Minoritetsforskaren: Demonstranter i Israel vill bevara ett ojämlikt system
Polis använder vattenkanoner för att skingra demonstranter som blockerat en väg i Jerusalem.
Bild: Ohad Zwigenberg/AP
Dagens ETC
Den etiopiskfödda akademikern och aktivisten Shula Mola ser krisen i Israel som en möjlighet att stöpa om samhället i grunden. Men inte på det sätt som den högerextrema regeringen vill. Samtidigt riktar hon en känga mot ”fejkliberala” israeler som vill tysta de som talar ut om orättvisor och strukturell rasism.
– Vi äter inte den här skiten längre, säger Shula Mola till Dagens ETC.
Shula Mola är kvinna, mamma, svart, jude, akademiker och aktivist. 2022 utnämndes hon till en av Israels 50 mest inflytelserika kvinnor av den framstående israeliska ekonomitidningen Globes. Sedan ett paket lagar presenterats som tillsammans kraftigt begränsar Högsta domstolens makt i Israel har landet skakats av stora demokratiprotester. Människor som tidigare inte har varit särskilt involverade har gått man ur huse för att visa sitt missnöje över utvecklingen.
Shula Mola skådar bluffen. Samtidigt som hon är ”livrädd” för den väg som högerregeringen har slagit in på, kallar hon en del av de som nu protesterar för ”fejkliberala”.
– Min kritik mot protesterna handlar om att också den tidigare regeringen var mycket dålig för oss med etiopiskt ursprung, och för arabiska israeler, och andra minoriteter. De liberala och vita är de som har varit den starkaste rösten på gatan. De vill ha vad de hade – men det var inte bra för oss, säger Shula Mola.
”Väldigt optimistisk”
Shula Mola föddes i Etiopien och flyttade senare till Israel. Den judiska etiopiska diasporan i Israel uppgår idag till omkring 165 000 personer. Shula Mola avlade sin doktorsexamen vid universitetet Ben-Gurion i Negev och kom nyligen tillbaka till Israel efter två år vid forskningsinstitutet Brandeis University på den amerikanska östkusten. Hennes forskning kretsar ofta runt strukturell rasism och hur minoriteter organiserar sig.
Shula Molas röst är inte alltid uppskattad i Israel. Varken nu eller tidigare. En del har sagt att hon försvagar protesterna genom att rikta kritik mot dem.
– Många tycker inte om min röst. De säger att det här inte är rätt tid att tala om den sociala dimensionen och problemen. Ett argument som har använts är att om demokratin inskränks så kommer min grupp att lida mest, och det är sant, men jag säger att det finns ingen bättre tid än nu för att prata om det här. Vi måste tänka på vilken demokrati vi vill ha. Jag är inte rädd, jag gör det jag tror på, säger Shula Mola.
Hon ser den politiska krisen som en möjlighet.
– Jag är väldigt optimistisk till att det här kan leda till reflektion. Vi måste göra om systemet: det går inte att bygga demokrati genom att kontrollera andra nationaliteter och folkgrupper.
Grupp mot grupp
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har i många år varit skicklig på att så split mellan olika grupper, menar Shula Mola. Hon var 2016 med och grundade organisationen Mothers on Guard, som till största delen består av oroliga mammor med etiopiskt ursprung. Sedan dess har gruppen flera gånger ordnat stora protester, både utanför olika ansvariga politikers hem och utanför Knesset. Ofta i samband med våldsdåd med dödlig utgång.
Shula Mola nämner Solomon Tekah, som var 19 år och obeväpnad när han sommaren 2019 sköts ihjäl av en polis i Haifa. Listan över liknande incidenter kan göras lång. Men nu hoppas hon att enigheten mellan olika utsatta grupper ska öka.
– Netanyahu har de senaste åren delat upp oss men vi behöver vara smartare än så. Alla som drabbas av förtrycket måste arbeta tillsammans, säger Shula Mola.
”Cirkeln måste växa”
Någon tid att spilla finns det inte heller. Den sittande regeringen arbetar snabbt och effektivt för att ändra det israeliska systemet i grunden och göra det ”ännu värre”, säger Shula Mola. Hon menar att gräsrötterna måste uppvisa samma enighet och beslutsamhet.
– Jag tror vi behöver fler röster som min. Ännu finns det inte en stark motrörelse, som kräver förändring i grunden. Vår cirkel måste växa och jag tror att fler och fler förstår det. Det är ett samtal som börjar ta form.
Samtidigt är det inte helt enkelt.
– Många israeler med etiopiskt ursprung eller palestinier litar inte på det israeliska samhället och håller sig utanför, säger Shula Mola.