BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Men den största ökningen sedan förra valet står Grön vänster för: från att då fått fyra parlamentsplatser får man enligt de senaste opinionsundersökningarna 20 platser. PVV har under samma tid ökat från 15 platser till 22, enligt samma undersökningar.
Det stora raset står socialdemokraterna (PvdA) för. I förra valet fick de 38 platser i parlamentet, idag förutspås de få bara nio.
En anledning är att de gick i koalition med högerpartiet VVD och genomförde stora besparingar, nedskärningar och privatiseringar under valperioden.
Inget samarbete med PVV
Även regeringspartiet VVD, kallade liberaler i Nederländerna trots att det är ett renodlat högerparti som dessutom närmat sig PVV:s främlingsfientliga politik, tappar också kraftigt, från 41 platser 2012 till dagens 24.
Opinionsundersökningarna är dock mycket osäkra, cirka 70 procent av de intervjuade uppger att de inte bestämt sig för vilka de ska rösta på – om de överhuvudtaget ska rösta.
Den borgerliga sidan arbetar för en koalition bestående av VVD, Kristdemokraterna – som går till val med krav på att nationalsången ska sjungas i skolorna varje dag – och socialliberalerna som med stöd av några småpartier och PVV:s passiva stöd skulle kunna nå en majoritet i parlamentet.
Alla partierna slår också fast att de inte kommer att acceptera någon form av samarbete med Wilders och PVV.
Hoppas på koalition
Från vänsterns sida hoppas man på en koalition mellan Grön vänster, Socialistpartiet, socialliberalerna, socialdemokraterna och något eller några småpartier, bland dem 50 plus-partiet som framför allt driver hälsovårdsfrågor och enligt valundersökningarna mer än fördubblat sitt stöd, från två till fem platser.
I valkampanjen har invandrarfientliga paroller varit mycket vanliga, framför allt har marockaner och turkar pekats ut.
"Nationalistiskt dravel"
Jos Bos och Francoise Kusters är bägge ganska nyblivna pensionärer och har flyttat från Amsterdam till den nederländska landsbygden.
– Det är en stor skillnad på storstaden och landsbygden, säger Jos Bos. Här i Amsterdam märker vi inte så mycket av främlingsfientligheten, men på landet blir det tydligt.
Både Jos, som är före detta polis, och Francoise är hjärtligt trötta på Wilders och hans parti PVV:
– PVV är ingenting, bara populister som är mot allting. De har inte ett enda konstruktivt förslag. Och detta med att lämna EU är rent nationalistiskt dravel, Nederländerna är beroende av EU och har alltid varit för handel, säger Jos Bos.
De två är medlemmar i valförättningsmyndigheten i sin hemby:
– Vi ska naturligtvis rösta, men jag är rädd för att många inte kommer att göra det, säger Francoise Kusters. Vi är socialliberaler och kommer att rösta på partiet D66. Bevare oss från Wilders och Rutte (premiärminister och ledare för VDD).
Varnar för Wilders
Främlingsfientligheten och islamofobin har ökat kraftigt de senaste åren. På Emcemo, som arbetar framför allt med flyktingar och invandrare från arabländerna, är man djupt oroade.
Ordförande för organisationen är Abdou Menebhi.
– Vi tar inte ställning för eller mot enskilda partier, däremot ser vi att vissa av dem inte respekterar de mänskliga rättigheterna. För att tala klartext ser vi att en politiker som Wilders och hans parti PVV är ett direkt hot mot oss och många människor som flyttat hit. Vårt budskap är att vi uppmanar folk att inte rösta på ett parti som är mot mänskliga rättigheter för alla.
På Emcemo menar man att situationen blivit allt mer allvarlig i Nederländerna.
– Vi får rapporter om att många muslimska kvinnor trakasseras öppet i samhället därför att de bär huvudduk, säger Yvonne Steur som arbetar för organisationen. Detta är inte acceptabelt i en demokrati.
Emcemo är en paraplyorganisation som stöds av en rad andra föreningar på olika nivåer. En stor del av organisationens arbete går i dag åt till att ingripa mot islamofobi och diskriminering:
– Vi uppmanar alla att ingripa när de ser exempel på diskriminering. Det är också viktigt att anmäla det till polis och myndigheter. Det får aldrig bli i praktiken accepterat att behandla människor olika beroende på härkomst, säger Yvonne Steur.
Tre dagar efter valet, på lördag, arrangerar Emcemo en stor manifestation mot rasism och diskriminering. Mötet stöds av en rad organisationer, fackföreningar och politiska partier och Emcemo räknar med att tiotusentals människor ska möta upp.
"Vad gör muslimerna här?"
Det är tydligt att motsättningarna även bland vanligt folk blivit mycket hårdare, många är ovilliga att bli fotograferade eller avslöja sina namn när de tillfrågas om sin syn på valet. Framför allt de med utländsk bakgrund och anhängare till Wilders.
Många invandrare berättar om sin oro för framtiden. Ska deras barn få utbildning? Kommer de själva att få vara kvar i Nederländerna? En som vågar träda fram är Diyar Jassim som är med i Socialistpartiets ungdomsorganisation:
– Vi måste sätta stopp för rasismen och slåss för allas lika värde.
Under Wilders kampanjmöte i Breda ville inte PVV-sympatisörer uppge namn, men en kvinna i 50-årsåldern förklarade att hon inte var rasist:
– Men jag förstår inte vad muslimerna har här att göra. De tycker inte om oss och vi tycker inte om dem – ändå kommer de hit. Detta ska vi, för bägge sidors skull, sätta stopp för.
– Dessutom ska vi lämna EU så fort som möjligt. Andra länder ska inte bestämma över Nederländerna, vi har alltid kunnat styra oss själva.