Monsterpråmen Stockholm möts av brittiska protester
Den 10 000 ton tunga pråmen är tänkt att husera ensamkommande män utanför Portland i Dorset.
Bild: Bibby Marine ltd
Dagens ETC
En 10 000 ton tung pråm med ett svenskt namn står i centrum för den brittiska invandringsdebatt som följt regeringens arbete för att kriminalisera båtflyktingar och utvisa dem till Rwanda.
Bibby Stockholm nobbades av Sveriges kommuner under flyktingkrisen – nu ska det flytande asylboendet husera ensamkommande män i Portland, Dorset.
På ägarbolaget Bibby Marines hemsida marknadsförs pråmen som ”luxury living”. Men singelhytterna har blivit tvillingrum. Baren har tagits bort. Det gigantiska boendekomplexet, som för några år sedan fungerade som arbetarbostad för vindkraftsarbetare i Piteå, har byggts om till nära dubbel kapacitet för att fungera som asylboende. Här ska drygt 500 av Storbritanniens asylsökande, ensamkommande män bo i väntan på beslut. Var och en får en boendeyta som är mindre än en parkeringsplats.
Det hela är ett led i Storbritanniens försök att skära ner boendekostnaderna för asylsökande. Men pråmens ankomst till den sydengelska hamnen på Portlandhalvön möttes under tisdagen av demonstranter från två läger. I en video från The Independent diskuterar några av dem, som alla vill bli av med pråmen, sina skilda skäl till att delta i protesterna.
– Vi vill inte ha männen här. Jag känner mig inte säker i min egen stad.
– Det finns människor som vill att du ska vara rädd, säger en annan, och håller upp en skylt där pråmen jämförs med ett fängelse.
Nobbades av Sverige
Bibby Stockholm sjösattes 1976, och fick sitt namn när bostadsdelen byggdes på i Norge i början av 90-talet. Varför just den svenska huvudstaden hedrades vet ingen längre – rederiet finns inte kvar. Sedan dess har pråmen bland annat fungerat som arbetarbostad vid oljeriggar och för inkvartering av hemlösa i Nederländerna. Den blev också aktuell som potentiellt asylboende i Sverige 2016. Migrationsverket slöt avtal, men ingen kommun nappade på erbjudandet om att låta pråmen ankra.
– Ingen jublar direkt. Svaret är: Jättebra idé, men inte här, sa båtcharterbolagets företrädare till Aftonbladet innan planen skrotades.
Kriminaliserar flyktingar
I början av året lovade premiärministern Rishi Sunak att strypa inflödet av flyktingar; att ”stop the boats”. Förra året anlände över 45 000 flyktingar till Storbritannien i små båtar, och nära 90 procent av dem var män eller pojkar. I dagsläget väntar över 166 000 asylsökande på beslut, och kostnaderna som staten lagt på hotell under det senaste året väntas landa på över 30,5 miljarder kronor.
Rishi Sunaks lösning heter Illegal migration bill, ett lagförslag som ska göra det kriminellt att fly till landet i båt. Förslaget har redan klubbats igenom av det brittiska under- och överhuset och väntar bara på att godkännas av monarken – en ren formalitet.
Flyktingar som därefter väljer att genomföra de farliga resorna kommer att diskvalificeras från rätten att söka asyl, och väntas istället skickas tillbaka till det land de kom från – eller till något annat ”säkert” land som Storbritannien slutit avtal med.
– Om du kommer hit illegalt kommer du inte ha möjlighet att stanna. Vi kommer att internera dig och snabbt föra dig till ditt eget land […] eller ett tredjepartsland som Rwanda. Det är den förnuftiga och rättvisa lösningen, sa Rishi Sunak till Sky News i samband med Bibby Stockholms ankomst.
Planen på att utvisa flyktingar till Rwanda har dock mött kritik från både FN:s flyktingorgan och en lång rad civilrättsorganisationer. Förfarandet har därtill dömts ut som olagligt av inhemsk domstol. Det sistnämnda har satt käppar i hjulet för genomförandet och än så länge har partnerskapet, som uppges ha kostat Storbritannien närmare två miljarder kronor, inte resulterat i att några flyktingar utvisats till landet. Domstolsbeslutet väntas dock överklagas.