När Murdochs pappa, journalisten och affärsmannen Keith Murdoch, dog 1952 åkte den då 21-åriga Murdoch hem till Australien. Där tog han över pappans tidningsförläggarföretag News Limited, idag ett av Australiens största mediekonglomerat. Tidningen The News i Adelaide blev en succé och Murdoch började köpa upp lokaltidningar runtom i landet. Tidningarnas format följde samma mall, med ökat utrymme för sport och skandaler, samt iögonfallande rubriker. Murdoch grundade även The Australian, Australiens första rikstäckande dagstidning, 1964.
Tittade utomlands
Samma år började han söka sig utomlands, till en början genom att köpa nya zeeländska The Dominion. Men han stannade inte där. 1968 köpte Murdoch upp brittiska News of the world, följd av The Sun. The Sun blev en tabloid och båda tidningarna trycktes med samma tryckpress för att spara pengar. 1981 köpte han även Times och Sunday Times, och gav sig in djupare i den brittiska politiken. De brittiska tidningarna i Murdochs stall stöttade regeringarna Thatcher och Major under 80- och 90-talen för att sedan byta till Tony Blair och New Labours sida inför valet 1997. Under Thatcher-tiden anklagades den konservativa regeringen för att samarbeta med Rupert Murdoch för att skada den brittiska fackföreningsrörelsen i samband med en konflikt med tryckfacken i Londonområdet Wapping.
Senare hade Rupert Murdoch och Tony Blair hemliga möten utomlands för att diskutera Storbritanniens framtid. Exakt hur stor påverkan Murdoch hade på Blairs politiska beslut är inte känt, men enligt flera källor hade Blair troligtvis låtit det brittiska folket rösta om att införa euron om det inte var för press från EU-skeptikern Rupert Murdoch.
När sedan Blair avgick och lämnade över Labour-styret till Gordon Brown var det dags för Rupert Murdoch att omvärdera sitt stöd. Enligt uppgift velade han ett tag innan han och medieimperiet, som då även inkluderade BSkyB som dominerar den brittiska betal-tvmarknaden, ställde sig bakom David Cameron och Tories. Under Camerons första 14 månader som premiärminister hade han möten med högt uppsatta personer inom Rubert Murdochs News Corporation totalt 26 gånger. Resultatet av brexit-omröstningen som David Cameron så småningom lovade hålla har kallats ”underbart” av Murdoch.
Imperium i USA
Men det var inte bara i Storbritannien och Australien som Murdoch fick allt större inflytande. I USA köpte han sin första tidning, San Antonio Express, 1973. På 70-talet grundade han även skvallertidningen Star och köpte upp New York Post. 1984 köpte han in sig i 20th Century Fox och det dröjde inte länge innan han köpte ut den andra ägaren Marvin Davis. Det var genom det företaget som han 1996 grundade nyhetskanalen Fox News, som under de senaste åren har varit den tv-kanal med överlägset störst tillgång till amerikanska presidenten Donald Trump.
Inför presidentvalet i år fick Trump sitt sedvanliga stöd i Murdoch-media, men redan i oktober började det viskas om att Murdoch hade förberett sig för en Trump-förlust och att det inte låg i Fox News intresse att villkorslöst stötta presidenten. När resultaten började komma in under valnatten och Fox News relativt tidigt meddelade att Arizona, trots fortsatt små marginaler i röstningen, hade röstat på Joe Biden, ska Trump och hans team ha ringt till Rupert Murdoch för att klaga, men utan gehör.
Det innebär dock inte att Fox News kommer att börja stödja Joe Biden. ”Fox News frodas i opposition, eftersom de då har en bov som de kan attackera i realtid. En Biden-seger är fantastisk för Fox affärsmodell”, sade tidigare CNN-chefen Jonathan Klein till Washington Post inför valet.
Redan 2006 sa källor nära Murdoch till The Guardian att mogulen inte drivs av partier utan individer och sakfrågor. Politiskt är han intresserad av lag och ordning, minimerad statsmakt och låga skatter. I Storbritannien såg han det som viktigt med EU-skepticism, stöd för kriget mot terrorn och tillräckligt fri marknad-tänkande för att hans egna affärsintressen inte skulle hotas.
Två tredjedelar av alla tidningar
Hemma i Australien har Murdochs medieimperium fortsatt växa – idag kontrollerar hans News Corporation ungefär två tredjedelar av de tryckta tidningar som läses i landet. Men här börjar det skaka under mogulens fötter.
I början av året hördes högljudda protester mot Murdoch-mediernas rapportering om bränderna i Australien och att de misslyckades med att sätta bränderna i ett sammanhang genom att nämna global upphettning. Även sonen James Murdoch, som redan under början av 2000-talet gjorde så att BSkyB blev koldioxidneutralt, var mycket kritisk mot rapporteringen. I augusti avgick James Murdoch från News Corporations styrelse, enligt ett uttalande på grund av att han inte höll med om vissa redaktionella beslut.
Och anklagelserna om att Rupert Murdoch har ett allt för stort inflytande växer även i Australien. I förra veckan anklagade tidigare premiärminister Malcolm Turnbull nuvarande premiärministern Scott Morrison för att jobba som ”ett team” med News Corporations tidningar och Sky TV i landet, enligt ABC Australia. Turnbull sade även att han trodde att hans egen föregångare Tony Abbot gav Murdoch och hans medier tillgång till mycket av regeringens arbete, inklusive regeringsbeslut som inte officiellt hade fattats än.
I oktober lanserade en annan tidigare premiärminister, Kevin Rudd, en namninsamling med målet att Murdoch och hans mediers dominans ska undersökas. På dryga två veckor fick insamlingen över en halv miljon underskrifter och den 11 november meddelade senaten i Australien att oppositionspartierna enats och röstat igenom en officiell undersökning i hur landets medier ägs för att undvika ett monopolsystem.