Under onsdagen släppte ryska försvarsministeriet bilder på stridsvagnar som körs till sina hembaser.
Bild: TT/AP/Ryska försvarsministeriet
Dagens ETC
Västvärlden litar inte på ryska besked om militär reträtt från östra Ukraina. En video från ryska försvarsministern visar krigsfartyg som lämnar flottbasen på Krimhalvön. Samtidigt kan ett väpnat angrepp mot Sverige inte uteslutas enligt årets utrikespolitiska deklaration som presenterades i dag.
Alexander Jacobsson
Den diplomatiska dragkampen mellan Ryssland och Nato kring säkerhetsläget vid den ukrainska gränsen ser ut att fortsätta. Sedan i tisdags har det cirkulerat uppgifter från ryskt håll att en militärövning håller på att avslutas och att förband och andra enheter från södra och västra delen av Ryssland vänder hem igen. Nato bemötte beskeden på onsdagen med kraftig skepsis och hävdar att de får omvända signaler. Enligt militäralliansen ser det istället ut som Ryssland i praktiken bygger upp sin militära styrka i områdena runt östra Ukraina.
Den ryska försvarsministern la på onsdagen ut en video där ryska krigsfartyg och militärfordon ses lämna den ryska flottbasen på Krimhalvön, vilket Ryssland annekterade 2014. Men enligt TT har sanningshalten i uppgifterna om hemförflyttningar av ryska trupper inte verifierats av en tredje part. Den amerikanska presidenten Joe Biden varnar för att Ryssland hunnit mobilisera 150 000 soldater längs gränsen mot Ukraina och att truppförflyttningarna fortfarande indikerar på ett överhängande hot. USA:s underrättelsetjänst har tidigare pekat ut onsdagen som ett sannolikt startdatum för en rysk invasion.
Fler trupper på väg
Natos norska generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att det i nuläget inte går att avgöra om ryska truppförflyttningar verkligen är en reträtt, och att bedömningen måste baseras på vad som syns på marken och inte vad som sägs.
– Det vi ser är att antalet trupper ökar och att fler trupper är på väg, säger Jens Stoltenberg till pressen från Natos högkvarter i Bryssel.
Däremot inträffade under tisdagen en cyberattack som slog ut webbsidor och nätverk till banker och myndigheter. Den ukrainske försvarsministern uppger att hackare lyckats hitta svagheter i programkoden för landets it-nätverk och att försvarsdepartementets hemsida fortfarande låg nere på onsdagen.
För att stärka sammanhållningen i landet uppmanade den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj invånare, arbetsplatser och skolor att hissa landets flagga och spela nationalsången och att dela bilder och videor på sociala medier. På Olympiastadion i huvudstaden vecklades en nära 200 meter lång banderoll ut i landets gulblåa färger. Presidenten utlyste också onsdagen som en årlig dag för sammanhållning.
Enligt den ryske presidenten står Ryssland fortsatt redo till dialog med Västmakterna om säkerhetsläget i Europa. Uttalandet kom efter tisdagens möte med den tyske förbundskanslern Olaf Scholz i Moskva, där Vladimir Putin uttryckt att Rysslands krav på begränsningar i Natos utvidgningar ignorerats.
Utesluter inte angrepp på Sverige
I en riksdagsdebatt under onsdagen framförde Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) sin syn på säkerhetsläget och de ryska kraven att Sverige inte får ansluta sig till NATO.
– Det är inte upp till Ryssland att diktera dessa genom hot och våld, sa hon.
Dock avfärdar hon idén om att söka medlemskap i försvarsalliansen men poängterade att varje land har rätt att fatt beslut om vilka länder de vill samarbeta med – i fredstider eller i händelse av krig.
I regeringens utrikespolitiska deklaration över rådande säkerhetspolitiska bedömningar som presenterades idag fanns en ny formulering jämfört med förra året: ”att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas”, skriver TT.