Reaktionerna har varit starka, men händelsen är bara en av många som fått folk att höja på ögonbrynen vad gäller Trump-administrationens kopplingar till landet i öst.
”Storyn om den Trump-ryska förbindelsen är totalt fejk. När ska denna skattefinansierade charad ta slut?” Måndagen den 8 maj twittrar president Donald Trump sin vana trogen ut ilska mot världens orättvisor. Dagen efter meddelar Vita huset att James Comey får sparken från sin tjänst som chef för FBI. Ännu en hög tjänsteperson som Trump avskedar. I januari föll tillförordnade justitieministern Sally Yates offer för bilan och i mars New York-åklagaren Preet Bharara. Alla tre hade något gemensamt. De utredde kopplingar mellan Trump och Ryssland.
Yates försökte kartlägga Trumplägrets kontakter med den ryske ambassadören Sergey Kislyak i samband med presidentvalet. Bharara utredde korrupta ryska affärsmän och tjänstemän. Och Comey hade nyligen begärt utökade medel för att kunna fortsätta granska den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet.
Putin anklagas
Historien tar sin början i samband med att någon i mars 2016 hackar sig in och stjäl e-post från John Podesta, chef för Hillary Clintons valkampanj. En utredning startas i all hemlighet. Wikileaks ger sig in i leken och publicerar e-korrespondensen. FBI, CIA och NSA går så småningom ut offentligt med att Rysslands president Vladimir Putin är den som beordrat hackningen för att sänka Clintons kampanj. Bevisen för detta är dock till stor del hemligstämplade.
Till en början avfärdar Trump anklagelserna mot Putin, som han under kampanjen sagt sig vilja komma närmare. Istället hävdar Trump att allt handlar om en komplott mot honom själv. När han till slut kritiserar ryssarna lägger han till, utan bevis, att även Kina ”eller andra aktörer” kan ha legat bakom hackningen.
I mars 2017 meddelar dåvarande FBI-chefen Comey att utredningen redan utvidgats till att leta kopplingar mellan Trumps kampanjstab och den ryska påverkansoperationen.
Att FBI kommenterar ett pågående fall med känsliga politiska kopplingar är ovanligt och ytterligare detaljer ges inte vid tillfället. Trump ska själv inte vara under utredning, men vad han tycker om det hela står klart om inte förr så dagen innan Comey sparkas.
Många kopplingar
Även om bevisen för Rysslands inblandning i valet är hemliga behövs det ingen större skallgång för att hitta kopplingar mellan Trump och Kreml. Paul Manafort, före detta kampanjchef för Trump, har jobbat ihop med Viktor Yanukovych, prorysk före detta premiärminister i Ukraina. Carter Page, utrikespolitisk rådgivare till Trump, har haft affärsrelationer med Ryssland. Och rådgivaren Roger Stone har bevisligen haft kontakter med Guccifer 2.0, en hackare som misstänks vara en fasad för rysk underrättelsetjänst och stå bakom intrång i demokraternas servrar.
Få konkreta bevis, men indiciehögen växer.
General Michael Flynn, Trumps säkerhetsrådgivare, tvingas i februari avgå från posten sedan det framkommit att han haft flera kontakter med Rysslands USA-ambassadör, bland annat samma dag som Obama beslutade om sanktioner mot Ryssland på grund av hackningen. Det var just en lögn från Flynn om innehållet i detta samtal som till slut fällde honom. I slutet av april inleds också en utredning kring misstänkta pengatransaktioner till Flynn från främmande stat.
Ovan nämnda Yates varnade för övrigt Vita huset om Flynns ryska kopplingar och falska vittnesmål, om att dessa gör honom sårbar och ett säkerhetshot, men först när Washington Post 18 dagar senare publicerade detta agerade Trump och sparkade säkerhetsrådgivaren.
Fler lögner
Ännu en som haft kontakter med den ryske ambassadören, vilket han till en början ljög om, är justitieminister Jeff Sessions, en av dem som Trump rådslog med inför avskedandet av FBI-chef Comey.
Officiellt sparkas Comey på grund av FBI:s hantering av Hillary Clintons mejl-kontrovers 2015 – trots att Trump vid tidpunkten hyllade Comeys insats. Inofficiellt befarar flera experter och politiker att det handlar om ett försök att dölja vad som kommunicerats mellan Trumplägret och Ryssland.
CNN:s juridiska expert Jeffrey Toobin har till exempel kallat det för ”ett groteskt maktmissbruk från presidenten”, med tillägget: ”Det här är sådant som sker i icke-demokratier.”
Charles Schumer, demokraternas ledare i senaten, sa samma kväll som Comey sparkades att om Trump inte utser en särskild åklagare för att fortsätta undersökningen måste man dra slutsatsen att han försöker dölja ett brott.
Republikanske senatorn John McCain reagerade med att understryka vikten av fortsatt utredning kring ryska kopplingar. Visserligen är han en känd Trumpkritiker, men även vanligtvis mer Trumpvänliga republikaner har uttryckt ilska över Comeys avgång.
Trump har sagt att det är dags att återskapa förtroendet för FBI. Risken är nu att förtroendet för hela den amerikanska demokratin får sig en törn den har svårt att hämta sig ifrån.
2004-2007 Trumps kommande utrikespolitiske rådgivare Carter Page arbetar i Moskva med investeringar i energisektorn.
2008 Trumps kommande kampanjchef Paul Manafort har affärsförbindelser med två personer ur Vladimir Putins inre krets, Dmytro Firtash, vars affärer finansieras av ökände ryske gangsterbaronen Semion Mogilevich, och Oleg Diripaska, som misstänks vara knuten till ryska maffian.
2013 Trump berättar i en intervju med MSNBC att han har personliga band med Putin, bara för att ta tillbaka det lite senare och istället hävda att Putin ”bara har gott att säga om mig”. Intervjun görs i samband med att Trump besöker ”sin” Miss Universum-tävling i Moskva.
2014-2016 Trump upprepar flera gånger att han känner Putin väl och att de kommer överens ”alldeles utmärkt”.
2015, december Trumps kommande säkerhetsrådgivare Michael Flynn får 45 000 dollar för att tala vid en gala sponsrad av rysk stats-tv.
2016 Carter Page säger i en intervju med Bloomberg att han lidit ekonomisk skada av USA:s sanktioner mot Ryssland, och kritiserar amerikansk utrikespolitik vid en föreläsning i Moskva. Senare säger han också att ryske gasmagnaten och Putinvännen Igor Sechin gjort ”mer än någon annan för rysk-amerikanska relationer”.
2016, augusti Trumps rådgivare Roger Stone twittrar, sex veckor innan Wikileaks släpper den hackade e-posten från Clintons stab, att ”John Podestas tid snart är kommen”.
2016, september Trumps kommande justitieminister Jeff Sessions har ett möte med ryske USA-ambassadören.
2016, oktober Trump hävdar sig inte känna Putin och inte ha några affärsförbindelser med Ryssland.
2016, december Michael Flynn har kontakt med ryske ambassadören samma dag som Obama meddelar sina sanktioner mot Ryssland. Samtalet rör ett hävande av sanktionerna så fort Trump tillträtt som president, vilket Flynn senare ljuger om. Dagen efter meddelar president Putin att han avstår vedergällning.
2017 Jeff Sessions ljuger flera gånger om sina kontakter med ryssarna.