När han förlorade partiledarstriden förra hösten var det mot den mer vänsterpräglade duon Saskia Esken och Norbert Walter-Borjans. ”EskaBo”, som duon kallas, anklagade då Scholz och partietablissemanget för att svika partiets socialistiska rötter.
Han beskrivs ofta som en mittensosse, vissa kallar honom rentav konservativ, men han har en bakgrund som vänsterradikal i ungdomsförbundet.
Som partisekreterare i början av 00-talet försvarade han de utskällda reformpaketen med kraftiga nedskärningar i välfärden och marknadsliberala lättnader, som drevs igenom av dåvarande partiledaren och kanslern Gerhard Schröder.
Enorma stimulanspaket
Sedan dess har han varit arbetsmarknadsminister, socialminister, borgmästare i Hamburg samt de senaste två åren finansminister i Merkels storkoalitionsregering, där han fått förtroende hos breda väljargrupper.
Under coronakrisen har han varit en av de mest framträdande ledarna, setts som kompetent och erfaren och genomfört enorma stimulanspaket.
I dag är Scholz den tredje mest populära politikern i landet, efter Angela Merkel och hälsominister Jens Spahn, och 64 procent av tyskarna stöder en fortsatt storkoalitionsregering.
Detta gör det svårt för kritiska vänsterröster inom partiet att inte acceptera Scholz som kanslerkandidat, trots att många av gräsrötterna i partiet varit besvikna.
Oväntad vändning
Ungdomsförbundets ledare Kevin Kühnert, som varit en av de framträdande kritikerna, säger att han ”inte jublar” över valet av Scholz, men att han samtidigt är medveten om att en överväldigande majoritet stöder beslutet, enligt Tagesschau.
SPD-ledaren Saskia Esken står bakom Scholz som kanslerskandidat och skriver på Twitter att man nu har byggt ett starkt lag som ska leda partiet i valet nästa år.
”Vi vet att beslutet är en oväntad vändning för några. Vi ber om förtroende för vår väg”, skriver Esken och fortsätter:
”I vårt nära samarbete har vi sett Olaf Scholz som en pålitlig lagarbetare som kan och vill slåss för socialdemokratisk politik och delar vår vision av ett rättvist samhälle”.
Katja Kipping, ledare för vänsterpartiet Die Linke, menar att valet av Scholz som kanslerskandidat inte påverkar dem.
– Toppkandidaten behöver inte övertyga mig, jag röstar inte på SPD. I slutändan är den avgörande faktorn hur SPD står när det gäller innehållet i politiken, säger hon till Berliner-Zeitung.
Samtidigt är krisen inom SPD fortsatt djup. Det gamla statsbärande partiet skvalpar alltjämt runt på 14–15 procent i opinionen, klart mindre än De Gröna som av många nu spås utmana SPD om kanslerposten inom oppositionen.