Mormonerna i staten Utah är en av de väljargrupper som hjälpte Donald Trump till makten. Frågan är vad kyrkans medlemmar tycker nu när USA:s sjövilda handelspolitik riskerar att drabba just Utahborna extra hårt.
Dagens ETC ger sig ut på Salt Lake Citys gator för att fråga mormoner och icke-mormoner om hur de nu ser på sin president.
Det finns ställen där vissa val är enklare än andra. Som i amerikanska delstaten Utah. Med en befolkning som består av mellan 50 och 60 procent mormoner – eller medlemmar av Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, som de vill bli kallade – var det inte svårt att på förhand lista ut vem som skulle få delstatens elektorröster i höstens presidentval.
Donald Trump, naturligtvis, som när valdammet lagt sig stod som klar segrare efter att 85 procent av alla röstberättigade släpat sig till urnorna. Han fick 60 procent av Utahbornas rösterna och 73 procent av mormonernas, i en stat med 3,5 miljoner invånare där över 2 miljoner är just mormoner.
Inte för att mormonerna har några påbud uppifrån att följa. Mormonkyrkan, som de flesta i slutänden kallar den, är from nog att vilja hålla sig väl med alla och är därför officiellt politiskt neutral. I de fall en medlem skulle ställa upp i allmänna val förbjuds denne dessutom att antyda att kyrka eller församling står bakom personen politiskt.
Å andra sidan är det inte särskilt svårt att lista ut vilken sorts kandidat de helst ser i Vita huset.
– Vi vill ha en ledare som kommer att kämpa för religionsfrihet, starka familjer och en ekonomi som fungerar för alla amerikaner – och ingen har kämpat hårdare för att leverera det än president Trump.
Så förklarade Burgess Owens, republikansk ledamot i representanthuset för Utah, för tidningen Deseret News varför Donald Trump vann. Inte oväntat är Owens mormon. Politikerna i Utah brukar vara det. 2021 var 89 av 103 ledamöter i delstatens lagstiftande församling mormoner.
Och i USA:s kongress finns idag nio mormoner, tre i senaten och nio i representanthuset, alla från Utah, Idaho och Arizona.
Burgess Owens.
Bild:
Bill Clark/AP/TT
Utahs ekonomi känslig
Huruvida Donald Trumps politik verkligen fungerar för ”alla amerikaner” går att ifrågasätta. Fem av de länder som Trump gått på hårdast i fråga om tullar är också Utahs fem största handelspartners: Mexiko, Kanada, Kina, Taiwan, Vietnam. Tillsammans står de för två tredjedelar av delstatens import.
Totalt importerade Utah varor från utlandet för motsvarande 190 miljarder kronor och exporterade varor för motsvarande 180 miljarder kronor.
– Vi är väldigt engagerade i internationell handel i den här staten, sa Natalie Gochnour, ekonom vid Utahs universitet, till Deseret News i början av april apropå möjliga konsekvenser av Trumps tullar.
– Några verksamhet tar verkligen skada av det och kanske inte överlever, fortsatte hon och förklarade att Utah är extra känsligt för höga tullar på grund av en stor andel småföretagare med begränsade ekonomiska muskler.
Institute of Religion vid University of Utah.
Bild:
Rósanna Róbertsdóttir
Folket fortsätter tro
Även om Donald Trump dragit tillbaka de flesta av sina hot efter att världens börser gick in i fritt fall torde det alltså stå klart att hans ekonomiska politik är destruktiv för delstaten. Ändå tycks Utahbornas stöd för honom intakt.
Kongressman Burgess Owens har visserligen inte kommenterat de senaste veckornas turbulens, men av tidigare uttalanden att döma verkar han positiv till höga tullar.
”Ingen mer gratis tillgång till amerikanska marknader”, skrev han på plattformen X i början av mars.
Inställningen verkar gå igen hos gemene mormon på Salt Lakes Citys gator. Som hos Noah Wright, student vid Utahs universitet och varm Trump-anhängare.
– Han är en jättebra president. Troligen den allra bästa vi någonsin haft. Han är pragmatisk och prioriterar det folket vill. Trump sätter meritokratin först. Dessutom lever han i verkligheten och inte i ett fantasiland där kön och pronomen är föränderliga, säger han.
Noah Wright är student vid Institute of Religion vid University of Utah. Han är medlem i i Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga och skriver för studenttidningen The Daily Utah Chronicle.
Bild:
Rósanna Róbertsdóttir
Vad gäller tullarna ser Noah Wright dem inte som ett problem, utan tvärtom som en del av Trumps pragmatiska strategi som fyller flera funktioner.
– Med hjälp av dem kan vi bekämpa Kina, som är ett merkantilistiskt land. Många tycker att vi borde ha mycket högre tullar mot Kina – tullar på uppåt 500 procent. Jag är redo att hålla med. Vi är oerhört beroende av andra länder och det är inte bra. Det gör att uttalade fiender – kommunister, som den kinesiska regeringen – får stort inflytande över USA.
Charlene Gibson, student och mormon, håller med om att Trump gör rätt i att gå hårt åt Kina, men är samtidigt inte helt såld på den aggressiva tullpolitiken.
– Kina är vår fiende. Bara en idiot skulle handla med sin fiende. Vi måste minska vårt beroende av dem. Jag tror att intentionen bakom tullarna är god, men Trumps starka vilja kan vara klurig. Han får nog vara lite försiktig, annars steker han oss amerikaner.
