NUG består av Aung San Suu Kyis parti NLD, som vann en jordskredsseger i senaste valen, en rad andra demokratiska partier och söker stöd från etniska grupper som slåss för självbestämmande i Myanmar.
– Myanmars folk har inget alternativ, det finns ingen annan väg att gå än väpnat motstånd. Det konstanta hotet av razzior, arresteringar, tortyr och mord har tvingat folk att beväpna sig, säger NUG: s talesman Dr Sasa i ett uttalande.
Enligt Acled, en ideell organisation som följer konflikter, har minst 58 motståndsgrupper bildats i Myanmar. Alla är inte officiellt anknutna till NUG, men är villiga att ta upp motstånd.
Nyckeln till militärt motstånd i Myanmar ligger i samarbeten med landets etniska väpnade grupper. Den viktigaste är United Wa State Army som bevakar ett stort område på gränsen till Kina. Armén har uppåt 30 000 i sina rullor, bekostas av narkotikasyndikaten i Gyllene Triangeln och har avancerad kinesisk utrustning. En annan väpnad grupp är Arakan Army från delstaten Rakhine där den rohingyerska minoriteten finns.
NUG försöker nu skapa allianser med de olika minoritetsgrupperna, vilket inte är någon lätt uppgift eftersom Aung San Suu Kyis regering drivit en mycket hård politik mot folkgrupperna – inte minst gentemot rohingyerna där hon försvarat militärens folkmord och fördrivning. Sannolikt är dock militären mer hatad än hennes regering.
Sydostasiens näst största militär
Men att ta upp en militär kamp mot Myanmars armé är en formidabel uppgift. Landets krigsmakt, kallad Tatmadaw, har cirka 400 000 soldater, vilket gör den till Sydostasiens näst största militär efter Vietnams. Vapnen kommer framför allt från Ryssland och Kina, det är dock tveksamt i vilken omfattning nya vapen tillförts efter statskuppen.
Krigsmakten finansieras i hög grad av militärägda företag och konglomerat, som dock skadats finansiellt av bojkotter och strejker efter statskuppen. Militären har också kontrollerat gas- och oljefyndigheterna utanför landets kust vilket gjort att de, åtminstone tidigare, fått stora betalningar av framför allt oljebolagen Total och Chevron – betalningar som nu har frysts eller kommer att frysas.
Försvagade av kriser
Möjligheterna att bekämpa det mäktiga Tatmadaw består i att ett stort antal lokala miliser angriper militären samtidigt, vilket gör att den inte kan koncentrera sin överlägsna kraft på enskilda miliser. Landets krigsmakt har också försvagats av de ekonomiska kriserna. Myanmar står nära ett ekonomiskt sammanbrott; bankväsendet och samhällsservicen fungerar i praktiken inte.
Det blir dock svårt för militärerna att dra sig tillbaka till sina förläggningar och förhandla fram en politisk lösning efter flera månaders terror och när 1 000 dödats. Hatet mot dem är större än kanske någonsin.