Somaly Mam blev världskänd som den 12-åriga flicka som såldes till sexslaveri. Hon tog sig ur det och startade en organisation som räddat tusentals unga flickor från trafficking. Dagens ETC möter Somaly Mam i Kambodjas huvudstad Phnom Penh för ett samtal om män, sexslaveri och hennes egna trauman.
– Det värsta var inte själva våldtäkten, det värsta var när jag kom hem och berättade, säger Somaly Mam.
– Han som kallade sig min morfar blev rasande och började misshandla mig tills jag lyckades fly ut i regnet. Det fanns ingen i hela världen jag kunde prata med, säger Somaly Mam.
Sedan dess har hon blivit världsberömd för sin kamp mot sexslaveri. 2008 kom hon till Sverige och mottog barnens Nobelpris; Global Friends Award ur drottning Silvias hand. 6,6 miljoner personer från 92 länder hade varit med och röstat.
– Jag är en dålig mamma och en dålig fru. Det jag har varit med om har satt för djupa spår i kropp och själ säger Somaly Mam medan tårarna söker sig nedför kinderna på denna hårt prövade kvinna.
Hon berättar att det kommer alla möjliga människor till Kambodja och säger att de vill hjälpa till. De bor på femstjärniga hotell, dricker dyra viner och äter god mat. De vill bjuda på middagar.
– Men jag säger bara; öppna ögonen, gör något. De pratar bara bullshit. På dagarna sitter de här och pratar seriöst om trafficking och sexslaveri, på kvällarna ser vi samma män köpa sex på bordellerna. Jag orkar inte längre med att de utnyttjar mina och våra känslor för sin egen business.
Det som behövs är vänner som vill hjälpa till att kämpa mot sexslaveri på riktigt, inte en massa höjdare som gör detta för att det ser bra ut.
– Jag är född med otur. Jag var ful, mörk i skinnet och mina föräldrar försvann spårlöst när jag var liten. Än idag vet ingen vad som hände dem. Mormor tog hand om mig tills en dag då hon också var försvunnen och jag fick sova under bar himmel. Ett muslimskt par förbarmade sig över mig så småningom och blev i praktiken mina fosterföräldrar under ett antal år tills de presenterade mig för en man som kom från samma provins som min far, och som jag skulle komma att kalla för morfar.
Blev tjänare hos en okänd man
Hon var nio, kanske tio år gammal då och blev hans tjänare hemma. Arbetet på risfälten var hårt. När hon var tolv år såldes hon till en kinesisk affärsman som var beredd att ge mig ris och mat.
– Jag förstod aldrig vad som hände. Jag såldes så småningom vidare till andra män och bordeller. Jag var som död. Man gör sig död för att överleva. Sexslaveri handlar aldrig om kärlek, det handlar bara om smärta.
Visst hände det att hon önskade livet ur männen i de svåraste stunderna.
– Men jag hatar inte män, män är okej, jag arbetar med många bra män idag, men min kärlek kan de inte få. Ibland kan jag känna lukten av sex när någon kommer in i ett rum, eller förnimma doften av sperma, då mår jag illa. Trots det gifte jag mig med Pierre som var fransk biståndsarbetare. Pierre är en bra man. Men jag gifte mig inte av kärlek utan för överlevnad. Min stackars man har inte haft det lätt, han fick också lida för mina känslomässiga problem, och sex var som sagt inte min starka sida. Vi är skilda sedan en tid.
– Jag har fortfarande stora problem med mina känslor. Jag kan inte ens uppskatta när jag får blommor av mina barn på mors dag, eller när jag fyller år, jag skäms väldigt mycket för det inför mina barn.
Clinton, Påven och Silvia
Det hänger långa rader av inramade fotografier på hennes kontor, Somaly Mam tillsammans med Hillary Clinton, Kungen av Spanien, Påven och Drottning Silvia för att bara nämna några av världens potentater som syns tillsammans med Somaly Mam. Men hon är inte imponerad, såren är för djupa. Hon orkar inte längre med allt pratande. Det krävs handling för att komma tillrätta med sexslaveriet. Och det ser hon inte mycket av säger hon. Hon har förmodligen berättat sin story många gånger, besvarat samma frågor om och om igen. Ändå kan hon inte värja sig, tårarna kommer.
Sex unga flickor som arbetar som prostituerade kommer för samtal på hennes kontor. Det är så det brukar gå till. Somaly Mams folk finns ute på bordellerna och andra ställen där det säljs sex och för en dialog med kvinnorna. Inga fördömanden, tvärtom de ställer upp med hjälp. Mediciner, kondomer, samtal. Steg för steg kan de prostituerade bli trygga och till slut våga lämna hallickar och prostitution för ett annat liv.
De unga flickorna flyttas iväg till några av de center organisationen förfogar över och får lära sig läsa och skriva och en yrkesutbildning till sömmerska eller frisörska. Vi pratar om flickor från fem år och uppåt som blir våldtagna och kidnappas in i traffickingcirkusen. Sjuåriga Sry Much är en av flickor som Somaly Mam tar hand om just nu Sry Much blev våldtagen av en engelsman för en tid sedan och fick hiv.
Köpte loss alla på bordellen
Möjligheten att bryta sig ur sexslaveriet kom när Somaly Mam fick 3 000 dollar i dricks av en amerikansk kund. Med de pengarna köpte hon loss alla flickor på bordellen. Förutom att hon så här långt räddat 4 000 flickor från sexslaveri går socialarbetare från hennes organisation runt i fattiga bostadsområden och bland prostituerade och delar ut kondomer och undervisar hur man undviker att bli smittad av hiv. Kambodja är därför ett av de länder i världen där hiv minskar.
De polisanmäler våldtäktsmän och torskar som köpt sex av minderåriga och tar dem till domstol. Men ofta betalar de sig ur situationen, några dollar till poliserna eller domarna så går de fria. Ofta görs flickorna till de skyldiga eftersom de hade kort kjol, säger Somaly Mam, och våldtäktsmannen blir det stackars offret. Detta är det största problemet för Somaly Mam och hennes organisation.
– Det viktigaste är att vara nära flickorna. Hålla om dem och ge dem kärlek. Jag har vänner bland polisen och myndigheter som vi samarbetar med. Men det har naturligtvis också gett mig fiender. Jag har blivit hotad av många män och av den organiserade brottsligheten. Jag vet att mitt liv är i fara för att jag vill rädda flickor från sexslaveri, säger Somaly Mam.