BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Vid en snabb anblick kan dock illusionen om demokratiska val i Ryssland verka trovärdig. Putin utmanas av sju kandidater, som tillåts driva kampanjer och hålla debatter (dock utan att Putin själv deltar). Problemet är bara att samtliga kandidater har godkänts i förväg av den Kreml-styrda valkommittén.
Och den verkliga oppositionsledaren Alexej Navalnyj tillåts inte delta.
Dom för förskingring
När beskedet om att Navalnyj utestängs från presidentvalet kom den 25 december 2017 hänvisade valkommittén till en dom för förskingring mot Navanlyj från 2013. En dom som har ogiltigförklarats av Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg.
Navalnyj bytte omedelbart taktik efter beskedet och fokuserar nu i stället på att uppmana till bojkott av söndagens val.
Valdeltagandet är viktigt för att Putin ska få legitimitet hos folket. I förra presidentvalet var den officiella siffran för valdeltagande runt 60 procent, vilket många bedömare menar var friserat uppåt. Enligt oberoende valobservatörer från OSSE var presidentvalet inte fritt. Putin ansågs ha fått fördelar i statliga medier och det vittnades om valfusk som systematiskt gynnade Putin och hans parti Enade Ryssland.
Lite tyder på att det blir annorlunda denna gång. Korruptionen är utbredd i Ryssland, vilket just Alexej Navalnyj har drivit ett korståg för att sätta ljus på under de senaste åren. Och ju färre som röstar, desto mer framstår Putin som förlorare.
Använder sociala medier
”Det konstigaste med Alexej Navalnyj är att han fortfarande går på Moskvas gator.” Det skrev ryska författaren Masha Gessen i tidskriften New Yorker i januari 2016. Navalnyj var en av förgrundsfigurerna bakom de massiva protesterna mot Putin-regimen inför parlamentsvalet 2011 och presidentvalet 2012. Flera av de andra ledande personerna i protesterna är i dag antingen döda, fängslade eller i exil.
Men Navalnyj lever i allra högsta grad kvar i Ryssland, trots ideliga arresteringar och domar.
Hans idoga kamp mot korruptionen har fått enormt genomslag tack vare smart paketerade filmer och inlägg på sociala medier. Han beskrivs ofta som ett pr-geni som i vitt spridda Youtube-videor blandar avslöjanden av makthavare och oligarker med personliga utspel, ofta med humoristiska inslag och grovt språk. Navalnyj kallar konsekvent maktpartiet Enade Ryssland för ”tjuvarnas och bedragarnas parti”.
Han har över två miljoner följare på Twitter och nästan lika många på sin Youtube-kanal, med en stor stab anställda och tusentals volontärer som arbetar för honom.
Det mest uppmärksammade avslöjandet gjorde Navalnyj våren 2017 när han i en 45 minuter lång video presenterade granskningar av premiärminister Dmitrij Medvedevs korrupta affärer med fastigheter, vingårdar och lyxyachter. Videon har i dagsläget över 26 miljoner visningar på Youtube.
Rasistiska utspel
Han har fått ut folket på gatorna i flera jättedemonstrationer över hela Ryssland. Hans öppna framtoning och lediga stil, ständigt klädd i jeans och uppknäppt skjorta, lockar inte minst ungdomar, som drömmer om förändring i Ryssland.
Men samtidigt som många ser Navalnyj som frihetskämpe, har han propagerat för rätten att bära skjutvapen för att skydda ryska medborgare från muslimska arbetskraftsinvandrare från Centralasien och Kaukasien, vilka han då jämförde med kackerlackor. Han stod bakom en nationalistisk kampanj emot fördelningen av pengar till Kaukasien och han propagerade för Rysslands krig mot Georgien 2008.
De senaste åren har han tonat ner sitt nationalistiska budskap, men han anses fortfarande oförutsägbar. Han har sagt att han vill beskatta oligarkerna, krossa korruptionen och höja minimilönerna. Men han är otvetydigt en populist, med förenklade förklaringsmodeller som med ett lättförståeligt språk och personligt tilltal lyckas charma folkmassorna att tro på en bättre värld som ska komma omedelbart när han tagit makten.
Många bedömare menar att Navalnyj inte har någon egen konstruktiv politik. Allt fokus ligger på att vara emot Putin och maktelitens korruption, men han saknar ett eget program och en politik för framtiden. Ingen verkar riktigt veta vad Navalnyj skulle göra i en framtid där han skulle ta över makten. En framtid som än så länge är en ren utopi i ett Ryssland där Vladimir Putin fortfarande styr allt med järnhand.