Medan kriget rasar i Gaza växer en global fredskampanj fram på sociala medier. Rörelsen ”Judar och araber vägrar vara fiender” kräver fred och förståelse. Facebooksidan gillas av mer än 40 000 personer och bilder från hela världen strömmar in.
Nätkampanjen Jews and Arabs refuse to be enemies, Judar och araber vägrar vara fiender, har exploderat på Facebook och Twitter. Från hela världen strömmar det in bilder på muslimer och judar tillsammans som en protest mot utvecklingen i Gaza.
Sloganen Jews and Arabs refuse to be enemies har använts under protester och fredsmanifestationer i Mellanöstern i flera år. Själva nätkampanjen drogs igång av två kurskamrater vid Hunter College i New York efter att Israel inledde sin offensiv för tre veckor sedan. Israelfödde Abraham Gutman och muslimska Dania Darwish publicerade en bild av sig själva tillsammans på Facebook med budskapet: ”Det finns en röst mot hat”.
– Det känns svårt att stå vid sidan av och se hur situationen i Gaza eskalerar. Jag ville hitta ett sätt att göra något mer än att bara titta på tv och hoppas på det bästa, säger Abraham Gutman, till amerikanska magasinet Christian Science Monitor.
Kampanjen började växa på allvar förra veckan med enorm spridning på både Twitter, Facebook och artiklar i flera amerikanska tidningar. De flesta bilderna på judar och muslimer tillsammans kommer från USA eller Mellanöstern. En av de mest spridda och omtalade är på libanesiska journalisten Sulome Anderson som kysser sin judisk-ortodoxe pojkvän. Sulome Anderson kallar bilden ”en viral fredssymbol”.
– Det handlar inte bara om politik. Det handlar om människor. Ingen vet bättre än jag hur våldet i Mellanöstern drabbar vanliga människor som bara vill leva sitt liv, säger Sulome Anderson till Nymag.com.
Kampanjen har också fått en del kritik, inte minst i kommentarsfälten på Facebooksidan. Vissa skribenter menar att själva namnet Jews and Arabs refuse to be enemies antyder att israeler och palestinier är jämbördiga parter i Gazakriget. Andra efterlyser starkare avståndstagande från Hamas attacker. I ett inlägg klargör därför kampanjens initiativtagare att de anser att Israels bombningar måste upphöra omedelbart och att det måste bli ett slut på ockupationen, men också att den bekämpas bäst med icke-våldsmotstånd.