Den palestinska islamiströrelsen Hamas angrepp mot Israel rapporterades på söndagseftermiddagen ha lett till åtminstone 600 döda, enligt israeliska medier. Omkring 2 000 raketer ska ha skjutits mot Israel under lördagsmorgonen. Milissoldater från Hamas gick till attack över gränsen både sjö-, luft- och landvägen, i en operation som av allt att döma tog det israeliska försvaret med överraskning. Operationen bedöms vara det största underrättelsemisslyckandet i Israel på 50 år.
Och det blodigaste angreppet på lika länge. Hamas har trängt sig in i civila bostäder och mördat människor som bodde där, under de timmar de lyckades ta kontroll över ett flertal israeliska samhällen. Civila och soldater har blivit bortförda till Gazaremsan.
Långvarig upptrappning
Israels gensvar dröjde inte länge och på söndagen uppgav myndigheter på Gazaremsan att åtminstone 300 människor dödats och över 2 000 skadats i flyganfall. Det israeliska försvaret har följt gamla mönster och låtit jämna byggnader vars lokaler används av medieföretag med marken. Man har stängt av elektriciteten, införseln av bensin och andra varor till Gazaremsan, som befinner sig under israelisk blockad sedan 2007.
Från omvärlden och även från Sverige har det kommit en våg av fördömanden mot Hamas.
Precis som den norska före detta Israelambassadören gjort, har det nu från omvärlden varnats för att Hamas påbörjat en ny våldsspiral som kommer få ödesdigra konsekvenser. Men det är en sanning med modifikation. I själva verket har hela 2023 redan sett en upptrappning av israeliskt-palestinskt våld till en nivå av historiskt höga proportioner, som har bäddat för helgens utveckling.
I slutet av augusti talade FN:s särskilda sändebud för fredsförhandlingar i Mellanöstern, den norske diplomaten Tor Wennesland, inför Säkerhetsrådet och varnade för att över 200 palestinier och nära 30 israeler hade dödats hittills i år i demonstrationer, sammandrabbningar, attacker och militäroperationer. Det var det högsta antalet döda sedan 2005 när den andra palestinska intifadan, upproret mot Israel, fortfarande pågick.
Ockupationens vanmakt
Enligt Tor Wennesland eldades våldet på av en växande känsla av hopplöshet gällande framtiden. Israel fortsatte riva palestinska hem och byggde egna bosättningar på ockuperad palestinsk mark, allt i strid mot internationell lag. Beväpnade israeliska bosättare attackerade och mördade palestinier, och militanta palestinska grupper fortsatte med sina aktiviteter.
I brist på aktörer som kunde mötas i dialog uppstod ett politiskt vakuum som fylldes av extremister på bägge sidorna: de religiösa Hamas och Islamiska Jihad på den palestinska, de religiösa högerextremisterna på den israeliska.
Lyckligtvis höll då ännu vapenvilan på Gazaremsan, konstaterade FN-sändebudet. Men han varnade också för en förvärrad humanitär katastrof där till följd av den 16 år gamla israeliska blockaden, som bland annat ledde till strömavbrott tolv timmar om dagen. Umbärandena hade lett till missnöjesprotester mot Hamas på hemmaplan.
Men det växande folkliga missnöjet hos palestinier har framför allt varit riktat mot Israel. I grund och botten handlar allt om den israeliska ockupationen och de förhållanden som palestinierna tvingas leva under.
Shinar: ”Existentiell kris”
Dagens ETC besökte Israel senast i mitten av september för att rapportera om landets religiösa högerextrema regering. Då intervjuade vi konstitutionsrättsprofessorn Adam Shinar som bland annat sitter med i styrelsen för Israels äldsta och mest inflytelserika människorättsorganisation, ACRI. Adam Shinar varnade för de ökade spänningarna och för det stora antalet dödade:
– Mängder av palestinier har skjutits till döds. Enorma antal. Och palestinierna befinner sig i en existentiell kris när de måste bo i sina egna samhällen med kollapsande infrastruktur, avloppssystem, sjukvård, utbildningssystem och trasiga vägar, som försummas på alla plan, sa professor Adam Shinar då.
Den välkända palestinska människorättsförsvararen, partiledaren och icke-våldsaktivisten Mustafa Barghouti som är bosatt på den ockuperade Västbanken, menar att det går att dra flera slutsatser efter Hamas angrepp i helgen. När Dagens ETC ringer honom har han nyss sagt samma sak i en intervju med amerikanska CNN.
– Det viktigaste allt detta betyder är att Israel inte längre kan fortsätta marginalisera den palestinska frågan. Netanyahu kan inte längre fortsätta försöka glömma bort frågan genom en så kallad normalisering med arabiska länder.
Slutet för Netanyahu?
Under de senaste åren har Israel, tillsammans med både den förra amerikanska presidenten Donald Trump och den nuvarande Joe Biden, gjort formella närmanden mot olika arabiska länder. Samtidigt har frågan om ockupationen och Gazaremsans framtid lämnats utan lösning.
– En annan slutsats är att jag tror att det här dådet innebär att Netanyahus politiska karriär är över. Jag tror att han kommer tvingas avgå, på grund av det misslyckande detta varit för hans regering och för underrättelsetjänsten.
– Och jag hoppas att det här blir en slags väckarklocka, som får folk att förstå att vägen till fred och säkerhet inte ligger i att öka förtrycket av palestinier att förstöra fler palestinska byggnader, utan i att bygga en fredlig dialog. Som kan leda till att palestinier hittar en väg ut ur ockupationen, där de kan leva i frihet och behandlas som jämlika människor, säger Mustafa Barghouti.
Förklarade krig mot Hamas
Tyvärr tyder ingenting ännu på att hans önskan blir uppfylld. På söndagseftermiddagen förklarade Israels nationella säkerhetsråd formellt krig mot Hamas och sade sig redan ha flygbombat 800 mål på Gazaremsan. Tiotusentals israeliska reservister har kallats in inför en förmodad markinvasion. Samtidigt har det kommit uppgifter om eldgivning från libanesiska Hizbollah, mot de israeliskockuperade Golanhöjderna i norr.
Ingenting tyder på att det i denna stund finns någon som helst vilja att hejda spiralen av våld och död.