Ismail Patel menar att varken de stora partierna eller mainstreammedierna tar hänsyn till vilken viktig valfråga Gazakriget har blivit för vanligt folk på gatan.
Bild: Joakim Medin (montage)
Dagens ETC
I dagens brittiska val är socialdemokratiska Labour favorittippade att vinna. Samtidigt ställer rekordmånga oberoende kandidater upp och aldrig förr har så många haft en och samma hjärtefråga: Gazakriget.
Dagens ETC besöker valkretsarna där Labour tappat muslimska röster och går in i en förtroendekris, på grund av partiets hållning i Israel-Palestina-frågan.
I stadsdelen Evington i Leicester är en stor andel av befolkningen muslimer med rötterna i Indien och Pakistan. Utanför många av bostadshusen hänger en doft av sydasiatisk mat i luften. Det gör också den palestinska flaggan, som fladdrar solidariskt från många fönster och husfasader.
Middagsbönen har nyss avslutats och vid en av de lokala moskéerna strömmar det ut unga och äldre män genom huvudentrén. Alla får ett flygblad i handen av några andra män som står där för att informera om den nyblivna politikern Shockat Adam, som ställer upp som oberoende kandidat till parlamentet i valet den 4 juli. Shockat Adam skriver att han specifikt kommer stå i solidaritet med den krigsdrabbade Gazaremsan.
– Vi har alltid röstat på Labour tidigare, men vi kommer inte göra det igen. De har visat sitt rätta ansikte efter att de vägrat förespråka vapenvila i Gaza och vägrat säga nej till vapenexporten till Israel, säger en av männen med flygbladen, som vi kan kalla Ali.
Jag och andra har sökt oss vidare till en oberoende röst som lyssnar på oss väljare.
Han tar avstånd från våld och menar att Hamas och Israel borde kämpa mot varandra på en plats där det inte skadar oskyldiga människor, oavsett vilken tro de har.
– Eftersom Labour inte ställer sig bakom det kravet har jag och andra sökt oss vidare till en oberoende röst som lyssnar på oss väljare, säger Ali.
Besvikelse för minoritetsgrupper
Precis som på andra platser i världen har Israels krigföring på Gazaremsan bemötts av mycket stora protester i Storbritannien. Hundratusentals människor har deltagit i demonstrationer mot bombningarna och invasionen.
Kriget har också blivit en fråga som påverkat den brittiska valrörelsen. Socialdemokratiska Labour, som är tippade att vinna dagens val, har historiskt haft ett stort stöd från olika etniska minoritetsgrupper i det brittiska samhället. Kriget angår också flera av dessa grupper, men Labour har intagit en ställning som varit till stor besvikelse för dem.
Några kvarter bort från moskén i Evington besöker Dagens ETC huvudkontoret för den brittiska solidaritetsorganisationen Friends of al-Aqsa som informerat om den palestinska frågan i snart tre decennier. Lokalerna är fulla av tidskrifter, informationsmaterial om ockupationen av Västbanken och kläder med vattenmeloner på, som en symbol för Palestina. Organisationen leds av Ismail Patel som också råkar vara bror till den oberoende kandidaten Shockat Adam.
– Min bror har aldrig tidigare sysslat med politik eller varit medlem i något parti. Han blev istället ombedd av lokalsamhället att kandidera i valet. Det var ett möte tidigare i år med nästan 20 civilsamhällesorganisationer där man valde sina egna favoritkandidater, sedan slutade det i att han blev nummer ett.
Rekordmånga oberoende
Valkretsen där Shockat Adam kandiderar representeras för närvarande av Labour-parlamentarikern Jon Ashworth. I slutet av juni spreds det ett filmklipp på Twitter där en lokalbo konfronterade honom på gatan och frågade varför han inte hade röstat ja till att kräva en vapenvila på Gazaremsan. Ismail Patel letar fram klippet och visar.
– Här är det. Det fick väldigt stor spridning och har hittills setts av 1,4 miljoner människor. Jon Ashworth vägrade svara på några frågor, han startade istället en egen livevideo där han påstod att han kände sig hotad.
Under det snart nio månader långa Gazakriget har Labours hållning skilt sig förvånansvärt lite från den konservativa brittiska regeringen. I kritikers ögon har man prioriterat att vårda relationerna till Israel över att lyssna till de egna väljarnas åsikter.
Men om man går ut på gatorna här i Leicester, i Birmingham, Bradford, Blackburn och många andra städer, förklarar Ismail Patel, så är det tydligt att Palestina är en väldigt viktig fråga för många invånare som påverkar hur de kommer rösta.
– Jag tror att Labour helt enkelt har tagit minoriteternas röst för givet. Jag har själv tidigare röstat på dem. Men Labour har inte brytt sig om vad vi tycker, har inte velat representera oss, eller ens velat möta oss för att diskutera med oss.
Konsekvensen av detta är att det dykt upp flera dussin kandidater som har Gazakriget och palestinierna som främsta hjärtefråga. Sett till hela Storbritannien innehåller också den här valrörelsen ett rekordstort antal oberoende kandidater.
– Vi har sådana i varje val, men de brukar bara kampanja kring lokala frågor. Det här är första gången vi ser så här många kandidater som samlas kring en och samma fråga, som dessutom är internationell, säger Ismail Patel.
Leds av Brian Eno
I Brighton i södra England besöker Dagens ETC en annan valkrets där oberoende kandidater på samma sätt kampanjar med Gaza som utgångspunkt. Här medverkar Tanushka Marah, en palestinsk-jordansk teaterchef och skådespelerska, i ett panelsamtal med det gröna och det liberala demokratiska partiet om Storbritanniens relation till kriget och till Israel.
Det är aktivistnätverket Stop the War, som leds av den den gamla glamrockstjärnan och musikgurun Brian Eno, som modererar samtalet. Två dagar senare samarrangerar de en demonstration där en annan Gaza-kandidat ska medverka.
Tories och Labour har blod på händerna när de inte vill säga ja till en vapenvila.
Tanushka Marah berättar att hon inte haft en tanke tidigare på att ge sig in i politiken, men att hon inte kan leva med det som sker på Gazaremsan.
– Det här är tidpunkten då alla goda människor måste göra något, det är därför jag kandiderar till parlamentet. Tories och Labour har blod på händerna när de inte vill säga ja till en vapenvila. Det ska inte få ske i mitt namn, åtminstone.
Kan bli förtroendekris
På grund av det brittiska valsystemet, som gynnar de etablerade stora partierna och innebär att bara en representant per valkrets hamnar i parlamentet, är det osannolikt att mer än några enstaka oberoende kandidater kan ta sig hela vägen till maktens boning. Men lyckas de ändå mobilisera ett stort väljarstöd – och mycket tyder på det – innebär det en allvarlig förtroendekris för Labour. Partiet kommer inte kunna påstå sig representera samma skikt av väljare som tidigare och kan på sikt få svårare att upprepa en valseger.
– Jag tycker bara det är bra och det enda moraliskt riktiga att vi aktivt utmanar Labour kring den här frågan. Det är en sällsynt chans att använda vår demokrati och vår rösträtt för att visa att vi tycker annorlunda än de gör, säger Tanushka Marah.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.