Men Israel ska enligt uttalandet bilda en kommitté, som ser till att alla som vill lämna Gaza för ett tredje land ska få göra det.
Människor får flytta vart de vill så länge det finns ett land som kan och vill ta emot dem, säger Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet.
– Men man har också rätt att återvända till sitt land. Det är välkänt att de palestinier som flydde mellan 1947 och 1949, en del av egen vilja medan andra blev utkörda av Israel genom hot och våld, inte har haft tillstånd att återvända.
Det är välkänt att de palestinier som flydde mellan 1947 och 1949, en del av egen vilja medan andra blev utkörda av Israel genom hot och våld, inte har haft tillstånd att återvända.
Måste få återvända
Om människor från Gaza frivilligt skulle få lämna den söndertrasade landremsan för andra länder måste de också få återvända när de vill.
– Och om det skulle vara så att de får en tillfällig bosättning under tiden som Gaza återuppbyggs är det än viktigare att låta dem återvända, säger Pål Wrange.
Men om människor tvingas i väg, eller inte får återvända, är det en deportation, ett slags folkfördrivning. Och deportationer utgör brott mot folkrätten och också krigsförbrytelser av de individer som är ansvariga.
– Det får man inte ägna sig åt varken i fredstid eller i krig. Det är solklart, säger Pål Wrange.
Men om Israel förstör Gaza så till den grad att det blir obeboeligt – vad säger folkrätten om det?
– Om syftet är att förstöra Gaza snarare än att uppnå militära mål så utgör det krigsförbrytelser i sig. Om förstörelsen därtill görs med syfte att fördriva befolkningen så utgör det också ett slags deportation, säger Pål Wrange.
Dagens ETC har sökt folkrättsexperten Mark Klamberg, som på sociala medier skrivit att frivillig migration ut från Gaza under rådande omständigheter skulle kunna utgöra krigsbrott. I ett mejlsvar utvecklar han sitt resonemang:
”Situationen i Gaza är sådan att man kan ifrågasätta om migration under rådande situation överhuvudtaget kan ses som frivillig. Tidigare domar vid FNs tribunal för fd Jugoslavien gällande brott i Bosnien har slagit fast att det inte måste till fysiskt våld för att det ska utgöra tvångsfördrivning, det kan också handla om att en part driver genom fördrivningen genom att ta fördel av en betvingande miljö som inte lämnar någon genuin valmöjlighet.”
Orealistisk plan
Experten Ove Bring resonerar i liknande banor, samtidigt som han påpekar att i den ”vidriga situation” som råder i Gaza, är det inget märkligt om människor frivilligt vill lämna – om det finns någon som tar emot dem. Men å andra sidan så ser han det inte som en särskilt realistisk plan. Det kräver att många länder ska ta emot ett begränsat antal människor. Det låter svårgenomförbart, säger Ove Bring, och tillägger:
– Om det tömmer Gaza på sin befolkning skulle det kunna strida mot folkrättens bestämmanderätt, det vill säga att ett folk ska få vara kvar där de är.