Fyllda 45 år har Giorgia Meloni en lång politisk karriär bakom sig. Redan 1992, 15 år gammal, gick hon med i Ungdomsfronten, det nyfascistiska partiet MSI:s (Movimento Sociale Italiano – Destra Nazionale) ungdomsförbund. Fyra år senare blev hon vald till ordförande för Studentaktion, partiets studentförbund. Då hade MSI bytt namn till Nationella alliansen.
Efter att ha varit ungdomsminister i Silvio Berlusconis regering bildade Giorgia Meloni tillsammans med två andra det högerextrema partiet Italiens bröder (orden är tagna från den italienska nationalsången).
Från att i förra valet 2018 fått 4,4 procent av rösterna har Italiens bröder ökat kraftigt och får i opinionsundersökningarna 25 procent och räknas som Italiens största parti.
Förnekar att hon är fascist
Som förhållandevis ung kvinna står Giorgia Meloni ut i den italienska politiken som annars i mycket hög grad domineras av äldre, kostymklädda män.
Giorgia Meloni förnekar i en rad intervjuer att hon skulle vara fascist eller högerextremist.
– Jag är patriot och tror på demokratin. Min uppgift är att verka för Italien så att vi åter kan inta vår rätta plats i världen och i historien, slog hon fast i en intervju med den italienska tidningen I Foglio, som ägs av Silvio Berlusconis fru.
I en intervju med The Spectator förnekar Giorgia Meloni att hon tillhör en extrem höger, ”det är bara en del i den liberala smutskastningskampanjen mot mig”.
Hon har en ständigt återkommande mening i sina valmöten:
– Gud, hemlandet och familjen är inte en slogan, utan det vackraste kärleksmanifestet.
”Mussolini var bäst”
I en en rad andra intervjuer har hon visat en beundran för Italiens fascistiske ledare Benito Mussolini.
– Mussolini var en bra politiker, den bäste under det senaste seklet, sa hon till den franska tv-programmet Soir 3.
Hennes parti Italiens bröder har också valt att behålla den trefärgade facklan som partisymbol, en symbol som bars fram av Mussolinis fascister under deras tid vid makten.
Idag driver Giorgia Meloni och Italiens bröder andra frågor. I valkampanjen domineras deras budskap av fyra frågor:
1. Stopp för invandringen. Giorgia Meloni och Italiens bröder kräver att den italienska marinen upprättar en övervakningszon och blockad som stoppar icke godkända fartyg att närma sig Italien.
2. Motstånd mot EU:s betydelse i Italien, ”låt inte Bryssel stifta lagar som vi Italien ska följa”. Det finns dock inte ett utsagt krav att Italien ska lämna EU – något som vore ekonomiskt självmord idag.
3. Kamp mot aborter och vad hon kallar hbtq-lobbyn. Giorgia Meloni motsätter sig samma-kön-äktenskap och vill omedelbart stoppa deras möjligheter till adoption. I sina tal går hon till angrepp mot alla hon anser stödjer ”rosa kvotering”, alltså de som stödjer hbtq-gruppernas krav.
4. Sänk inkomstskatten och inför en platt skatt på 22 procent för alla.
Upplevs som självständig
Att Giorgia Meloni och Italiens bröder inte gav sitt stöd till Mario Draghis icke-partipolitiska regering ligger bakom en stor del av partiets nuvarande opinionsframgångar. Hennes främste konkurrent inom det högerextrema blocket, Matteo Salvini och hans Lega Nord, gick i koalition med Draghi-regeringen och har från att ha varit det stora högerpartiet minskat till ett stöd på knappa elva procent i opinionsmätningarna.
För väljarna framstår Giorgia Meloni som fristående och självständig. Hon driver också en starkt Nato-vänlig politik och stöder italiensk export av vapen till Ukraina, medan konkurrenten Matteo Salvini plågas av sina tidigare relationer till Putin och Ryssland. Hans parti Lega har också fått förmånliga lån av ryska banker och själv blev han fotograferad i en t-shirt med ett stort idolporträtt av Putin.
Nu går Giorgia Meloni dock samman med Lega Nord och Silvio Berlusconis parti Forza Italia (Heja Italien) för att tillsammans ta makten efter valen den 25 september. Enligt opinions-undersökningarna får de över 45 procent av rösterna.