Bild: Montage. Bilder: Riccardo De Luca/AP/TT / Pressens bild/TT
Dagens ETC
Hon kämpar emot ”hbtq-lobbyn” och anser att barn till invandrare inte ska få medborgarskap. Hon stödjer Donald Trump och har tillsammans med Jimmie Åkesson medverkat i Sverigedemokraternas Youtubekanal. Hon heter Giorgia Meloni, är partiledare för Italiens bröder och väntas bli landets första kvinnliga premiärminister.
– De har tydliga band till SD, de delar det postfascistiska högerextrema arvet, säger historikern Anders Bergman.
I valet 2018 fick Italiens bröder 4,4 procent av väljarstödet. Idag stöds partiet av nästan var fjärde italiensk väljare, inför nyvalet 25 september som nyligen utlystes efter en lång tid av politisk turbulens. Kaoset nådde sin kulmen den 21 juli då premiärminister Mario Draghi lämnade in sin avskedsansökan och president Mattarella upplöste parlamentet, efter att tre av samarbetspartierna inte längre hade förtroende för Draghi.
– Forza Italia, Lega och Femstjärnerörelsen fick regeringen på fall, säger Anders Bergman, Italienkännare, historiker och författare till flera böcker om italiensk politik.
Kraftig högersväng
Draghi ska nu fortsatt leda en övergångsregering, men av allt att döma blir det ett maktskifte med kraftig högersväng efter nyvalet med en trolig koalition av tre partier på den yttersta högerkanten. Där finns Silvio Berlusconis högerpopulistiska Forza Italia som ligger runt 7-8 procent i opinionen. Näst störst är nationalkonservativa Lega, lett av Matteo Salvini, som företräder en starkt invandrarfientlig linje. De når just nu runt 13-15 procent i mätningarna.
Men klart störst av alla är alltså Italiens bröder, Fratelli d’Italia, vars partiledare Giorgia Meloni blivit en starkt lysande stjärna på den italienska politiska himlen.
– Hon uppfattas som karismatisk och har blivit populär mycket för att hon har stått utanför regeringen och som opposition nästan ensamt kunnat kritisera regeringen i två år.
Mussolinis arvtagare
Italiens bröder bildades 2012, men partiet härstammar i rakt nedstigande led från Benito Mussolinis arvtagare i fascistpartiet MSI. I en ledare i liberala Dagens Nyheter beskrivs de såhär:
”Man kan kalla Italiens bröder socialkonservativt eller nationalpopulistiskt eller så kan man vara tydlig med vad det faktiskt är: ett högerextremt parti i rakt nedstigande led från Mussolinis eget.
Partisymbolen är en tydlig vink, liksom medlemmars benägenhet att högtidlighålla fascistiska märkeshändelser som marschen mot Rom 1922.”
Att ett nyfascistiskt parti som Italiens bröder är så populära hos folket förvånar inte, menar Anders Bergman.
– Det finns en stark opinion i Italien för den sortens ultrahöger, det har alltid funnits. Nu växer den på grund av att ekonomin är i fritt fall och för att man har tagit emot många flyktingar de senaste åren, men framförallt för att man aldrig har gjort upp med sitt fascistiska förflutna.
Fascist redan som tonåring
Partiledaren Giorgia Meloni är en veteran inom den italienska nyfascistiska rörelsen. Redan som femtonåring gick Meloni med i ungdomsförbundet till MSI, det Mussolini-trogna fascistiska partiet som bildades 1946.
– Hon beskriver sig själv som en sorts feministisk fascist, även om hon själv inte använder det begreppet så säger hon det mellan raderna. Det är djupt förankrat i hennes partis historia, det går inte att bortse från banden till Mussolini, säger Anders Bergman.
Sakpolitiskt står Meloni långt åt höger. Hon driver hårda begränsningar mot ”massinvandringen”, tycker inte att barn till invandrade föräldrar ska kunna bli italienska medborgare och vill sätta in militären mot kriminella. Hon har tidigare varit kritisk till aborter, något hon tonat ner lite på sistone, men hon är alltjämt emot samkönade äktenskap och i ett tal på ett möte i juni skrek hon ”Ja till den naturliga familjen! Nej till HBTQ-lobbyn”, enligt The Guardian.
– Det skulle vara en katastrof för alla homosexuella och hbtq-människor om hon blev premiärminister i Italien, säger Anders Bergman.
Djup ekonomisk kris
Italien är den tredje största ekonomin i EU, men har gått igenom en kris djupare än något annat EU-land de senaste decennierna med tre recessioner och en BNP som är lägre idag än 1999. Arbetslösheten för italienare 24-34 år är nära 30 procent och sedan 2008 har mellan 250 000 och 300 000 unga italienare utvandrat varje år.
Det ekonomiska läget väntas förvärras ytterligare med en instabil extremhöger-regering, något som kan få efterverkningar i hela Europa.
– Ja, det kommer ju påverka väldigt mycket i hela EU. Räntorna har gått upp, börsen i Milano går ner.
I och med framgångarna för Italiens bröder väntas banden mellan ytterhögerpartierna i Europa och USA knytas starkare.
Giorgia Meloni har flera gånger uttryckt sympati för Donald Trump och har fångats på bild kramandes med Trumps forne chefsstrateg Steve Bannon.
– Hon har verkligen backat upp Donald Trump och har sagt att hans roll i stormningen av Kapitolium är överdriven.
Allierad med Orbán
Det spanska högerextrema partiet Vox har bjudit in Meloni för att tala på möten, och Ungerns nationalistiske ledare Victor Orbán är en annan bundsförvant.
– Orbán hoppas ju att de ska gå framåt i Italien, för att de ska kunna bygga allianser. Det Orbán sagt om rasblanding till exempel skulle nog många i Italiens bröder kunna skriva under på också.
Även Sverigedemokraterna har band till Italiens bröder. De sitter i samma partigrupp i Europaparlamentet och under coronapandemins inledning våren 2020 lät sig Meloni intervjuas av Jimmie Åkesson på SD:s Youtube-kanal.
– De gick väldigt bra ihop, såg ut att ha det trevligt tillsammans och såg väldigt betuttade ut i varandra, säger Anders Bergman.
Efter knappt tio minuters videosamtal om coronaläget avslutar Meloni med att bjuda in Åkesson.
”Hoppas få se dig snart här i Italien”, säger hon glatt.
”Så fort flygen börjar gå igen så kommer jag”, svarar Jimmie Åkesson och de båda önskar varandra allt gott ”för dig och ditt land”.
– Det finns tydliga band mellan SD och Italiens bröder. De delar historia med det postfascistiska högerextrema arvet, säger Anders Bergman.
– Man har ju inte gjort upp med det fascistiska arvet alls i Italien, det är ett stort problem. Jämför med Tyskland där man ställde krigsförbrytarna inför rätta i Nürnbergrättegångarna, i Italien gick de rakt in i statsapparaten istället. Många fascister blev åklagare, domare, poliser eller gick in i säkerhetstjänsten. Än idag inom partiet, Italiens bröder, finns många nostalgiker som hyllar det fascistiska arvet. Men det verkar inte som att opinionen tycker att det är så stort problem eftersom de är så stora ändå.