I februari 2016 kom slutbetänkandet från utredningen om ofrivillig barnlöshet, där också surrogatmödraskap avhandlades – och avfärdades. Några månader senare öppnade surrogatförmedlingen Nordic Surrogacy, en svensk filial till israeliska Tammuz Surrogacy International.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Brist på regelverk
Trots att förmedlingen inte är olaglig går den, enligt utredaren Eva Wendel Rosberg, "emot betänkandets anda". Detta är dock inget som Nordic Surrogacys vd, Eduardo Afonso, vill kommentera.
– Vi hjälper ofrivilligt barnlösa och vi gör det i länder där det är lagligt. Det som borde belysas är att det inte finns något regelverk för dem som anlitar en surrogatmamma utomlands, vilket gör att de riskerar att inte få sjukvård eller föräldrapenning här i Sverige.
Exakt hur många kunder förmedlingen haft hittills vill han inte avslöja. Däremot att moderbolaget globalt sett och sedan starten 2008 hjälpt ungefär 700 barn till världen.
– De flesta är heterosexuella par som av olika anledningar inte kan få egna barn.
Även om utredningen är kritisk mot surrogatskap påpekas att det finns fall som är mindre moraliskt och juridiskt komplicerade, som när beställaren bidrar med egna spermier, vilket också är det vanligaste hos Nordic Surrogacy.
– Vi har fått förfrågningar där varken spermie eller ägg är svenska, men då avråder vi alltid kunden från att gå vidare.
Ukraina och USA
När det gäller situationen för surrogatmammorna säger Eduardo Afonso att de bara jobbar med Ukraina och USA, för heterosexuella par respektive ensamstående och hbtq-personer, och att kraven på surrogatmammorna är högt ställda.
– Man ska ha barn sedan tidigare, ha en stabil inkomst och vara frisk. Det handlar om att se att de är förberedda på de påfrestningar som väntar. Surrogatmamman får sedan upp till 30 procent av det totala beloppet. Hon har också rätt att backa från ingått avtal innan processen startat. Efter det får ingen part backa.