Syftet med alkoholförbudet var att minska antalet bilförare som är påverkade i trafiken, slagsmål på fyllan och våld i hemmet. Myndigheterna resonerade att enligt beräkningar kan minst 40 procent av alla akuta sjukhusinläggningar kopplas till alkohol, och under pandemin behövs sjukhussängarna till coronapatienter, har BBC tidigare rapporterat.
Nu kommer siffror som visar att i alla fall en del typer av brott har störtdykt i samband med åtgärderna mot coronaviruset. Under de första nio dagarna av nedstängningen dödades 94 personer, jämfört med 326 mord samma period förra året, rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Samtidigt har antalet anmälda våldtäkter minskat från 699 till 101.
5 000 lediga sjukhussängar
Landets polisminister Bheki Cele anser att det är den strypta tillgången på alkohol som ligger bakom minskningen, men experter menar att nedgången även kan kopplas till att färre människor vistas på offentliga platser, och att fler poliser är synliga på gatorna, enligt Sveriges Radio.
BBC skriver också att antalet akutfall på de sydafrikanska sjukhusen har minskat från 34 000 i veckan till 12 000 fall och Charles Parry, professor vid South African Medical Institute, säger i ett uttalande att 5 000 sjukhussängar blivit lediga tack vare förbudet att sälja alkohol. Men effekterna är kortvariga och han menar att förbudet bör förlängas.
– Försäljningen av alkohol riskerar att öka samhällsspridningen, eftersom människor ofta dricker tillsammans med andra. Vi kommer sannolikt även att se en ökning av mäns våld mot kvinnor och våld mot barn, säger Charles Parry, rapporterar BBC.
Det är dock oklart om den sydafrikanska modellen, med utegångsförbud i kombination med förbud mot att sälja alkohol, har fått våldet mot kvinnor och barn att minska. Några siffror över antalet fall av våld i hemmen har hittills inte presenterats.
Om det visar sig att åtgärderna har lett till en minskning av mäns våld mot kvinnor är det uppseendeväckande. I andra länder har det istället kommit larmrapporter om att våldet i hemmen ökar under pandemin. I Hubei-provensen i Kina, där coronautbrottet startade, ökade antalet anmälda fall exempelvis från 47 till 162 under februari i år jämfört med förra året.