Britton Bettinson och Charlene Gibson är studenter och medlemmar i Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga.
Bild:
Rósanna Róbertsdóttir
Bubblar av åsikter
Oavsett vem Dagens ETC stoppar för att fråga om de inte är oroliga för Trumps ekonomiska politik och höga tullar stannar diskussionen inte där. De flesta bubblar av åsikter om Trumps politik.
– Trump gör bra grejer för ekonomin. När Elon Musk gått igenom statens utgifter har han upptäckt att pengar flödar åt alla möjliga håll, bland annat till socialbidrag. Han såg att massa människor som varit döda sedan länge fortfarande fått ut bidrag, vilket gått till deras familjer. Saker som tidigare sopats under mattan, säger studenten Page Vincent, tillsynes helt omedveten om att påståendet att miljontals döda amerikaner fått ut pengar redan motbevisats av myndigheterna.
Page Vincent och Lucy Hammer är medlemmar i Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, och studenter vid Institute of Religion vid University of Utah.
Bild:
Rósanna Róbertsdóttir
Shirin Omana Cannan har varit aktiv medlem i Mormonkyrkan sedan snart 50 år och tror liksom de flesta vi möter på Trump.
– USA har många miljarder dollar i skulder och inflation som kommer och går. Det som har varit fungerar inte – det är dags för en drastisk förändring. Men det speglar hur jag förhåller mig till ekonomi också, jag är mer strikt lagd. Jag har uppfostrat mina barn så. Till att jobba för saker.
Hon förklarar att hennes religion präglar alla hennes beslut men är noga med att ingen i Mormonkyrkan försöker påverka henne politiskt.
– Jag vet folk inom kyrkan som ogillar Trump skarpt och andra som fullkomligt älskar honom. Politiken är lite som våra yrkesliv, personlig. Jag väver, någon annan målar – tron har vi gemensamt.
Funderar du på abort – fråga Gud
Apropå tro finns det en fråga i vilken få mormoner avviker och där Trump står på deras sida. Det kan finnas undantag – men de är få, förklarar studenten och mormonen Britton Bettinson. Det gäller abort, där kyrkans doktrin är att den som överväger en abort ska prata med kyrkans ledare, be kring det och fråga Gud.
– För det mesta kommer ledarna att föreslå att du föder barnet. Men det finns också fall där man ser att det finns fara. Mamman eller barnet kan dö, eller det finns andra komplikationer. I sådana fall kan en abort vara acceptabel.
Han själv är tudelad vad gäller Donald Trump. Vissa saker han gör rimmar fint med kyrkans värderingar. Andra tycker Britton Bettinson mest är märkliga.
– Polismyndigheten Ice och alla utvisningar, det tycker jag är löjligt om jag ska vara ärlig. Jag har fått höra om studenter från Japan som inte ens skickats till sina hemländer, utan till Mexiko. Vad handlar det om? Det måste finnas bättre sätt att förverkliga Trumps löften. Han lovade också att skära ned på offentliga utgifter, vilket han gör. Genom Doge och uppsägningar. Det kanske finns bättre vägar att gå.
Mormoner gillar mångfald
Uppslutningen bakom Donald Trump kan synas stor, men jämfört med andra vita, evangelikanska grupper är mormonerna bland de mest negativt inställda till presidenten. För två år sedan visade en enkätundersökning att endast 48 procent av tillfrågade mormoner hade en positiv bild av Trump, att jämföra med 67 procent bland övriga ”vita, evangelikanska protestanter”.
En av de frågor där mormonerna skiljer sig som mest från övriga liknande grupper är synen på Trumps hatobjekt nummer ett: ”diversity”, mångfald. Där anser mormoner i dubbelt så hög grad enligt enkäten att mångfald är eftersträvansvärd.
Må så vara, men enligt studenten och Salt Lake City-bon Leah Higginbotham har mormonerna fortfarande en bit kvar att att gå i frågan.
Hon lämnade Mormonkyrkan som tonåring, identifierar sig som queer och upplever att kyrkans konservativa värderingar har stort inflytande över den lokala politiken.
– Kyrkan har rötter i amerikansk nationalism och folk kör runt med två klistermärken på samma bil. Ena säger ”Jesus älskar alla”, det andra ”Make America great again”. En bisarr kombination. Folk är otroligt vänliga och har samtidigt hyper-konservativa värderingar. Som queer känner jag mig trygg, men jag upplever knappast att lokala politiker representerar mig.
Anna Peña och Leah Higginbotham är studenter, och inte medlemmar i kyrkan.
Bild:
Rósanna Róbertsdóttir
Kyrka och stat är ett i Utah
Leah Higginbotham ger inte mycket för kyrkans ledning och deras så kallade politiska neutralitet.
– Kyrkan har stormöte två gånger om året, det ena strax före presidentvalet. Många har koll på det mötet eftersom det är avgörande för hur Utahs väljare kommer att rösta. Även om man inte använder predikstolen för att stödja en kandidat så hör du vem du ska rösta på, som när talare pratar om det fruktansvärda i samkönad attraktion, eller om att en kvinnas plats är i hemmet.
Studenten och Salt Lake City-bon Anna Peña håller med.
– Det finns mycket press bland lokala politiker att representera kyrkans värderingar och medlemmarnas mentalitet. Att skilja på kyrka och stat är svårt i Utah.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.