BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– När Donald Trump kom till makten blev allt mycket värre, men det här med att inte lita på vetenskapen började egentligen med tobakslobbyisterna. När forskningen visade att rökning ledde till cancer startade de en motrörelse som underkände vetenskapen, säger Susan Donaldson.
"Det är att vara patriotisk"
Över 1 000 personer samlas på Copley Square, ett torg bara ett par hundra meter från vetenskapsmässan. Många som har varit på mässan har bytt sina namnskyltar mot plakat. En lång rad organisationer, universitet och sjukhus står bakom protesten, och mycket av det som sägs handlar om just Trump, mannen vars administration har lanserat "alternativa fakta" och gång på gång ifrågasätter verkligheten, vetenskapen och medierna.
– Många av mina kollegor vågar inte vara här idag, de är beroende av anslag från staten för att kunna bedriva sin forskning och att ta ställning här kan innebära problem. Men man ska komma ihåg att man då inte blir attackerad för att man har gjort något fel, man blir attackerad för att man har gjort något rätt, säger Naomi Oreskes, professor i vetenskapshistoria vid Harvard.
Emily Southard, kampanjchef på Climate Truth och en av talarna vid protesten, håller med.
– Det har alltid funnits människor som tvivlar på fakta, men det här landet byggdes av män som var intresserade av och i många fall själva utförde vetenskapliga studier. Benjamin Franklin var en vetenskapsman. Att vara för vetenskapen och stå upp mot de som attackerar den är inte att vara anti-USA, det är att vara patriotisk, säger hon.
Inte förhandlingsbart
Ett av Trumps senaste utspel gällde "en allvarlig händelse" i Sverige, och det är något som många av de protesterande har snappat upp. Det går knappt att säga att man arbetar för en svensk tidning utan att man också får ge sin syn på Trumps anklagelse.
– Just det han sa om Sverige beskriver vad jag menar. Mark Twain ska ha sagt att en lögn reser halvvägs runt jorden under tiden sanningen snörar på sig skorna. När Trump säger att något hände i Sverige så lyssnar många, när sedan sanningen ska rapporteras lyssnar de inte längre. Detsamma gäller hans syn på vetenskap och hur han kommunicerar den, säger Susan Donaldson.
Stand up for science blev en av avslutningsakterna i samband med AAAS, även om organisationen inte stod med som anordnare, men protesterna är bara i startgroparna, enligt Susan Donaldson. Hon tror helt enkelt att det inte går att ge upp.
– Vetenskapen är något jag är, och jag är säker på att många andra känner likadant. Vi kan inte förhandla om hur verkligheten ser ut. Det här är en av de mest angelägna frågorna i USA just nu.