Vid de senaste lokalvalen i Bosnien kom en av landets tidningar på idén att de kvinnliga kandidaterna skulle porträtteras genom en skönhetstävling. Kandidaterna hoppades att de skulle få prata om sin politik. Men istället handlade det om att vara snyggast. Ett typiskt exempel på landets kvinnosyn, menar Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till kvinna.
– Det är ett ganska hårresande exempel på hur man ser på kvinnors roll i samhället. Den synen genomsyrar allt, säger hon.
Bosnien präglas liksom grannländerna Kroatien och Serbien av nationalism. Och nationalismen präglas i sin tur av en syn på samhället där familjen (kärnfamiljen) spelar en central roll. Och där kvinnans uppgift är att föda barn och ta hand om hemmet.
– I länder där nationalismen har så stort inflytande som på Balkan blir det tydligt hur kvinnans ställning försvagas. Synsättet är otroligt stereotypt. Kvinnan ska inte bidra till samhället på samma villkor som männen, utan hon ska föda barn. Det är hennes uppgift, säger Lena Ag.
Kvinnors rättigheter påverkas
Tillsammans med stiftelsen Expo har Kvinna till kvinna skrivit en rapport där de undersöker hur nationalistiska partiers retorik påverkar kvinnors möjlighet att leva sina liv. De har utgått från Kroatien, Bosnien-Hercegovina, Serbien, Ungern, Frankrike, Holland och Österrike – samtliga länder med stora nationalistiska partier.
Slutsatsen är att retoriken och partiernas kvinnosyn påverkar i allra högsta grad. Där nationalismen är utbredd tar kvinnor större ansvar för hemmet, abortlagstiftningen är betydligt hårdare än i Sverige, och en konservativ kvinnosyn genomsyrar hela samhället. Särskilt tydligt blir det när nationalismen blandas med den religiösa extremismen. Ett exempel är Kroatien och den folkomröstning som hölls i december om hur äktenskapet ska definieras. Katolska kyrkan argumenterade för att bara heterosexuella ska kunna gifta sig, och fick medhåll från nationalkonservativa HDZ.
– Vi är ett katolskt parti. Vi är för den traditionella familjen. Vi dömer ingen, men vi tycker att äktenskapet ska vara för man och kvinna, säger Marija Boban från HDZ i rapporten.
HBTQ-personer hotas och förföljs
I ett land som Kroatien är den inställningen långt ifrån uppseendeväckande. Nationalismen är knappast några förespråkare för samkönade äktenskap. I många europeiska länder riskerar istället aktivister som kämpar för homo-, bi-, trans- och queerpersoners mänskliga rättigheter att hotas och förföljas. Det är inte minst Ungern ett bevis på. Här har det införts ett grundlagsförbud mot samkönade äktenskap, förbudet mot diskriminering på grund av ålder, kön och sexuell läggning är borttaget, och nationalistiska Jobbik vill ha fängelsestraff för ”sexuellt avvikande beteenden”. Dessutom vill de bara tillåta abort av medicinska skäl eller efter våldtäkt.
– Det regerande partiet Fidesz är ju väldigt konservativt och har bidragit till ett hårdare samhällsklimat, där Jobbik får ett större svängrum för sina åsikter, säger Lena Ag.
Hon menar att ett av de största hoten är just detta – hur något som först uppfattas som extremt plötsligt har normaliserats. Även när de nationalistiska partierna inte har något stort reellt inflytande så bidrar de till en gränsförskjutning. Sverige är ett exempel på det, menar Lena Ag.
– Sverigedemokraterna delar de europeiska nationalistiska partiernas stereotypa syn på kvinnorollen, och även om deras politiska inflytande inte är så stort, så bidrar de till långsiktiga förändringar av samhällsklimatet. Vi har redan sett en mer uttalad antifeminism.