Det var i torsdags förra veckan som Internationella brottmålsdomstolen (ICC) kom med beskedet att man inte väcker åtal mot Israel för krigsbrott, angående bordningen av Gazakovojen i maj 2010. Under stormningen dödade israeliska soldater nio turkiska medborgare ombord på skeppet Mavi Marmara, som seglade under komorisk flagg.
ICC skriver i sitt beslut att det finns rimlig grund att tro att krigsbrott har begåtts i samband med stormningen. Samtidigt resonerar domstolen att det inte finns tillräckligt med underlag för att gå vidare med en utredning, och lägger därför ner fallet.
Ramazan Ariturk, den turkiska advokat som representerar offren, säger att han tänker fortsätta att driva målet.
– Beslutet att inte åtala Israel är förvånande, och vi kommer att kräva en granskning av det. Vi har flera fall också på nationell nivå, och kommer att fortsätta att vara drivande i både dem och målet i Internationella brottmålsdomstolen, säger han.
Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Försvarshögskolan, menar att det är möjligt att samla in ytterligare dokumentation och ta upp målet på nytt.
– Handlar det enbart om bristande information är det lätt för dem som vill driva målet att återkomma. Om de gör ett nytt försök med mer på fötterna blir det svårt för domstolen att använda samma argument igen, säger han.
”Låter som de har slarvat”
Det pågår flera andra mål angående konvojstormningen på olika håll i världen, bland annat ett som drivs av den internationella åklagaren här i Sverige. Enligt Ove Brings uppfattning finns det gott om bevis och information i målet här hemma.
– Det låter som att de som tagit fallet till ICC har slarvat, så vitt jag vet finns det ganska mycket information att tillgå.
Av beslutsdokumentet från ICC framgår att man bara har gjort en preliminär granskning av den information som finns tillhanda. ”Domstolen har inte utredningsmöjligheter vid detta stadium. Eftersom domstolen inte inhämtat egna bevis, ska denna analys inte betraktas som resultatet av en utredning. Domstolens slutsatser kan omprövas i ljuset av ny fakta eller nya bevis”, står att läsa i beslutet.
Glad över skarpa uttalanden
Dror Feiler var med på ett av skeppen i konvojen 2010, och greps av israeliska kommandosoldater. Han säger att han har förståelse för att ICC inte går vidare med fallet, men påpekar att domstolen gjort flera skarpa skrivningar som sätter press på de parallella nationella utredningarna som just nu pågår i bland annat Sverige.
– Jag hoppades att de skulle ta upp fallet, men jag förstår delvis deras argumentation. Jag är samtidigt glad att man mer eller mindre konstaterar att krigsbrott har begåtts. Förhoppningsvis leder detta till att den svenska åklagaren tar till sig det här, och ser att svenska medborgare attackerades på en svensk båt på internationellt vatten, säger han.
”Ett tydligt erkännande”
I sitt beslut skriver ICC bland annat att militären medvetet avrättat personer och förnedrat dem som greps och även utsatt dem för behandling som gränsar till tortyr. Dror Feiler menar att det är ett tydligt erkännande, och att det stärker de svenska aktivisternas fall inför svenska myndigheter. Samtidigt sätter han inte så stort hopp till rättsväsendet när det gäller ett eventuellt åtal mot Israel.
– Jag hoppas, men man vet att när det handlar om att regeringen ska ge prövningstillstånd för att ha en rättegång mot israeliska officiella personer eller israeliska armén så kommer andra aspekter in. Då handlar det inte bara om rättvisa utan om storpolitik. Men alla uttalanden som på något sätt stärker vår ståndpunkt att de har begått krigsbrott, misshandlat och kidnappat oss stärker oss, säger han.
De blev dödade ombord på båten
Furkan Dogan
• Född i USA 1991, uppväxt i Turkiet. Gick fortfarande på gymnasiet när han avrättades med fem skott ombord på båten, samtidigt som han filmade attacken.
Cengiz Akyüz
• Född 1969 i Midyat, Turkiet. Dekoratör och byggnadsarbetare, dödades med fyra skott. Lämnade hustru och flera barn efter sig.
Ibrahim Bilgen
• Född 1949. Elektriker och ingenjör. Hade hustru och sex barn.
Çetin Topçuoglu
• Född 1956. Taekwondomästare. Dog i sin frus famn, efterlämnade ett barn.
Fahri Yaldiz
• Född 1968. Brandman. Åkte för att bistå föräldralösa i Gaza. Avrättades med fem skott. Efterlämnade hustru och fyra barn.
Cengiz Songür
• Född 1962. Drev en textilbutik, och resten även han till Gaza för att arbeta med föräldralösa barn. Efterlämnade hustru och sju barn.
Ali Haydar Bengi
• Född 1970. Litteraturvetare, översättare och pedagog. Efterlämnade hustru och fyra barn.
Necdet Yildrum
• Född 1978. Apotekare, ingick i sjukvårdsteamet på Mavi Marmara.
Cevdet Kılıçlar
• Född 1972. Journalist och fotograf, ansvarig för medier på båten. Efterlämnade hustru och två barn.
Källa: Aftonbladet