande. 1999 förlorade han nästa val. Han lämnade politiken för näringslivet i några år för att sedan återvända till regeringen som Ariel Sharons utrikes- och sedan finansminister. Han avgick i protest mot ett israeliskt utträde ur Gazaremsan och tog sedermera tillbaka partiledarskapet i Likud efter Sharons avgång. 2009 var det dags att ta över premiärministerposten än en gång och sedan dess har han suttit kvar vid makten.
Tidigt under Netanyahus senaste period vid makten kritiserades hans regering internationellt eftersom han vägrade förnya tidigare löften om att delvis undvika bygget av nya bosättningar på palestinskt territorium, någonting som skulle ha kunnat förhindra den kollaps i fredssamtalen som ägde rum i slutet av 2010. Bosättningarna skulle komma att bli ett återkommande tema under Netanyahus tid vid makten. Trots stark kritik genom åren och ett enhälligt säkerhetsråd som röstade igenom ett fördömande 2016 meddelade Netanyahus regering 2017 att helt nya bosättningar skulle byggas. Trots att Donald Trumps regering kritiserade det beslutet var USA:s president inte sen med att berätta att landet skulle erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta sin ambassad dit – ett kontroversiellt beslut som sågs som både ett hån mot palestinierna och en diplomatisk kupp för Netanyahu, som även är gammal vän med president Trumps pappa Fred.
Under de senaste åren har förhållandet med USA, Israels närmaste allierade, varit knepigt. Barack Obama och Benjamin Netanyahu drog inte jämnt och trots att Obama inte fördömde 50-dagarskriget 2014 kallades Netanyahus för att ”lägga sig i” under ett ”skadligt” besök till Washington DC 2015. Detta för att han höll tal till kongressen i syfte att förhindra kärnvapenavtalet med Iran.
Populär på hemmaplan
Trots att han varit en kontroversiell person internationellt och till viss del på hemmaplan har Benjamin Netanyahu fortsatt varit ganska populär på hemmaplan – fyra gånger i rad har israelerna röstat fram honom som premiärminister. Men nu ser det ut att kunna vända. Netanyahu undersöks av israelisk polis i två olika korruptionsfall och opinionsundersökningar visar att majoriteten av de tillfrågade israelerna tror att deras premiärminister är korrupt. Nu säger polisen sig ha tillräckligt med bevis för att åtala premiärministern och allt fler ser slutet på Netanyahus tid vid makten. I förra veckan rapporterade Jerusalem Post att oppositionsledare planerar att föreslå att knesset upplöses nu i veckan.
– De senaste dagarnas händelser gör det tydligt. Netanyahu-eran är över. Vi måste förbereda oss för ett stundande val, skrev Zionist Unions ledare Avi Gabbay i ett brev till sina kollegor.
Mindre partiet Meretz har redan lagt ett förslag om att lösa upp knesset. Omröstningen sker i veckan.
– Netanyahu har förlorat allmänhetens förtroende och därmed är han inte längre en legitim president, säger knessetledamoten Ilan Gilon till Jerusalem Post.