Men i takt med att dokument läckt ut från förhandlingarna, som visar på stora risker med försämrad miljö- och arbetsskyddslagstiftning om handelsavtalen går igenom, har kritiken vuxit. I Tyskland och Frankrike har 100 000-tals demonstrerat på gatorna. I Sverige har intresset däremot varit betydligt svalare. Svenska LO är, till skillnad från fackföreningsrörelser runt om i Europa, positiva till avtalet.
När sajten Skiftet drog igång en kampanj mot TTIP för två år fanns det ingen debatt att tala om i Sverige.
– Först nu har debatten kommit. Vi märker det genom att många kommer till frihandels försvar men också genom att motståndet mot handelsavtalen ökar, säger Anna Westberg, medgrundare till Skiftet.
I morgon hålls manifestationer mot TTIP och Ceta i Stockholm, Göteborg och Malmö och i flera länder runt om i Europa, bland annat Belgien, Tyskland och Österrike. Det sker med anledning av att handelsministrarna i EU möts i nästa vecka för att besluta om de ska skriva under Ceta-avtalet mellan EU och Kanada.
– Jag hoppas att vi blir många som känner gemenskap och att vi får bra bilder som vi kan använda, säger Anna Westberg.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Havererade samtal
Förhandlingarna om TTIP, världens mest omfattande frihandelsavtal, uppges nu ha strandat. EU och USA har efter 14 förhandlingsrundor inte lyckats enas om ett enda av avtalets 27 föreslagna kapitel.
Det mest kontroversiella i avtalet är den tvistlösningsmekanism som kallas ISDS, som gör det möjligt för företag att stämma stater för utebliven vinst. Både TTIP och Ceta innehåller denna mekanism, men i Ceta har den döpts om till ICS. Skräckexemplen på vad som väntar om avtalen går igenom är många menar Anna Westberg:
– Det kan handla om att den svenska staten stäms om den vill riva upp privatiseringen av järnvägen eller om vinster i välfärden förbjuds. Sverige pratar om de här avtalen som ”frihandelsavtal” men det handlar om helt andra saker, säger hon.
Till skillnad från TTIP, där förhandlingarna havererat, är Ceta färdigförhandlat. Men striden är långt ifrån över och det återstår för varje medlemsland att skriva under avtalet.
– Det finns fortfarande en chans för den svenska riksdagen att stoppa det, säger Andrea Söderblom-Tay, ordförande i Jordens Vänner.
Oron är stor inom miljörörelsen eftersom ett godkännande av Ceta i praktiken kan innebära att TTIP blir verklighet. Detta eftersom de flesta amerikanska bolag har en filial i Kanada vilket gör det möjligt för dem att stämma europeiska stater.
Sveriges EU-kommissionär, Cecilia Malmström, har försäkrat att inget handelsavtal kommer att klubbas igenom med sänkta standarder vad gäller miljö, hälsa och djurskydd. Men det löftet ger Andrea Söderblom-Tay inte mycket för.
– Hon kan inte lova det. Hennes amerikanska motparter håller knappast med. Det är ju en förhandling och båda sidor kommer att behöva förlora någonting, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Beslut mot TTIP
Något som kan ge den svenska miljörörelsen vind i seglen är att Naturskyddsföreningen på sin senaste riksstämma röstade för att driva kravet att TTIP-förhandlingarna ska avbrytas. Detta efter att enskilda medlemmar lagt två motioner och fått stämman med sig.
– Vi är oroade över att den svenska regeringen inte ser riskerna med avtalet. Samtidigt som man tar bort de få tullar som finns kvar så riskerar också regler som är till för att skydda människor och miljö att försvinna. Vi vet till exempel att USA:s förhandlare ser EU:s regelverk för kemikalier och förnybara energikällor som handelshinder. Självklart väcker det oro, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.
Om beslutet på något avgörande sätt förändrar Naturskyddsföreningens arbete mot avtalet återstår att se.