Det blev kvartetten för nationell dialog i Tunisien som fick 2015 års fredspris. Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet anser att det är helt rätt.
– Det är precis sådana här organisationer man borde se oftare i listan över pristagare, säger han.
Kvartetten som prisas är näringslivsorganisationen UTICA, fackföreningen UGTT, Advokatsamfundet och människorättsorganisationen LTDH. Sedan den arabiska våren, eller vad som i Tunisien kom att kallas Jasminupproret, har dessa fyra organisationer arbetat för att skapa en stabil demokrati i landet.
Mats Karlsson har arbetat med Tunisien mellan 2007 och 2014 och är välbekant med UTICA.
– Jag såg hur landet omvandlades och vet vilken roll organisationen spelade för att kanalisera ett klokt tänkande inom näringslivet. Det var i Tunisien den arabiska våren startade och det är också det land där den har gått som längst, säger han.
Blev du förvånad när du hörde om utmärkelsen?
– Nej, det blev jag inte. Kanske förvånad för att det inte har varit några spekulationer kring dem, men det är värdiga pristagare. Jag fick förra året frågan från norska Dagbladet om vem som förtjänar fredspriset och då svarade jag Tunisiens president som har hittat en demokratisk väg och gjort svåra val. De här organisationerna har gjort samma sak.
De senaste åren har Nobels fredspris varit kritiserat för att bland andra ha gett utmärkelsen till Barack Obama på ren spekulation kring hans presidentskap, och EU som organisation. Men priset till den tunisiska kvartetten är ett steg tillbaka i rätt riktning igen, menar Mats Karlsson.
– Enligt min mening är till just sådana här organisationer som priset ska gå. Tittar man på kriterierna så tycker jag det är bättre att priset går till organisationer som kämpar för samhällsfrågor än till exempel politiker som bara gör sitt jobb.