Orden är Loretta Napoleonis, vars bok om Nordkorea har fått en förnyad aktualitet genom det planerade mötet mellan president Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un, ett möte som få har trott någonsin skulle bli av.
– Det var bara Nordkorea som krävde ett möte enbart mellan de två, Sydkorea och USA sa blankt nej till detta och menade att mötet måste vara mellan samtliga berörda länder; USA, Sydkorea, Kina samt Nordkorea, säger Loretta Napoleoni.
Napoleoni berättar att hon för några veckor sedan, innan toppmötet var bestämt, skickade en artikel till tidningen The Diplomat där hon drev tesen att det faktiskt skulle kunna ske ett möte mellan Trump och Kim Jong-un.
– Tidningen redaktör hörde av sig och ville att jag skulle ändra i artikeln eftersom han menade att ingen tänkande människa trodde det skulle bli ett möte mellan Trump och Kim. Jag drog tillbaka artikeln.
Ett land som förlöjligas
En av Loretta Napoleonis teser i sin nya bok om Nordkorea med undertiteln ”Landet vi älskar att hata”, är att väst av okunnighet underskattar Nordkorea. Under mina intervjuer med sydkoreanska analytiker gjorda när jag var där i december framfördes samma sak. Analytikerna menade att framför allt USA förlöjligade Nordkoreas diplomatiska utspel.
– I dag kan man se de första faserna av det diplomatiska spelet och där har Nordkorea vunnit stora framgångar. Alla förståsigpåare sa att de omöjligt kunde uppnå ett bilateralt möte med USA, men det är just vad de gjort.
Nordkorea lyckades dessutom spela ut Sydkorea mot USA. Genom att anmäla sitt intresse för att delta i Olympiaden och det följande Para-OS vann de tid då USA blockerades från att vidta några aktioner. Sedan lyckads man alltså få Trump att säga ja till ett möte mellan de två länderna. Detta möte sägs Trumps sparkade utrikesminister varit motståndare till då han ansåg att bara Nordkorea hade något att vinna på att det hålls.
Tror inte på konfrontation
Nordkoreas linje har hela tiden varit att de bara vill tala med USA, eftersom USA är det enda land som de fortfarande, nära 70 år efter Koreakriget, befinner sig i krig med. Det har nämligen aldrig slutits någon fred, bara ett eld-upphör-avtal undertecknades. Enda undertecknare där var USA som också skrev under för FN.
Sovjetunionen var vid tidpunkten för kriget medlem i säkerhetsrådet, men kunde inte lämna in sitt veto mot kriget eftersom man bojkottade organisationen på grund av att Taiwan accepterades av FN medan Folkrepubliken Kina inte fick vara medlem.
Trots de hårda tongångarna mellan de bombardiska ledarna Donald Trump och Kim Jong-un tror inte Loretta Napoleoni att det blir någon militär konfrontation mellan USA och Nordkorea:
– Jag tror faktiskt att USA förstår att ett en militär aktion mot Nordkorea skulle kunna få katastrofala följder. Jag är övertygad om att om Nordkoreas och ätten Kims existens står på spel kommer inte Kim Jong-un att tveka att använda sina kärnvapen.
– Från varje rationell utgångspunkt vore det oerhört farligt för USA att attackera Nordkorea militärt, men den nuvarande administrationen är inte alltid rationell så det går inte att förutspå vad som ska hända med fullständig säkerhet.
En blodsdynasti
USA:s planer att med hjälp av Kina försöka destabilisera Nordkorea och att stödja andra grupper, framför allt inom landets militär, tror Loretta Napoleoni inte kommer att fungera:
– Min uppfattning är att det är omöjligt att ändra maktstrukturen i Nordkorea, framför allt på kort sikt. Det är en blodsdynasti där Kim är oinskränkt ledare. Han dödade sin äldre bror.
– Jag har dessutom svårt att tänka mig att Kina skull medverka till detta, Kina är nöjt med hur det ser ut idag och kommer att sitta still i båten. Men blev det fred mellan Syd- och Nordkorea vore det perfekt för Kina, de skulle då med större kraft kunna driva kravet på att USA ska lämna området, det finns då ingen uppgift för dem där.
Ingen förening i sikte
Däremot tror inte Loretta Napoleoni på någon återförening av de två Korea.
– Det finns så mycket som skiljer Nord- och Sydkorea. Dessutom har det koreanska samhället präglats av aristokratin, för övrigt var det ett slavsamhälle med en liten, liten grupp av bönder i mitten, vilket påverkat den nationella identiteten. Därför har det till skillnad från till exempel Tyskland aldrig funnits någon verklig vilja att återförena de två Korea, säger hon och fortsätter:
– En annan sak som skiljer länderna åt är synen på Japan som faktiskt ockuperade Korea under större delen av första halvan på 1900-talet. I syd fanns inte mycket till motstånd, där accepterade man att bli dominerade på alla sätt av Japan, i nord fanns det verkliga motståndet – som också är grunden till Kim-dynastin.
Prio: Bekämpa kommunismenen
Japan var en fruktansvärt grym härskare, otaliga brott mot mänskligheten begicks. Bland annat kidnappades 200 000 koreanska kvinnor och tvingades arbeta i fältbordeller för den japanska krigsmakten.
– Det finns inte några som helst liknande exempel någon annanstans. Det skedde i industriell skala, tillsammans med en rad andra fruktansvärda övergrepp.
Ändå har det inte skett allvarligt menade rättsfall; var finns de japanska Nürnberg-rättegångarna?
Till stor del beror det på att USA tog de gamla krigsförbrytarna, återupprättade dem och satte in dem i den nya administrationen för att de var antikommunister och skulle stoppa kommunismens utbredning i Asien.
– Sovjetunion fanns i närområdet och USA:s prioritet var att bekämpa kommunismenen, inte att straffa krigsförbrytare. Nuvarande premiärministern Abes morfar var en av de värsta krigsförbrytarna, ändå blev han premiärminister. Det är ungefär samma sak som om de allierade i Europa hade satt in Himmler som kansler i Västtyskland efter Andra världskriget.
– Koreanernas lidande under det japanska väldet tog man lätt på.
Förhandlingslösning
För framtiden tror Loretta Napoleoni, med reservationer och en viss osäkerhet, på en förhandlingslösning mellan USA och Nodkorea:
– Nordkorea är de facto en kärnvapenstat, därför kommer de att tillåtas gå in bland Kärnvapenklubbens medlemmar och då också delvis kunna granskas och inspekteras. Som motåtgärd tror jag att Nordkorea kommer att lova att upphöra med nya kärnvapensprängningar och inte genomföra fler prov med interkontinentala ballistiska missiler.
– Då kan Trump säga att han vann förhandlingarna och att Nordkorea inte längre är ett hot mot USA. Kim kan förkunna att Nordkorea är en accepterad kärnvapenstat och känna en nationell trygghet. Att Kim Jong-un skulle gå med att döda sitt kärnvapenprogram och avskaffa kärnvapnen är fullständigt orealistiskt att tro.
Loretta Napoleoni menar att resten av världen då bör slopa sanktionerna mot Nordkorea, men inte ge dem ekonomiska bidrag till uppbyggnad av landet.